Sakarya Sürücü Kursları Ve Eğitimcileri Derneği Başkanı ve Marmara Sürücü Kursları Ve Eğitimcileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Belgin Demir, son günlerde görsel medyada sürücü kursları ile ilgili yanlış ve asılsız haberlerin yapıldığını belirtti.

Demir, sürücü kurslarının hem teorik hem de direksiyon eğitimlerini tam olarak verdiklerini söyleyerek, “Dahası, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin raporlarında belirttiği üzere Sakarya’da diğer illere kıyasla daha ileri düzede direksiyon eğitimi verilmektedir” dedi.

Sürücü kurslarında uygulanan kuralların belirlendiği Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği’nin 25 yıl önce hazırlandığını ve artık değişmesi gerektiğini vurgulayan Belgin Demir, "Sadece akan trafikte çalışma zorunluluğu olmalı ve bu eğitim simülatörlerle desteklenmelidir. Direksiyon ders saatlerinin standart olması yerine kişinin becerisine bağlı olarak artırılabilmeli, üst sınır olmamalı, direksiyon sınavlarında MEB bünyesinde direksiyon sınav birimi oluşturulmalı ve tek işi sınav yapmak olan ve bu konuda iyi eğitilmiş formatör öğretmenler görevlendirilmelidir. Teorik ders sayısı AB ortalamalarına uygun olarak düşürülmeli, ders müfredatı günümüzün koşullarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde güncellenmeli” diye konuştu.

Motor dersinde sadece kullanıcıya yönelik bilgiler verilmesi gerektiğini vurgulayan Belgin Demir, “Sürücü eğitiminin maliyeti dikkate alınarak mutlaka taban fiyat belirlenerek eğitimden ödün verilmesinin önüne geçilmeli. Sürücü eğitiminde stajyerlik sistemine geçilerek eğitimleri sonunda halkın can ve mal güvenliğini dikkate alan ve trafik ortamında paylaşma kültürü geliştirilmiş sürücüler olarak yetiştirilmeleri sağlanmalıdır" dedi.

Demir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Sürücü kursuna kaydolan kursiyerler almak istedikleri ehliyet sınıfının gerektirmiş olduğu teorik ve direksiyon derslerinin tamamına devam etmek zorundadırlar. Ayrıca yazılı ve direksiyon sınavlarına girmeden önce sınav öncesi inceleme müfettişleri ve sınav komisyonu üyeleri tarafından derslere devam edip etmedikleri kontrol edilmekte ve devamsızlık yapan kursiyerler sınava alınmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde görülen eksiklikler ve açılan soruşturmalar incelendiğinde bu sorunların temel nedeninin 25 yıldır değiştirilmeyen, günümüz şartlarında sürücü eğitiminin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzak, içerisinde uygulanması mümkün olmayan pek çok hükümler bulunan Motorlu Taşıt Sürücü Kursları yönetmeliği olduğu apaçık bir gerçektir.”