İHH İnsani Yardım Vakfı Sakarya Temsilcisi Sebahattin Aydın, Suriye’de devam eden çatışmalarda son 4 yılda 300 bin insanın hayatını kaybettiğini belirterek, İHH olarak saldırıların başladığı ilk günden beri Suriyeli mültecilere yardım ulaştırmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Yardımları koordine etmek için Kilis ve Reyhanlı’da iki ayrı lojistik merkezi kurulduğunu söyleyen Aydın, “Günlük 15-20 yardım TIR’ının Suriye içerisindeki mülteci kamplarına gönderildiği Reyhanlı merkezinde 30 Temmuz 2015 tarihinde büyük bir yangın çıktı. 2013 yılında 23 dönüm arazi üzerine inşa edilen merkezde, gıda, sağlık, giyim malzemelerinin sevkiyatının yapıldığı 24 bin tonluk depolar kullanılamaz hale geldi. Merkezde bulunan ve günde 170 bin ekmek üreten fırın da alevler içinde kaldı. Yangında kullanılamaz hale gelen bu fırında şimdiye kadar 200 milyon ekmek üretildi. İHH Suriye koordinasyon merkezlerinin faaliyetleri neticesinde bugüne kadar 1 milyon kişiye gıda, 600 bin kişiye giyim, 257 bin 500 kişiye eğitim ve 444 bin 500 kişiye sağlık yardımı ulaştı. İHH’nın Suriye içerisinde inşa ettiği çadır ve konteyner kentlerde 50 bin kişi yaşıyor. İHH, yardım bekleyen milyonlarca ihtiyaç sahibinin zor durumda kalmaması adına fırın ve lojistik depolarını yeniden hizmete açmak için var gücüyle çalışıyor. Destekçiler sayesinde yakın zamanda fırın ve depoların yeniden hizmete girmesi planlanıyor. Yardımların kesintiye uğramaması için başlanan yeniden inşa çalışmasına tüm vatandaşlarımızın destek olmasını bekliyoruz” dedi.

Aydın, Sakarya’dan Suriye halkına bugün kadar 81 yardım tırı ile 2025 ton gıda, giyim, sağlık, jeneratör vb. yaklaşık 2 milyon 500 bin TL tutarında ayni yardım malzemeleri, 500 bin TL civarında nakdi yardım gönderildiğini kaydetti.

Aydın, “Yapılan bu yardım çalışmaları sonucunda Sakarya, Türkiye geneli iller sırasında 4. sıraya yerleşmiştir. Alicenap halkımıza bu desteklerinden dolayı Suriye halkı adına şükranlarımızı sunuyoruz. Meydana gelen yangın neticesinde kullanılamaz hale gelen İHH Suriye Koordinasyon Merkezi’ni yeniden inşa edebilmek için Sakarya İHH olarak başlatmış olduğumuz yardım kampanyası için hemşehrilerimizin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.