22 Mart Dünya Su Günü AKM’de kutlandı. Sakarya Valiliği, SASKİ ve Doğa Okulları iş birliği ile AKM’de düzenlenen programda Vali Yardımcısı Abdurrauf Ulusoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, SASKİ Genel Müdür Yardımcıları Sezar Ercan ve Sebahattin Belik, Adapazarı Belediyesi Başkan Vekili Erol Aydın ile SASKİ ve Büyükşehir bürokratları yer aldı. Program kapsamında protokol konuşmalarının ardından Doğa Okulları ilkokul öğrencilerinden oluşan Su Korosu mini bir konser verirken, yine ilkokul öğrencilerince hazırlanan ‘Su Günü Partisi’ adlı drama ve ‘Doğa Dansı’ isimli dans gösterisi sahnelendi. Program 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Doğa Okulları tarafından gerçekleştirilen satranç yarışmasında dereceye giren öğrencilere ve Aralık-Ocak aylarında su faturalarında tasarruf sağlayan aileye ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

“Su hayattır”

Programın açılış konuşmasını yapan Doğa Okulları Müdiresi Nuray Yıldız, “Su kaynaklarının geliştirilmesi ekonomik gelişkinlik ve sosyal refaha doğrudan katkı yapmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma politikası doğrultusunda su kaynaklarını doğru kullanma bilincinin yaygınlaşması için öğrencilerimizi bilgilendiriyoruz. Biz de bugün burada olup, bu özel güne SASKİ ve Doğa Okulları iş birliği ile katılmaktan gurur duyuyoruz. Su hayattır. İnsanı hayatta tutan sudur. Su değerli, hassas ve sınırlıdır. Gezegendeki hayatın mutlak devamlılığı için gereklidir. Doğa Okulları olarak bizler suyun sadece nesillere bırakılacak bir miras değil, geçmişten bizlere emanet edilen bir emanet olarak görüyoruz” diye konuştu.

“Sakarya’da su çeşmeden içilir”

SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Belik, “Hayatın özü sudur. Su canlı yaşamı için olmazsa olmazdır. Ama unutulmaması gereken bir gerçek var ki; su sonlu bir kaynaktır. Bugün dünyadaki tüm su kaynaklarının sadece yüzde biri içmesuyu amaçlı kullanılabilir durumda. Bu şartlara bakıp Türkiye’nin de su riski taşıyan ülkeler arasında olduğunu unutmamak gerekir. Bu alanda gerek hükümetimiz gerekse yerel yönetimlerin üzerinde önemli sorumluluklar var. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımızdan aldığımız destekle gece gündüz çalışıyoruz. Suyu koruyoruz. Suyu korumaya önce çevreden başlıyoruz. Hamdolsun bugün çeşmeden gönül rahatlığıyla su içebildiğimiz bir şehir var. Bu durumu sürdüreceğiz. Hemşerilerimizin çeşmelerinden birinci sınıf, kaliteli içmesuyu akmaya devam edecek.”

“İçme suyuna ciddi yatırım”

Belik, “Eskişehir’den doğup şehrimizde denize dökülen Sakarya Nehri’ne sınırlarımız içerisinde atıksu karışmıyor. Ciddi yatırımlar gerçekleştirerek şehrimize arıtma tesisleri, hatlar inşa ediyoruz. Şehrimizin, ülkemizin ve hatta dünyanın sayılı içmesuyu kaynakları arasında gösterilen Sapanca Gölümüze gözümüz gibi bakıyoruz. Sadece gölümüzü korumak için 100 Milyon TL’yi aşan yatırım yaptık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sapanca Gölümüze alternatif olacak Akçay Barajımız da önemli ölçüde tamamlandı. Yılsonunda barajımızda su tutmayı hedefliyoruz.140 Milyon TL’lik yatırımımız Akçay Barajı sayesinde Sapanca Gölümüzden yüzde 60 daha az su çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Kayıp kaçak yüzde 20’lere inecek”

Belik, “Batı’da Sapanca Gölümüz, güneyde Akçay Barajımız, kuzeyde proje aşamasında olan Çamdağı Barajı ve Doğu’da Ballıkaya Barajı ile şehrimiz dört tarafı içilebilir su kaynaklarıyla çevrili bir şehir olacak. Bu vizyonla 2009’dan günümüze içmesuyu ve atıksu için 1 milyarı aşan yatırım yaptık. Su kullanımı ile ilgili hemşerilerimizle, öğrencilerimizle ortak hareket ediyoruz. Eğitimler, konferanslar düzenliyoruz. Su kayıp kaçağıyla ciddi mücadele ediyoruz. Bu kapsamda Erenler ve Serdivan ilçelerimizde çok önemli projeleri hayata geçirdik. Bölgedeki altyapının eski olması sebebiyle hatlardan geçen suyun yüzde yetmişi toprağa karışıyordu. İnşallah çalışmalarımızın sonunda su kayıp oranı dünyada gelişmiş ülkelerin yakaladığı seviye olan yüzde 20’lere inecek” diye konuştu.