Mimar ve Mühendisler Grubu Sakarya Temsilcisi Erol Demiralay, TOKİ’ye devredilen Sakarya Atatürk Stadı arazisine AVM yerine ‘Şehirpark’ yapılması önerisinde bulundu.

Mimar ve Mühendisler Grubu Sakarya Temsilciliğinde Erol Demiralay’ın yaptığı basın açıklamasına grup üyeleri Prof. Dr. Ahmet Alp, Vefa Rumeli ve Recep Kılıç da katıldı.

Demiralay, “Ülkemiz ve özellikle de şehrimiz önemli bir deprem kuşağı üzerindedir. Sakarya’mızda 25-30 yıllık periyotlar ile önemli depremler olmaktadır. 1999 depremi toplum hafızasında önemli yer etmiş, yapılan yasal düzenlemelerin de etkisiyle yapılaşmada depreme uygun bir şehir modeli ortaya çıkmıştır. Mimar ve Mühendisler Grubu Sakarya Şubesi olarak şehirleşme konusuna özel önem vermekteyiz” dedi.

Kent kavramının ilk akla getirdiği unsurun yüksek katlı binalar olduğuna dikkat çeken Demiralay, “Bunun yanında kapı komşusunu tanımayan insanlar, enerjiye bağımlı bir yaşam, ayağı toprağa basmayan, doğal yaşam ortamındaki canlıları tabletlerde gören çocuklar, engelli insanını yaşamın dışına atan merhametsiz mekanlar akla geliyor. Kent kavramının çağrıştırdığı soğuk, samimiyetsiz, merhametsiz algı nedeniyle ‘Şehir’ kavramını kullanmayı daha uygun buluyoruz” dedi.

Sakarya Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu arazinin TOKİ’ye devredildiğini ve TOKİ’nin alana, yüksek katlı binalar ve AVM yapacağı söylentilerinin ayyuka çıktığını kaydeden Demiralay şunları söyledi:

“Stadyumun yıkılarak yerine yapılması düşünülen şehrimizin yapılanma ruhuna aykırı bina, bünyesinde iskan edeceği yüzlerce kişiye, alışveriş için gelecek binlerce kişi ilave edildiğinde, oluşacak yoğunluk ve trafik çilesini düşünmek dahi istemiyoruz. Bir sokakta bir araçtan, her evde bir araç sürecine geçildi, şimdi neredeyse ehliyeti olan herkesin aracı olduğu döneme gelindi. Ancak yolların genişleme şansı yok. Şehrimize ve gelecek nesillerimize bu kötülük yapılmasın.”

Yıkılacak stadın yerine yapılacak yeni proje için bir öneride de bulunan Demiralay, “Önerimiz stadyumun yeri kent parkın devamı niteliğinde ‘Şehirpark’ yapılmasıdır. Belediyemiz de TOKİ’ye uygun bir yerden arsa tahsis etsin. Bu durum TOKİ aracılığıyla devletimize hiçbir şey kaybettirmez, ancak şehrimize çok şey kazandırır” diye konuştu.

Demiralay, sözlerini “İnsanlar kentleri oluşturur, kentler insanları dönüştürür” sözüyle tamamladı.