Kazan vatandaşlardan “kayıp/kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli” gibi adlar altında ödeme talep edilmesini “soygun düzeni” olarak adlandırırken, konuya ilişkin bir grup Ak Partili milletvekili tarafından meclise sunulan yasa teklifini de “Hukuku mezarında ters döndüren teklif” şeklinde yorumladı.

Zafer Kazan açıklamasında “Yargıtay’ın dur dediği kayıp-kaçak soygunu yasalaşacak mı?. diye sordu. “Soygun düzeni”nin TBMM’de kanunlaştırılmaya çalışıldığını öne süren Baro Başkanı Kazan, teklifin yasalaşmasına ‘dur’ denmesi gerektiğinin altını çizdi.

Baro Başkanı Kazan ayrıca, Baro’nun Tüketici Hakları Merkezi’ne başvurmaları halinde, hak kayıplarının tazmini için vatandaşlara ücretsiz destek vereceklerini açıkladı.

Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Geçtiğimiz ay çerisinde kentimizde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle SEDAŞ’ı hep birlikte eleştirdik. İnsanlarımız 2015 yılının ilk günlerinde karanlığa ve soğuğa mahkûm edildi. Esnaflarımız tüccarlarımız binlerce lira zarar uğradı. SEDAŞ’ın yaptığı en iyi şeyin elektrikleri kesmek olduğu, ama halka elektrik vermeyi beceremediği ifade edildi. Kar, kış, soğuk, Ramazan, oruç demeden millet bu soğuk kış günlerinde ne yapar diye düşünmeden, 3 gün borcunu geciktirdi diye vatandaşın elektriğini kesen SEDAŞ’ın bu işi salt ticari bir rant için icra ettiği, halkın mağduriyetinin umurunda bile olmadığı söylendi. Zira vatandaşlarımız, tüccarlarımız esnaflarımız çok ciddi mağduriyetler yaşadı. Herkes elektrik dağıtımı için, kaliteli ve kesintisiz bir hizmet için alt yapıya neden yeterli yatırımın yapılmadığını sorguladı. Burada sorumlu kim SEDAŞ mı TEİAŞ mı? Birileri bu soruların cevabını vatandaşlarımıza vermek zorundadır!

“Soygun düzeni kanunlaştırılmak isteniyor”

Tüm bunlarla birlikte tahsil edilemeyen ve kaçak olarak kullanılan elektrik paraları dürüst ve namuslu vatandaşlardan tahsil edilmekte ve halkımız adeta sömürülmektedir. Tüketici mahkemeleri nihayet bu duruma dur demiş ve Yargıtay tarafından kayıp ve kaçak bedeli altında böyle bir tutarın faturalara yansıtılamayacağına dair karar verilmiştir. Böylece bugüne kadar kayıp-kaçak bedeli altında haksız olarak ödeme yapmak zorunda bırakılmış dürüst vatandaşlarımıza geçmişe dönük 10 yıl içinde ödenmiş tüm paralarını geri alma imkânı doğmuştur. Ancak mahkemelerin son verdiği bu soygun düzeni şimdi TBMM’de çıkarılmaya çalışılan bir yasa ile kanunlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Milletvekilleri kimi himaye edecek, göreceğiz”

Milleti temsil ettiklerini iddia eden milletvekillerinin, elektrik şirketlerini korumaya matuf bu yasa teklifi için ne diyeceklerini doğrusu merakla beklemekteyiz! Milletvekilleri milleti mi himaye edecekler, yoksa elektrik şirketlerinin kaçak bedeli altında milleti sömürmesini mi himaye edeceklerdir? Milletvekillerinin TBMM’de yapılacak bu oylamada kimlerin vekilleri olduklarını hep birlikte göreceğiz! Zira Meclise sunulan Elektrik Piyasası Kanun teklifi olduğu gibi yasalaşırsa eğer, dava açanlara ödenen kayıp-kaçak bedeli faturalandırılarak tüketiciden geri alınacaktır! Böylece kayıp kaçak konusunda bugüne kadar açılan davalar sonucunda yapılan ödemeler ile mahkeme masraflarının bundan sonraki dönemlerde hazırlanacak yeni faturalara eklenerek tüm tüketicilerden tahsilinin önü açılmaktadır.

baro_kayip_kacak_tepkisi2.jpg

“Hukuku mezarında ters döndüren teklif”

Dağıttığı elektriğin parasını toplamak yine elektrik dağıtım şirketlerine düştüğü halde, kaçak elektrik kullananların tespit edilip parasının yine ilgililerden tahsil edilmesi gerektiği halde, bir başkasının kaçak kullandığı elektriğin parasını yakaladığı ve hiçbir yere kaçamayan dürüst vatandaştan tahsil etmek için, daha doğrusu bu hukuksuz soygun için, nasıl olur da yasa teklifi verilebilir? Düşünebiliyor musunuz, elektrik dağıtım şirketlerinin tatlı ve kolay rantı için, bu tatlı kazanca(!) mahkemelerin engel olmaması için bir teklif veriliyor!!! Hukuku mezarında ters döndüren bu teklif için milletin vekilleri olduklarını iddia eden vekillerimiz acaba ne diyeceklerdir?

“Yasalaşmaya dur denmeli”

Dün milleti mağdur eden, karanlıkta bırakan, aldığı paranın hakkını veremeyen, insanların elektriğini faturasını 3 gün geciktirdi diye kar-kış-soğuk demeden merhametsizce kesen, ancak verdiği zararların hesabını hiçbir şekilde vermeyen SEDAŞ için “lisansı iptal edilsin” diyenlerin, tutarlı olmak adına, bu yasa teklifine de tepki göstermesini bekliyoruz! Zira milletin vekili olanların bu soygunun yasalaşmasına milletin menfaati adına dur demesi gerekmektedir. Aksi halde “SEDAŞ’ın lisansı iptal edilsin” derken milletin suratına tokat gibi çarpan bu yasa teklifine kimse “hayır” demezse, milletin vekili olduklarını söyleyen vekiller bu yasaya “evet” derse ve bu kaçak soygunu yasalaşırsa “SEDAŞ’ın lisansı iptal edilsin” diyen herkes SEDAŞ’tan özür dilemelidir!

Baro’dan ücretsiz destek

Bununla birlikte Sakarya Barosu daima mağdur vatandaşlarımızın yanında yer alacaktır. Her kimin elektrik kesintilerinden dolayı cihazı arılanmış ise, zarara uğramışsa ise, arızanın elektrik kesintilerinden kaynaklandığına dair servis raporu ile birlikte Baromuza Başvurması halinde Baromuz Tüketici Hakları Merkezi tarafından hak kayıplarının tazmini için ücretsiz destek verilecektir. Ayrıca, Yargıtay’ın artık bağlayıcı olan son kararı gereği geçmiş 10 yıl içinde kayıp-kaçak bedeli altında tahsil edilen paraların iadesi için Sakaryalı vatandaşlarımızın Baromuz Tüketici Hakları Merkezi’ne başvurması halinde ücretsiz destek verilecektir. Tüm Sakaryalılara ve kamuoyuna saygı ile duyurulur!”