İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Obeziteyle Mücadele Biriminden  Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer, Covid-19 salgını sürecinde, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getireceğini söyledi. 
Bağışıklık sistemine göre sıcak havaların bu anlamda daha riskli hale geldiğine dikkat çeken Tuncer, “Sıcaktan en çok etkilenenler hamileler, çocuklar, yaşlılar, aşırı kilolu olanlar ve kronik hastalığı olanlardır. Bu kişilerin azami dikkat etmesi, doktor veya diyetisyenden yardım almasını öneriyoruz. Ayrıca sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Bazı ilaçlar da terlemeyi tetikleyerek yükselen vücut ısısıyla beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.

Günde en az 2 litre su tüketin
Yaz aylarında terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınması gerektiğini kaydeden Tuncer“Ayrıca susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir” diye konuştu.

Kızartma ve yağlı besinlere dikkat
Yaz aylarında beslenme şekilleri hakkında da bilgiler veren Tuncer “Artan hava sıcaklıkları nedeniyle hafif yemekler tüketmek sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Bunun için yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı;  haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.