Şehirdeki üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum idarecileri, işadamı dernekleri temsilcilerinin oluşturduğu Sakarya Sinerji Grubu’nun aylık istişare toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SESOB Başkanı Hasan Alişan, SMMMOB Başkanı Ertuğrul Kocacık, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri, STK temsilcileri ve daire müdürlerinden oluşan sinerji grubu üyelerinin üst düzey temsilcileri iştirak etti.

Toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “SATSO Olarak yeni bir döneme başladık; Yönetim Kurulunun tamamı, Meclisimizin nerdeyse %50 si değişti. Yeni Yönetimden beklentilerin bilincindeyiz. Bu bağlamda Stratejik Planımızı yeniliyoruz. İçerik itibariyle geliştirdik, yeniledik. Yeni OSB’leri ve Küçük Sanayi Siteleri kurma çalışmalarımız devam ediyor.  Geyve Gıda İhtisas OSB, Mobilya Küçük Sanayi Sitesi,  Makine İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi, bu çalışmalarımıza örnek teşkil edebilir.

SATSO hitap ettiği kesim itibariyle çok güçlü bir sivil toplum kuruluşudur. Bu da bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bizler de paydaşlarımızın işbirliği ile ilimizin menfaatlerine yönelik çalışmayı hedefliyoruz. Sinerji Grubu’nun çalışmalarını da önemsiyoruz” dedi.

Başkan Altuğ, SATSO’nun çalışmaları ve işleyişi hakkında bilgi verdiği konuşmasında sektörlerin sorunlarının çözümü için komitelerden başlayan ve yönetim kurulunun icraatları ile devam eden bir hizmet anlayışı içinde olduklarını belirterek aktif bir sistem oluşturmaya gayret ettiklerini ifade etti.

Altuğ, “Üretim kökenli bir insanım. Hem zirai hem de sınai anlamda üretiyorum. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için üretmemiz ve dünyanın her tarafına pazarlamamız gerektiğine inanıyorum. Bu anlayışla SATSO stratejik planımızı da üretim odaklı oluşturmaya güncellemeye çalıştık. OSB’lerin Sakarya’ya neler kattığının farkındayım. Bu katma değeri artırmak için hedeflerimiz var.  Sakarya yüzölçümünün yüzde 1’i bile olmayan sanayi üretim alanları, tarımı ve doğal yapıyı bozmadan ilerliyor. Sakarya bu açıdan bakıldığında hem verimli toprakları ile büyük bir potansiyele sahip, hem de sanayi alanında gelişmeye açık bir bölge. Tarım dışı alanlar sanayide değerlendirilirken verimli topraklarda da katma değeri yüksek ürünler üretilmesi için çalışıyoruz. Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile de tarıma dayalı sanayiyi geliştirmeyi düşünüyoruz. İlimizin güneyinde Geyve’de bir gıda ihtisas OSB çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.

Türk Eximbank artık Sakarya’da da olacak

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, üyelere yönelik bir müjde de vererek, “Türk Eximbank genel müdürüyle görüşme halindeyim. Sakarya’ya ciddi katkı sağlayacak olan Türk EximBank, ihracatçıları destekleyen kredilendiren ve sattığı ürünleri sigortalayan bir kurum.  Bir şubesini açacağız. Tekdurak Ofis fikriyle SATSO Hizmet Binasının iki yanına yapacağımız ek hizmet binalarının içine tüm üyelerimizin işlerini aynı yerde yapmasını sağlayacak bir sistem kumayı hedefliyoruz. İhracatta 7. Sıradayız ancak Toyota’yı çıkarırsak bu sıra 28’e düşüyor.  Toyota ilimiz ihracatının yaklaşık yüzde 80’inini karşılıyor. Ben biliyorum ki Sakarya’da elinden tutulduğu zaman desteklendiği zaman dünyanın her yerine ihracat yapacak firmalarımız var. Bu tekdurak ofis bu desteğin temelini oluşturacaktır. Bu konuda global arenada hedef pazarlara açılma konusunda üniversite ile de aktif çalışmalarımız var. Komisyonlarımız bu doğrultuda çalışmalarını yürütüyor.  İlimizin sorunlarına da çözüm önerileri ile birlikte dahil olarak fikirlerimizi paylaşmaya gayret edeceğiz.

Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi, Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan Süs Bitkiciliği Festivali, Lisanslı Depoculuk, Tarımsal Ürünlerin Ve El Sanatlarının Değerlendirilmesi ve Bölge Kadınlarının İstihdamı Projesi çalışmalarımız da devam ediyor.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası şehrin her alanında var. Planladığımız bu çalışmaları tek başımıza yapamayız. Sizlerle işbirliği içinde olacağız” dedi.

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, “İlimizin gelişmesi için çalışmak, üretmek ve rekabette ülkemize saygın bir yer edindirmek için çalışmalıyız. Yeni süreçler, yeni ürünler üretmezsek, katma değerli kaliteli ürünler üretmeliyiz. Uluslar arası piyasada saygın bir yerde olmak üretimdeki güçten geçiyor. Yerinde güç üreterek söz sahibi oluruz En kaliteli malı en uygun fiyata üretmeliyiz. Herkes iyi ve kaliteliyi arıyor. Hamasi söylemlere de gerek yok. Yerli üretimi destekliyorsak yerli ürünlere yönelmeliyiz. Hepimizin başarı hikayesi olmalı” diye konuştu.

Kurumlar Arası İşbirliğinin güçlendirilmesinin amaçlandığı toplantıda, Sinerji Grubu üyeleri, devam eden ve yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundular.