Sigorta Acenteleri Gelecek Vizyonu toplantısı SATSO Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ilk defa Sakarya’da gerçekleşti.

SATSO ev sahipliğinde yapılan toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ başta olmak üzere TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Üyesi ve Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Üyesi Özgür Yılmaz, 16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, Komite Başkanı Engin Adıyaman ve Komite Üyeleri ile çok sayıda sektör temsilcisi iştirak etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, sigortacılık sektörünün önemine değinerek “Bir iş adamı olarak şirketlerin muhasebecisinin, avukatının ve sigortacısının çok iyi seçilmesi gerektiğinin farkındayım. İş dünyasının destekleyicisi olan sigorta ve finans sektörünün her zaman desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. 16. Meslek Komitemiz de SATSO bünyesinde aktif faaliyet gösteren komitelerden biridir. Tarafımıza iletilen sorunları çözüme kavuşturma noktasında ilgili kurumlarla yazışmalar, görüşmeler düzenliyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (Saik) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Korkut’un katılımıyla "Sigorta Acenteleri Sorunları”nın detaylarıyla ele alınacağı bu toplantının sonuçlarının sektöre faydalı olacağını umuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Güzel sonuçları olur umarım” dedi.

SATSO 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise sigortacılık sektörünün sorunlarına ilişkin yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

 “Biz sigorta acentelerinin dertleri maalesef çığ misali büyümekte. Kaçak çalışanlar  konusundaki şikayetlerimizi ifade etmiş ve bu konuda SAİK’e görüşümüzü iletmiştik.  O günden bu yana bir takım aksaklıklar bir türlü giderilmemiştir. Uzun çalışmalar sonunda biz sigorta acenteleri de KOSGEB’e dahil olduk. Sigorta acentelerinin ofis, ekipman ve yazılım gibi konulardan daha hızlı bir dönüşüme ihtiyacı vardır. Biz sigorta acentelerinin KOBİGEL projelerine dahil olması sağlanarak hızlı bir şekilde yapılabilir. Biz acentelerin gelirleri git gide gerilemekte ve birçok acente maalesef kapanma noktasına gelmektedir. Bu noktadan sonra acentelerin gelirlerinin arttırılacağı çalışmalar yapılmasının gündeme gelmesi önemlidir. Rakamlar yeterli olmamasına rağmen taban komisyonunun biz acenteler için özellikle bu dönemde kurtarıcı olduğunu belirtmek isterim. Sizlerin bu konularda yaptığınız mücadeleyi biliyor ve Sakarya olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu mücadelede yanınızda olduğumuzu tekrar bilmenizi istiyoruz. Sakarya’dan önce, Sakarya’daki acentelerimize sonrada tüm sektöre seslenerek hepimizin aynı gemide olduğunu unutmamamız gerekir.”

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Korkut da ekonomide yaşanan durgunluktan dolayı sigortada satın alma güvenin zayıfladığı bir dönemden geçtiklerini belirterek “Görevi layığıyla yaparak sorunları gidermek için hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız. Birlik olup bütünlük içerisinde hareket etmeliyiz.

Trafik sigortalarındaki değişiklik hepimizi etkiledi. Gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Hazine Müsteşarlığına bildirdik. İptal iade ve havuz komisyonu konusunda yaşanan sıkıntılar da gündemde. Bu konuda olumlu gelişmeler bekliyoruz.

Bankalarla fiyat eşitliği sağlanmalı. Rekabet konusunda bu eşitlik sağlanırsa sorun ortadan kalkar. Aynı şekilde vakıfların da üyelerine sigorta yapması rekabette eşitsizliğe neden oluyor. Dernekler bağışlarla, acenteler komisyonlarla yaşar. Denetimlerin de tek bir yerden yapılması gerek” diyerek sorun yaşayanların İl Odalarına bildirmesi gerektiğini sorunların daha kolay çözüm üretileceğini belirtti.

Levent Korkut Kasko sigortalarının prim oranlarında hasar maliyetlerinin dövize bağlı olması sebebiyle geçen yıla göre düşüş yaşandığını da dile getirerek bu sürecin aşılacağını sözlerine ekledi.

TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez ise yaptığı sunumda, Sakarya’nın  Türkiye’deki acente kapasitesi en yüksek illerden bir tanesi olduğunu belirterek, “Acente verileri 393.97 potansiyele sahip. Son olarak 20 kişiden fazla çalışana sahip acente sayısını arttırmamız gerekiyor” dedi.

Toplantıda İstanbul, Bursa, Kocaeli ve çevre illerin sigorta temsilcilerinin sektörel sorunlarla ilgili yaptığı konuşmaların ardından geçilen interaktif bölümde tüm katılımcılar sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler.