Medyadetay.com Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Gümüşel ile Köşe Yazarı Neşat Sazoğlu’nun sorularını yanıtlayan SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, Sosyal güvenlik kurumunun ülke için büyük önem taşıdığını söyleyerek, “Sosyal güvenlik iflas ederse, ülke gider” dedi.

Sosyal Güvenlik konularıyla ilgili Bakanlığın önemli çalışmaları olduğuna dikkat çeken Canbasoğlu, vatandaşın arzu ettiği gibi ve devletin de bütçesini sarsmayacak şekilde kanunların hayata geçirileceğine inandığını belirtti.

SGK çok önemli

Yıllar önce sosyal güvenlik kurumunun iflas ettiğini söyleyen Nurten Canbasoğlu, “Sosyal güvenlik iflas ederse ülke gider. Bu nedenle bizim çok çalışmamız lazım. Prim borçlarını ve alacaklarımızı tahsil etmemiz gerekiyor. Bu yönde çeşitli projeler hazırlıyoruz. Sigortalılık konusuna büyük önem veriyoruz. Köylerimizi tek tek geziyoruz. Vatandaşlarımızı sigortalı olmaları konusunda uyarıp, bilinçlendiriyoruz. Tek amacımız emekliye daha fazla hizmet verebilmek. Ama bizim çok eksiğimiz var. Mutlaka bir takım sosyal politikaları hayata geçirmemiz lazım” dedi.

Kurumların birleşmesi

Bağ-kur ile SSK’nın birleştiğini ancak 2008 yılından bu yana iki kurumun ancak bağdaşabildiğine dikkat çeken SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, şimdi ise Emekli Sandığı ile bunu gerçekleştireceklerini kaydetti.

SGK’da işlerin artık daha kolay yürüdüğünü belirten Canbasoğlu, “vatandaşlarımız bilgisayardan e-devlete girerek tüm işlemlerini rahatça gerçekleştirebiliyorlar. Kuruma gelmelerine gerek bile kalmıyor. Ancak biz vatandaşlarımızla yüz yüze olmaktan son derece mutluyuz. Bizim için vatandaşlarımızın memnuniyeti büyük önem taşıyor. Zaten müşteri memnuniyetinde Türkiye ikincisi olduk. Elimizden geldiği kadar vatandaşlarımızı memnun etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

İddialı proje

Hayata geçirdikleri yeni bir proje ile emekli olacak vatandaşların maaşlarını çok kısa sürede vermeyi amaçladıklarını söyleyen Canbasoğlu, “Şu anda maaş bağlama gün sayımız 18-22 güne kadar düştü. Vatandaşlarımız, emekliliğine 6 ay kala bize başvurursa, işlemlerini hemen başlatıyoruz. Emeklilik günü geldiğinde ise kuruma geldiklerinde bir çay içimi süresinde vatandaşa maaşını vereceğiz. Bu konuda iddialıyız. Vatandaş da inanamıyor. Başvuruya gelip maaşını alınca mutlu oluyorlar” dedi.

657 tamamen değişebilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, devlet memurlarını kapsayan 657 sayılı kanun üzerinde çalışmalar yaptığını dile getiren Canbasoğlu, “Bakan, 657’nin tamamen değiştirileceğini söyledi. Ücretlerde, kıdeme ve eğitime göre adaletsizlikler olduğunu görüyoruz. İnanıyorum ki herkesi memnun edecek bir sistem kurulacaktır. Ayrıca çalıştıkça emekli maaşının düşmesi gibi bir durum da söz konusu. Ama Bakanımız bu konuların tamamını biliyor ve düğmeye bastı. Tüm bunlar yenilenecektir” dedi.

Türkiye’ye örnek olacak proje

Ağır işlerde çalışanların korunması için de bir takım çalışmalar yapılması gerektiğini belirten SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, iş kazası, meslek hastalığı simülasyon merkezi kurmak istediklerini kaydetti. Canbasoğlu, “Sakarya’da bunu hayata geçirirsek, Türkiye’de ilk olacak. Belki bütün illere yayılır. Bir kişi, çalışmaya başlamadan önce başına gelebilecek meslek hastalığını bu simülasyon merkezinde yaşayacak. Kişi de ileride karşılaşabileceği durumu görerek bu işe başlayacak. İnsanlar meslek hastalıklarından ölüyorlar, ama haberleri yok” diye konuştu.

Kendisini değil ineğini sigortalatıyor

Köyleri gezme fikrinin, Sakarya’ya geldikten sonra aklına geldiğini söyleyen Canbasoğlu, “Bayanların emekli olması kadar güzel bir şey yok. Kadınlarımız tarım alanında kayıt dışı olarak çalışıyor. Oran yüzde 92. İneğini sigortalı yapıyor, kendini yaptırmıyor. Şimdi ben devlet olarak onların ayağına giderek, kadınları sigortalı olmaları konusunda uyarıyorum. Şu an sigortalı kadın sayısının en fazla olduğu il Sakarya. Tarım alanında günlük çalışan kadınlarımız için F-5 sigortası var. Kadınlarımız artık sigortalı olmaya başladı. Parası olmadığında duran bir sigorta bu.
Ayrıca bir yarışma düzenlemeyi düşünüyorum. Köyünde en fazla kadını sigortalı yapan muhtarlara ödül vereceğiz. Muhtarlarımızı yarışmaya davet ediyoruz” dedi.

Personel eğitimleri

Kurum personelinin eğitimine büyük önem verdiklerini söyleyen Nurten Canbasoğlu, “Personele çeşitli eğitimler veriyoruz. Bölgesel Ar-ge birimi kurmak istedik. 5 il bir araya gelerek Ar-ge İnovasyon projesini hayata geçirelim dedik. İşaret diliyle ilgili bir proje gerçekleştirmek istedik. Müdürlük içerisinde yürüyüş yolu yaptık ve proje kapsamında personelimize işaret diliyle ilgili eğitim verdik. Çok da iyi oldu.
Şimdi yeni bir projemiz var. Öğle arasında personelimize masaj yaptıracağız. Personele çok önem veriyorum. Daha rahat çalışmalarını istiyorum. Stresli insanın çalışması da sıkıntılı olur. Memurumun yüzünün, vatandaşa karşı gülmesini istiyorum” dedi.

Evde çalışanların sigortası

SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, ev işlerinde günlük çalışanların sigortalı olması gerektiğini belirterek, yaptırmayanlar hakkında büyük cezalar uygulandığını belirtti. Canbasoğlu, “T.C’niz ile SMS ile yanınızda çalıştırdığınız kişinin primi ödeniyor. 10 günden az ve 10 günden fazla olmak üzere ikiye ayırdık. 10 gün olursa 9 lira gibi bir miktar. Artık evlerde sözleşmeler olacak. Bu sözleşmeye göre saatleri belirleyip, SMS ile kuruma mesaj atıp bildirdiğinizde, çalıştırdığınız kişi artık devletin güvencesinde olacak. Hiç çalışmamış birini bildiriyorsanız, indirimler söz konusu. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir sistem. Talepler de gayet güzel. Eğer günlük 1 lira olan bu ödemeden kaçarsanız, cezası çok büyük. Kimse beni görmez demesin. Ev sattıracak kadar cezası var. Ayrıca, çok sıkı takipteyiz. Şu anda elemanım yok ama bu konuyu takip ediyoruz. Devletle oyun olmaz. Şimdi el broşürleri dağıtacağız. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezasını vatandaşlara anlatacağız” şeklinde konuştu.

Alo 170 hattına vatandaşlardan sürekli ihbarlar geldiğini de söyleyen Canbasoğlu, “Gelen ihbarı değerlendirmemiz gerekiyor. Gitmezsek devlet bize hesap soruyor. Bu nedenle de, mutlaka herkesin yanında çalıştırdığı kişileri sigortalı yapması gerekiyor” dedi.

Kayıt dışı

Kayıt dışı konusuyla ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Canbasoğlu, “Bakanlıktan gelen heyet, gezerek bilgilendirmeler yapıyor. Sakarya’da kayıt dışı oranında düşüş var. Yüzde 36’lardan 32’lere düştü. Kayıt dışı şu anda Türkiye’nin kanayan yarası” diye konuştu.