Mayıs ayının ikinci haftasının ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ olarak kutlandığını söyleyen SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, TÜİK verilerine göre 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurumun SGK olduğunu dile getirdi.
Sakarya İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında emekli maaşı bağlama gün sayısının ortalama 55 olduğunu ve yapılan değişikliklerle Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayısının 13’e düşürüldüğünü belirten Çavuş, Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayının yakalandığını söyledi.

Çavuş, “Toplumun tüm kesimini, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alabilmeyi amaçlıyoruz. Çünkü sosyal güvenlik, insanların yaşlandıklarında, hastalandıklarında kendilerine asgari düzeyde bir geçim imkanı sağlayacak sistemdir. Ve bütün insanlarımızın bu sisteme dahil olmasını amaçlıyoruz. Tüm ihtiyaçları karşılayabilme adına mevzuatlarda sürekli yenilenme ve iyileştirmeler yapılıyor. İhtiyaçlarda değişiklikler olabiliyor, tüm bu ihtiyaçları karşılayabilmek adına mevzuatta da sürekli bir yenilenmeler oluyor. 2016 yılında yapılan değişikliklerle, özellikle toplumun tamamını ilgilendiren genel sağlık sigortasında gelir testi uygulamaları kaldırıldı. Genel sağlık sigortası uygulaması tek kaleme düşürüldü. Üniversite öğrencisi olan ve 25 yaş altı olan öğrencilerimizin birikmiş genel sağlık sigortası borçları silindi. Kısmi süreli çalışan kişilerin genel sağlık sigortası borçları vardı, bu konuda da değişikliğe gidildi. Er ve erbaşların genel sağlık sigortası yoktu. Bu sigorta da Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılmaya başlandı. Birikmiş sosyal güvenlik prim borcu olanların borçları, 6736 sayılı kanun ile yapılandırıldı. Borcu dolayısıyla emekli olamayan kişilerin, banka kredisi kullanmak sureti ile emekli olmaları sağlandı. Emeklileri çok yakından ilgilendiren, promosyon ödemeleri gerçekleştirildi. Emekli olmuş devlet memurları 30 yılın üzerindeki geçmiş olan sürelere ait kıdem tazminatını alamıyorlardı. Yapılan düzenlemeyle birlikte 30 yılı aşan süreye ait kıdem tazminatını da alabiliyorlar. Geçmişte alamamış olan emekliler de bundan faydalanabiliyorlar” diye konuştu.



Kayıt dışı istihdamla mücadele
Kayıt dışı istihdamda etkin bir mücadele gerçekleştirdiklerini de söyleyen Erhan Çavuş, “Kayıt dışı istihdamla etkin bir mücadele yapıyoruz. Sakarya’da 2017 yılının ikinci yarısında özellikle kayıt dışıyla etkin bir mücadele gerçekleştireceğiz. Çünkü ülke olarak önümüze koymuş olduğumuz 2023 hedefine ulaşabilme adına sağlam bir sosyal güvenlik sistemini oluşturmak mecburiyetindeyiz. Şu an ülkemizde kayıt dışı çalıştırma oran yüzde 33’ler seviyesinde. Bu seviyeyi olabildiğince aşağıya çekmeye çalışacağız” dedi.

‘İstihdamda Milli Seferberlik’
Çavuş, ekonomideki daralmayı azaltmak, istihdamın üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için; 687 sayılı kanun hükmünde kararname ile bir ilave istihdam teşviki getirildiğini belirtti.
SGK İl Müdürü Çavuş, “1 Şubat 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Kamuoyunda yakinen bilinen ismiyle ‘İstihdamda Milli Seferberlik’ adı altında bugüne kadar istihdamda milli seferberlik kapsamında 2016 yılının Aralık ayında ilave sigortalı artışımız 9 bin 423 kişi oldu. Buda yılsonu hedefi olarak ortaya koymuş olduğumuz 15 bin hedefini yakalayacağımızı göstermektedir” şeklinde konuştu.



“Vatandaş memnuniyeti yükseldi”
TÜİK verilerine göre, 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurumun SGK olduğunu belirten Çavuş, “Türkiye İstatistik Kurumunun açıklamış olduğu verilere göre, 2016 yılında vatandaş memnuniyetini en çok yükselten kurum, 9,02’lik bir artış ile Sosyal Güvenlik Kurumu olmuştur. SGK’nın vatandaş memnuniyet oranı yüzde 70’ler seviyesine çıktı. Bu da bizim yapmış olduğumuz çalışmalarda iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Sakarya İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında emekli maaş bağlama gün sayısı ortalama 55 gündü. Nisan ayı itibarı ile maaş bağlama gün sayımız, 13 güne düşürüldü. Şuan bir kişi emeklilik dilekçesini verdiğinde, 13 gün sonra maaşı bağlanmış oluyor. Sakarya tarihinde ilk defa böyle bir sayıyı yakalamış oluyoruz. Hedefimiz 10 günün altı inşallah bunu gerçekleştirme gayretinde olacağız” ifadelerini kullandı.