Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) mesleki eğitimde belirli bir hizmet standardı ve sistem bütünlüğü oluşturmak için Mesleki Sınav Merkezi olma projesi başlattı.


SESOB’dan yapılan açıklamada, “Mesleki Sınav Merkezi (MSM), SESOB tarafından geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanılan TS EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ standartlarına göre ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, sıvacı, inşaat boyacısı meslek dallarına yönelik çalışmalarımız son aşamasına gelmiştir. SESOB, Mesleki Sınav Merkezinde verilen ürün ve hizmetin güven ve telkin teşkil edebilmesi için akredite olmayı arzulamış ve gerekli alt yapı çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Sözü geçen akreditasyon kavramı, dünya genelinde kabul görmekte olan, gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir. Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve çalışma sonunda düzenlenen belgelerin güvenirliliğini ve geçerliliğini desteklemek amaçlı bir kalite alt yapısıdır. SESOB, akreditasyonun bu özelliği ile ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunacaktır. Aynı zamanda mesleki eğitimde eğitim ile istihdam ilişkisini güçlendirmek, öğrenmenin tanınmasını ve kıyaslanabilirliğini sağlamak ve hayat boyu öğrenmeyi desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda SESOB mesleki eğitimde Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlediği Ulusal Yeterlilikler çerçevesinde TS EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ standartlarında ölçme ve değerlendirme ile belgelendirme yaptığı adayların yetkinliğini arttırarak hizmette kalitenin ulusal ve uluslararası kıyaslanabilirlik ara eleman kalitesini oluşturacaktır” denildi.


İLK OLARAK İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE BAŞLIYORUZ

SESOB’un açıklamasında ayrıca, “Mesleki Yeterlilik Kurumunun son verileri göstermektedir ki ülkemizde, 25 meslek sektörü, 493 Tanımlanmış Meslek Standardı, 249 Yayımlanmış Ulusal Meslek Standardı ve 42 Akredite olmuş kurum bulunmaktadır.  SESOB bu projesi ile Türkiye’de ilk akredite olmuş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olma unvanına sahip olacaktır. SESOB akredite olmak için ilk etapta meslek sektörleri içersinden İnşaat sektörünü belirlemiş ve bu sektörde ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, sıvacı, inşaat boyacısı meslek dallarını seçmiştir. ileride bu meslek dalları arttırılarak yeni yol haritaları belirlenecektir. SESOB akredite olabilmek adına bugüne kadar birçok hazırlık gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları ise şöyle; SESOB MSM personeli TS EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme Akreditasyon Sisteminin kurulabilmesi için TURKAK tarafından konu ile ilgili eğitim aldı. 31.08.2012 tarihinde proje ile ilgili Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalanmıştır. Belirlenen eğitimciler ile sınava dair görevlerin yerine getirilebilmesi için protokol imzalanarak eğitimciler tarafından sınavda adaylara yönelik sorular hazırlanarak bir soru bankası oluşturulmuştur. Hazırlanan soruların adaylara tarafsız bir şekilde sorulabilmesi için rassal(rastgele) soru seçebilen ve adayların kimlik bilgilerini kayıt altına alabilen bir program yazılımı gerçekleştirilmiştir. Teorik(yazılı) ve Pratik(uygulama) sınavının yapılacağı yerlerin alt yapı eksikleri giderilmiş olup atölye donanımlarının hazırlıkları tamamlanmıştır. Başvurudan önce deneme amaçlı yapılacak sınav için dört meslekten 24 adayın başvurusu alınmış olup kendilerine demo bir sınav yapılacaktır. Mesleki Sınav Merkezi olma yolunda gerekli tüm alt yapı çalışmalarının sonuna gelen Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği akredite başvurusunu gerçekleştirmiştir. SESOB TURKAK tarafından yapılacak değerlendirme sonunda akredite olma hakkını kazanacak ve mesleki eğitimde tarafsız ve güvenli eğitimin merkezi olacak ve mesleki yeterlilikleri belirlenen tüm mesleklerde akredite olma hedefinde ilerlemeye devam edecektir” ifadelerine yer verildi.