Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren, doğalgaz tesisat ve iklimlendirme sektöründe iştigal eden üyelerden oluşan 7. Meslek Komitesi, AGDAŞ işbirliği ile sertifikalı firmalara yetki belgesi tabelası uygulamasını başlattı.

Konu ile ilgili bilgi veren Komite Başkanı Doğan Çatalbaş, yetkisiz firmalara tesisat dönüşümü yaptırmanın riskleri bulunduğunu dile getirdi. Çatalbaş, “AGDAŞ ile yaptığımız ortak çalışmalar çerçevesinde, yetkisiz faaliyet gösteren firmalara karşı doğalgaz kullanıcılarını uyarıyoruz. Çevreci, güvenli ve ekonomik bir yakıt olan doğalgazın ev ve iş yerlerinde kullanımı için gerekli olan tesisat dönüşümü yetki belgesi olan firmalara yaptırılmalıdır. Vatandaşların yetkili firmaları ayırmasını sağlamak için de SATSO 7. Meslek Komitesi olarak AGDAŞ işbirliği ile yetkili firmaların girişine fark edilmeleri için ışıklı tabela astık. Artık vatandaşlar güvenli bir şekilde tesisat yaptıracağı firmaları kolaylıkla ayırt edebilecekler” dedi.

Sakarya’da her geçen gün doğalgaza olan talebin arttığını kaydeden Doğan Çatalbaş, artan taleple birlikte bina ve daire içi tesisat dönüşümünde bazı istenmeyen olumsuzlukların yaşandığını dile getirdi.

Çatalbaş, “EPDK mevzuatları gereği iç tesisat dönüşümlerinin; dağıtım şirketinden sertifika almış, gerekli eğitimleri alarak belgelendirilmiş mühendis ve usta kadrosuna sahip firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Ancak piyasanın büyümesi ile birlikte oluşan finansal cazibe nedeniyle, yetkisi olmadığı halde yetkisiz olarak doğalgaz iç tesisat dönüşüm işine giren firmalar ortaya çıkmaya başladı. Ucuz fiyat veren, yetki belgesiz firmalara tesisat dönüşümü yaptıran vatandaşların çok büyük bir riske girdikleri bilinmelidir. Firmaların ya da vatandaşlarımızın yetkisiz firmalarla çalışmaları halinde, vatandaşımızın mağdur olacağı bir gerçektir  ve yetkisiz firmaların proje onayı, gaz açma takibi işlemlerini yapmasının mümkün olmadığı, sözleşme süresinde firmanın işi bitirememesi durumunda sözleşme yaptırımların uygulanmasında muhatap bulamama gibi durumların oluşacağı daha da kötüsü uygunsuz ve projesiz doğalgaz tesisatlarının söktürülebileceği riski kaçınılmaz bir gerçektir. Abonelerimizin, can ve mal güvenliklerini riske atacak bu tür yetkisiz firmalara dönüşüm yaptırmamaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için dönüşümlerini sertifikalı firmalara yaptırmaları çok büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.