Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar başkanlığında Belediye Düğün Salonu’nda pandemi önlemleri alınarak gerçekleşti. Gündem öncesi İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar anıldı. 
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından önce Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, ardından da partilerin gurup sözcüleri depremle ilgili kısa bir konuşma gerçekleştirdi.



“Bu acıyı en iyi biz anlarız”
Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar; İzmir depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını, yaralılara acil şifalar dilediklerini ifade etti. Alemdar, “Bu acıyı en iyi biz anlarız. Hepimiz 17 Ağustos 1999 depremini yaşadık. İzmir’deki kardeşlerimizin neyle karşı karşıya olduğunu iyi biliyoruz. Hepimiz hayatımızın gerçeği olan depreme hazırlıklı olmalıyız. Devletimiz tüm kurumlarıyla, tüm imkanlarıyla İzmirli vatandaşlarımızın yanında” dedi.

Afet ve acil durum müdahale planı
İzmir depreminin depreme hazırlıklı olmanın önemini bir kaz daha ortaya koyduğunu ifade eden Başkan Alemdar, Serdivan Belediyesi olarak SAÜ, İTÜ ve ODTÜ’den de destek alarak bir afet ve acil durum müdahale planı hazırladıklarını ve bunun tanıtımını da geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Başkan Alemdar, “Bu çalışmamızın içerisinde mobil aplikasyonumuz da var.  Panik butonundan son depremlere, eğitici videolardan toplanma bölgelerine, yapı sorgulamadan tarihi depremlere kadar her konuda vatandaşlarımızın telefonlarında bulunması gereken bir uygulama” diye konuştu. 
Vatandaşların, toplanma bölgelerini tek tuşla üstelik internet bağlantısı gerektirmeksizin öğrenebileceklerini, panik butonu sayesinde internet bağlantısı olmasa bile konumlarını bildirip yardım isteyebileceklerini dile getiren Alemdar; “Ayrıca depremde enkaz altında kalan biri telefonla arama imkanı olmasa da panik butonunu kullanarak güvendeyim veya tehlikedeyim kısmına tıklamasıyla anında hem belirlediği kişilere hem de bizlere konumunu gönderebiliyor. Bunun için internet bağlantısı da gerekmiyor. Bu bizim için son derece önemli” dedi.
Uygulama sayesinde Serdivan’da ikamet eden vatandaşların yapı sorgulama kısmından binalarla ilgili de bilgi sahibi olabileceğini belirten Alemdar; “Deprem hayatımızın vazgeçilmez gerçeği. İlçemizdeki tüm binalarla ilgili çok detaylı bir çalışma gerçekleştirdik. Bunu da uyulmamamıza entegre ettik” diye konuştu. 

 


Mobil Afet Aplikasyonu
Yusuf Alemdar, Mobil Afet Aplikasyonu’nu teknolojik gelişmelere paralel olarak yenilemeye ve geliştirmeye devam ettiklerinin altını çizerek, “Tüm vatandaşlarımızdan isteğimiz bu uygulamamızı telefonlarına yüklemeleri. İnşallah böyle bir şeye ihtiyaç duymayız ama olduğu zaman da süratle hareket edebilmemiz için lütfen siz de ‘Sonra Değil Şimdi’ diyerek tedbir için ilk adımı atın diyoruz” dedi.



Nasıl kullanılacak?
Mobil Afet Aplikasyonunda yer alan panik butonu, herhangi bir afet anında çok hızlı bir şekilde bilgi verilmesini sağlayan pratik bir özellik. “Panik Butonu”na basıldığında ekranda iki bölüm belirir. “Güvendeyim” kısmına dokunulduğunda telefon rehberinden seçilen kişilere anlık olarak güvende olunduğu mesajı ulaşır. Kişi afet sırasında bir göçük ya da enkaz altındaysa, “Panik” kısmına basarak, seçtiği kişilere yardıma ihtiyacı olduğu mesajını gönderebilir. Yardım mesajı gönderildiğinde, yardıma ihtiyaç duyan kişinin konum bilgileri de mesaj içerisinde otomatik olarak gönderilir. Böylece belediyedeki görevliler göçük altında kalan kişinin konum bilgilerini harita üzerinden anında tespit ederek, bu bilgileri AFAD ve ilgili birimlere çok hızlı bir şekilde ulaştırabilir.