SEDAŞ'ın yüzde 100 hissesi, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca, 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihaleye çıkarıldı. 1 Temmuz 2008 tarihinde açılan ihaleyi, 600 milyon dolarlık teklifiyle Akkök-Akenerji-CEZ Konsorsiyumu kazandı ve Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylandı.

SEDAŞ, 11 Şubat 2009 tarihinde Ankara'da düzenlenen devir teslim töreniyle Akkök-Akenerji-CEZ Ortak Konsorsiyumu'nun yönetimine devrildi.

Bunun ardından ise Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerini kapsayan 19 bin 421 kilometrekarelik alanda 45 ilçe, 47 belediye, bin 441 köyde, 1,6 milyon tüketiciye ve 3,4 milyon nüfusa SEDAŞ enerji üretip, bakım ve onarım faaliyetlerini yürütürken, SEPAŞ ise işin parekande satış hizmetini yürütmeye başladı.

HEP ŞİKAYET KONUSU

Ancak SEPAŞ faaliyete geçtiği günden itibaren sürekli olarak abonelerin tepkisiyle karşılaştı.

Başta sayaçların sağlıklı okunmaması ve faturaların ya düzenli gönderilmemesi ya da faturalara yansıtılan fiyat tutarsızlıkları nedeniyle SEPAŞ hep eleştiri oklarını üzerine çekti.

SEPAŞ son günlerde ise Sakarya'daki perakende satış hizmetinden çekildiğini söyleyerek, aboneleri zor durumda bırakıyor.

İndirimli elektrik satışı yapacağını söyleyerek vatandaşları akıllı sayaç almaya yönlendiren ardından da akıllı sayaç uygulamasından vazgeçtiğini belirten SEPAŞ son olarak Sakarya'dan çekileceğini belirterek, aboneleri kaçak elektrik kullanır duruma düşürdü.

NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Vatandaşların iddialarına göre, SEPAŞ Sakarya'dan çekilirken, abonelikleri de beraberinde götürüyor. Verilen depozitoların SEDAŞ'a ödenmemesi nedeniyle vatandaş SEDAŞ abonesi olarak görünmüyor. Böylece de kaçak elektrik kullanıyor. Bu durumun ortadan kaldırılması için SEDAŞ'a yeniden abone olunması gerekiyor.

Ev aboneliği için 21, ticarethane aboneliği için 341, cami abonelekleri için de 180 TL ücret talep edilirken, ödeme yapmayaların elektriklerinin ise kesileceği belirtiliyor.

Ancak işin ilginç tarafı, faturaların ve bu ödenmesi istenen bu tutarların yine SEPAŞ tarafından talep ediliyor olması.

SEPAŞ'la herhangi bir sözleşme yapmadıklarını ancak faturalarının SEPAŞ'tan geldiğini söyleyen vatandaşlar, yeni abonelik işlemlerinin de SEDAŞ yerine SEPAŞ tarafından istendiğini diye getirdiler.

GARİP BİR DURUM

Ortada, anlaşılması zor ve garip bir durum olduğunu söyleyen vatandaşlar, "SEPAŞ'ı aradığımızda yetkililerden net bir yanıt alamıyoruz. SEPAŞ'ın artık hizmet vermeyeceğini ve SEDAŞ'a yeniden abonelik yaptırmamız gerektiği söyleniyor. Ama faturaları SEPAŞ yolluyor. Kasım ayının ilk haftasına kadar aboneliklerimizin yenilenmesi isteniyor. Aksi halde elektriğimiz keseceklermiş. SEPAŞ'ın bu uygulamasının nasıl bir amacı var anlamış değiliz" dediler. / MEDYADETAY