1.OSB’de faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında çalışan 5 işçinin Hak-iş’e bağlı Öz İplik-iş sendikasına üye olduğu gerekçesiyle işten atıldığını ileri süren Öz İplik-iş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, ayrıca fabrikanın servis şoförlerinin de kışkırtılarak işçileri darp ettiğini iddia etti.

Servis şoförlerinin fabrikadan atılan işçilere sopalarla saldırdığını söyleyen İnanç, destek olmak amacıyla Öz İplik-iş Sendikası Düzce İl Başkanı Talat Örnek ve işçilerle birlikte fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

İşçilerin sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atıldığını öne süren Murat İnanç, “Sakarya 1.Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Ebru Tekstil işçileri yaklaşık 3 ay önce sendikamız Öz İplik-İş’e üye olmaya başlamışlardır. Fabrika yönetiminin gittikçe artan işçi kitlesinin sendikamıza üye olduğunu öğrenmesi üzerine, işçiler üzerine baskı, zulüm ve eziyet başlamıştır. Akabinde önce iki daha sonra üç işçi olmak üzere toplam beş işçi sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten atılmıştır.  Öz İplik-İş Sendikası olarak, dünyaca ünlü markalara üretim yapan Ebru Tekstil’de yaşanan hukuk tanımaz tavrı, baskı ve zulmü üretim yaptığı markalara bildirdik. Sendikaya üye olan işçiler üzerinde psikolojik baskılar çoğalarak devam ederken, fabrika yönetimi tarafından panolara işçilerin kişiliklerine hakaret eden yazılar asılmıştır. Bunun üzerine sendika üyelerini yanında olduğunu hissettirmek isteyen sendika temsilcilerimiz fabrika önündeki yeşillik alana giderek destek mesajı açmışlardır” dedi.

“Servis şoförleri, sendika temsilcilerimizi darp etti”

Genel Başkan İnanç, açıklamasının devamında, “Fabrika önüne giden sendikacı arkadaşlarımız, işçileri fazla mesailerle, köle gibi çalışmaya mahkûm eden fabrika yönetiminin sopalı çeteleri tarafından alçakça ve haince bir saldırıya uğramışlardır. Önceden hazırlıklı olan ve sopalarla saldıran çeteler, haklarını arayan çalışanları, sendikacılara ve savunmasız insanlara saldırmış, öldüresiye dövmüşlerdir. Sakarya'nın organize sanayi bölgesinde, organize suç örgütlerinin organize saldırısına maruz kalmışlardır. Ağır yaralanan sendika temsilcilerimiz hastaneye kaldırılmışlardır. Bu ülkede yasaları hiçe sayan bu gözü dönmüş işveren ve maşalarının, adalet önünde hak ettikleri cezayı almaları için mücadele edeceğiz. Onlar çalışanların haklı sebeplerini dağ kanunları ile susturacaklarını sanıyorlarsa aldanıyorlar. Zorbalıkla çözüm arayan bu insanların, anlaşılan sosyal diyalog mekanizmalarını kullanma gibi bir niyetleri de yok” diye konuştu.

Fabrika yetkililerini yaptıkları yanlıştan dönmeye çağırdıklarını söyleyen İnanç, “Ebru Tekstil yönetimi yaptıkları yanlıştan biran önce dönmelidir. Anayasamızın 51. maddesine göre; Sendikalara üye olmak, üyelikten ayrılmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya, üye kalmaya, üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Türk Ceza Kanununun 118. maddesine göre; sendikal hakların kullanılmasını engelleme fiilleri suç olarak tanımlanmıştır. Öz İplik-İş, üyesinin sesine kulak veren bir sendikadır. Öz İplik-İş Sendikası bir işçi hareketidir. Bu harekete sevdalı işçiler tarafından gücüne güç katarak her geçen gün dalga dalga büyüyen bir sendikadır. Öz İplik-İş, Ebru Tekstil işçilerinin yanındadır. Biz Öz İplik-İş Sendikası olarak, işçilerin saygın yaşama ve çalışma koşullarını elde etmek için, kötülerle mücadelemize devam edeceğiz” dedi.