Adapazarı Şeker Fabrikası, 2013 yılında Ülker Grubu tarafından 182 milyon TL’ye satın alınmıştı. O tarihten bu yana sürekli gündeme gelen fabrikanın durumu ile ilgili belirsizlik netleşti. Zaman zaman fabrikanın Yıldız Holding tarafından değerlendirileceği yönündeki beklentiler boşa çıktı ve holdingin fabrika arazisine rezidans ve AVM yapmak için çalışma başlattığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bir süre önce helikopterle geldiği Adapazarı’nda, Şeker Fabrikasının arazisinde incelemelerde bulundu.
Ülker, 2017 yılının başında başlanmak üzere araziye rezidans ve AVM yapılması yönünde talimat verdi.
Söz konusu projenin tamamlandığı öğrenilirken, çelik konstrüksiyon olacak inşaatı Kanadalı bir firmanın yapacağı belirtildi. İnşaatın kaba işleri ise JID-UZ isimli inşaat yatırım firması tarafından gerçekleştirilecek.
Şeker Fabrikası arazisine inşaata başlanmasıyla birlikte ise Arşiv bölümünün Genel Müdürlüğe gönderileceği ve ardından da fabrikanın yıkılacağı kaydedildi.

Adapazarı Şeker Fabrikası
1952 yılında kurulan Adapazarı Şeker Fabrikası, Cumhuriyet döneminde kurulan dört şeker fabrikasından sonra (Uşak, Alpullu, Turhal, Eskişehir) kurulan beşinci fabrika olma özelliği taşıyor. Türkiye de Anonim şirket statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası olan Adapazarı Şeker Fabrikası, 1994 yılı başına kadar Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdürdü.

Türkiye İş Bankasına ait hisselerinin Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından satın alınması nedeniyle, adı geçen şirketin bağlı ortaklığı olarak faaliyetini sürdüren fabrikada 1999 yılında deprem nedeniyle üretime ara verilirken, 2004’te Özelleştirme İdaresine devredildi.
2005 yılında kamuya ait yüzde 94.09 hisse Özelleştirme İdaresinden 45 milyon 750 bin dolar bedel ile SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındı. APEK deprem nedeniyle büyük ölçüde hasar gören ve 7 yıl atıl kalan Adapazarı Şeker Fabrikasını tamir ederek yeniden üretime geçmesini sağladı. 24 Eylül 2012 itibarı ile şirketin APEK’e ait yüzde 98.8 hissesi Asya Katılım Bankası’na devredilmişti.
Yıldız Holding’in Adapazarı Şeker Fabrikası’nı, gruba ait gıda sanayi şirketlerinin şeker ihtiyacını karşılamak için satın aldığı ileri sürülmüştü. / MEDYADETAY