Hasatların bitmesi sonrasında anız yangınları da başladı. Şehir merkezini kaplayan dumanın ve uçuşan kül parçalarının anız yangını nedeniyle yaşandığı belirlendi. Sakarya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri de çıkan yangınlara müdahale etmeye devam ediyor. Yetkililer anız yangınlarının tehlikeli olduğunu belirtti.

Anız yakmamalarını rica ediyorum

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Adapazarı Ziraat Odası Başkanı olarak iki aydır çiftçilerimize uyarılarda bulunduk. Bulunmaya da devam ediyoruz. Arazilerini kimin yaktığını bilmiyoruz. Bilinçsizce yakılan arazilerden şikayetçiyiz. Anız yangınları topraklarda bulunan bütün canlıları öldürüyor. Bu yangın topraktaki verimliği düşürüyor. Biz yanmasına karşıyız fakat önüne geçemiyoruz. Sakarya itfaiyesini aradık onlarda araçlarıyla söndürmek için çalışıyorlar. Her yerde yangın olduğu için yetişemiyorlar her yere. Arazi sahiplerine arazilerini takip etmelerini ve anız yakmamalarını rica ediyorum” dedi.

Öte yandan Sakarya Valiliği tarafından da bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Anız yakılması olaylarının çoğaldığı gözlemlenmektedir. Bilindiği üzere anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Bu duruma istinaden, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan para cezaları (l) bendinde; "anız yakanlara her dekar için 2019 yılında 60,11 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır" hükmü bulunmaktadır. Üreticilerimizin tarlalarında herhangi bir yangına sebebiyet vermemek ya da maruz kalmamak açısından hasat sonrası açığa çıkan anız ve sap parçalarını bertaraf etmeleri menfaatlerine olacaktır.

2019 yılı Anız Yangınlarının Önlenmesi Genelgesi (Genelge No:2019/3) ile kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilecek faaliyetler belirlenmiş olup, anız yakıldığını gören ya da duyan vatandaşlarımızın duyarlı olması, 112 Acil Çağrı Merkezi ile 177 Orman irtibat numaralarına durumu bildirmeleri önem arz etmektedir. Güvenlik kuvvetlerimiz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri teyakkuz halinde olacağından yangın çıkaran ya da yangına sebebiyet veren kişiler hakkında kanuni işlem yapılacaktır” denildi.