Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde ‘Tarımsal Sulama Potansiyeli ve Sulama Altyapısı Sakarya Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Ramada Otel ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya Sakarya Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Adem Kümbet, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, DSİ 32. Bölge Müdürü Abdurrahman Cebeci, Sakarya Tarım İl Müdür Yardımcısı İsmail Kaya, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Sakarya Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Erdem, akademisyenler ve birçok muhtar katıldı.
 
“Tarımda alternatif sulama”
Konuşmasında ‘Sakarya Tarımsal Sulama Potansiyeli, Sulama Altyapısı, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Projesi’ hakkında önemli bilgiler veren Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, “Sakarya’nın alternatif sulama kaynaklarının araştırılması, tarımsal sulama sorunlarının çözülmesi, üretimde verimliliğinin arttırılması, tarım sektörünün ve tarıma dayalı sanayinin rekabet gücünün arttırılmasına katkı sağlamak için buradayız. Çalışmalarına başladığımız yeni projeler tarım sektöründe suyun tasarruflu kullanılmasına katkı sunacak ve aynı zamanda stratejileri de belirleyecek” ifadelerini kullandı.


 
“Sakarya üretimde dikkat çekiyor”
Tarım İl Müdür Yardımcısı İsmail Kaya, “Ülke genelinde tarımsal faaliyetlerin GSMH’ya katkısı yüzde 7-8 dolaylarında. Sakarya’da ise bu yüzde 20 oranlarını buluyor. Bu Sakarya’nın Marmara Bölgesi’nde tarımsal üretim konusunda çok büyük bir payının olduğuna kanıttır. Sakarya’nın yüzölçümünün yüzde 40’ı tarım alanıdır. Sulama, tarımsal üretimin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Birçok tarımsal ürün açısından Türkiye’de önemli ve iddialı üretime sahibiz. Güney ilçelerimizde küçük Antalya diyebileceğimiz, sebzecilik ve meyvecilik için çok önemli bir potansiyele sahip. Orta kısımda tarla ziraatı ağırlıklı üretim yapılıyor. Kuzeye doğru gidildikçe Karadeniz’e benzer ciddi bir fındık örtüsü bizi karşılıyor. Kaynarca ve Taraklı ilçelerimiz biraz daha hububat tarımında önemli üretime sahip” dedi.
 
“Su arz güvenliği sağlanmalı”
Su arz güvenliğinin önemine değinen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Hem ülkemiz için hem de dünya genelinde küresel ölçekte gıda ve su güvenliği konularının konuşulduğu bu günlerde gerçekten bölgemiz için çok önemli olan stratejik bir konuyu gündemine aldığı ve çalıştay halinde bir çalışma sunduğu için hem Büyükşehir Belediyemize hem de MARKA Genel Sekreterimize teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu çalıştaydan bölgemiz ve ülkemiz için uygulanabilir ve sürdürülebilir planlar çıkacaktır. Su arz güvenliği aynı zamanda gıda güvenliğinin bir teminatıdır. İçinde yaşadığımız dünyada gıda güvenliğinden söz edebilmemiz için sürdürülebilir şekilde su arz güvenliğini sağlayabilmemiz gerekiyor. İktisadi anlamda su, arzı arttırılamayan bir varlığımızdır. Ancak kullanılabilirliğini arttırabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
 
“Tarımsal sula önceliklerimizden biri”
Rüstem Keleş, “Tarımsal su kullanımı konusunda bölgemiz çok ciddi bir zenginliğe sahip. SASKİ insani tüketim için kullanılacak su ve bunların güvenli şekilde ulaştırılması ile ilgili görevlendirilmiş bir kurum. Ancak özellikle SASKİ Genel Müdürlüğü olarak bu görevimizin yanında birçok alanda da şehrimizin ve bölgemizin gelişimi için çalışıyoruz. Bu anlamda tarımsal sulama alanında çok ciddi çalışmalar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz” dedi.
 

“Sakarya ovası verimlilik çok yüksek”
MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ise, “Tarım bölgemizin vazgeçilmez sektörlerinden biridir. Tarım ve tarımsal sanayinin getirdiği ürünlerin katma değeri bölgemizi çok yakından ilgilendiriyor. Su kaynakları ve tarım alanlarındaki verim açısından Sakarya ülkemizin önemli tarımsal üretim alanlarından biridir. Ayrıca Sakarya, toprak verimlilik derinliği açısından ülkemizin en önemli ovası konumunda. Bugünkü çalıştay sonucunda tarımsal üretim ve sulama konusunda bölgemizde ve ülkemizdeki birçok soruna çözüm getirileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“Doğal kaynakları koruyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kümbet, “Ülkemizin içinde geçtiği bu zor dönemlerde her şeye rağmen bu toplantının gerçekleşiyor olmasından duyduğumuz memnuniyeti belirtmek istiyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak il sınırlarının tamamının Büyükşehir sınırlarına dahil olmasıyla birlikte tarım konusunu da öncelikli meselelerimiz arasına almış bulunuyoruz. Tarımsal sulama konusunda da önemli somut adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz. Hızla gelişen ülkemizde, doğal kaynaklarımızın etkin bir şekilde kullanılmasının ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi olarak bu konularda üzerimize düşenleri her zaman yapmaya hazırız. Tarım sektörünün şehir ekonomisine sağladığı katkının da bilincindeyiz” şeklinde konuştu.
 
“Zengin imkânlar”
Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, “İlimiz için tarımsal faaliyetler önemli bir konu. Tarımsal faaliyetler ve sulama potansiyeli açısından bölgemiz oldukça zengin imkanlara sahip. Bu konuların bu tür çalıştaylar ile konu edinerek ciddi bir şekilde ele alınması mutluluk verici. Bu açıdan Büyükşehir Belediyemize ben teşekkür ediyorum” dedi.