Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın ve KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz’ın konuşmalarıyla başlayan sempozyum, iki oturumla devam etti.

Kalın, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi kadınların rolüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Şehitlerimizi, fedakarlık yapan gazilerimizi unutmamak ve unutturmamak gerekir. Şehitlerimizi unutmak gaflettir, vefasızlıktır. Kuran’da buyurulduğu gibi, ‘Allah yolunda ölenlere sakın ölüler demeyin, onlar aslında diridirler’. Bu nedenle, KADEM’in bu organizasyonu yapmış olması ayrı bir önem taşıyor. 15 Temmuz’da yaşananlar, kadın ve demokrasi ilişkisine dair Batı’nın oryantalist mitlerini yıkmıştır. O gece sokağa çıkan kadınlarımız olmasaydı, bugün Türkiye belki çok farklı bir yerde olacaktı. Avrupa merkezli oryantalist bir vizyonla Müslüman kadınlar hakkında varsayımlarda bulunan kişiler, kadınlarımız tarafından diskalifiye edilmiştir. Bu sebeple, burada olanları görmezden gelmeleri doğaldır. Bir PKK’nın saflarında savaşan terörist kadınların Batı tarafından nasıl romantize edildiğine bakın, bir de 15 Temmuz’da destan yazan kadınların hikayelerinin Batı medyasında ne kadar yer aldığına bakın. 15 Temmuz’un kadınlarına kıyas kabul edilmeyecek kadar az yer verdiler.”

Konuşmasına şehit İlhan Varank’ı anarak başlayan KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz da şunları ifade etti: “Hepimiz şunun farkındayız ki, 15 Temmuz Türkiye’nin askerî, siyasi ve diplomatik kuşatmalar karşısındaki ‘millî direncinin’ sınandığı gündür. Bu travmatik süreçten siyaseten daha da güçlenerek çıkan Türkiye, ilgili aktörlerin veya üst aklın icra etmekte olduğu çatışmacı küresel oyunun figüranı olmayacağını açıkça göstermiştir. Aynı zamanda, 15 Temmuz Milletin istiklalinin ve istikbalinin yine millet tarafından -kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle- teminat altına alındığı gündür. Kadınlarımız, 15 Temmuz gecesi terörist darbecilere karşı tarihi bir duruş sergilemiştir. Düşünün ki bir kadın tek başına ‘kimseyi bekleyemem dedim dışarı çıktım çünkü vatan mücadelesi beklemez’ diyerek gece yarısı yola çıkmış tankın karşısına dikilmiştir. Safiye Bayat’ın bu örneğindeki gibi pek çok kadınımız canı pahasına ülkesine, değerlerine ve bayrağına sahip çıkmıştır. Bu asil duruşa çok şey borçluyuz. Bu tarihi fedakârlıklarından dolayı tüm kadınlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”



Moderatörlüğünü İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün yaptığı birinci oturumda, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu “Tarihi ve Güncel Boyutlarıya 15 Temmuz”u, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Oğurlu “Hukuki Açıdan Darbeler”i, Marmara Üniversitesi İlahiyat Din Eğitimi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı “Eğitimde Adım Adım FETÖ”yü anlattı.

İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde 19 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen sempozyuma Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da katıldı. Rektör Elmas, sempozyumun ikinci oturumunun moderatörlüğünü üstlendi. Bu oturumda akademide liyakat, şeffaflığın önemi, uluslararası platformların darbelere karşı duruşu ve son olarak da darbe sonrasında yurtdışında oluşan yanlış algı ve bu konuda yapılması gerekenler paylaşıldı.

Oturumda, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Elik “Ulusal ve Uluslararası Platform” adlı bir sunum yaparken, “İletişim ve Lobicilik” konusunu İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Özkır, “Akademik Görünüm”ü ise Yüksek Öğretim Kurulu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu anlattı.
Sempozyumda ayrıca merhum İlhan Varank’ın anısına bir de video gösterimi yapıldı.
Bununla birlikte Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Şehit İlhan Varank anısına bir kitap hazırlığı yapıldığı bildirildi.