SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ’ın, solunum cihazı, diyaliz destek ünitesi gibi araçlara bağlı yaşayanların elektriğinin kesilmemesi için hastaların raporlarındaki bilgiyi bilişim sisteminde kayıt altına alarak bu müşterilerin elektriğinin kesilmemesini sağladığını belirtti.

Güven, “SEDAŞ enerji kesintilerinde öncelikli olarak aksiyon alınması gerekliliğine göre atanan VIP puanların dikkate alınmasını sağlıyor, insan ve çözüm odaklı yaklaşım ile yaklaşık bir yıldır uyguladığı prosedürü titizlikle hayata geçiriyor” dedi.
 
Enerji kesintisinde rol ve sorumlulukları netleştiren, duyuran ve güncelliğinin sağlanması için gerekli yöntemi yazılı kurallarla belirleyen ve belgeleyen SEDAŞ, yaşam ünitesine bağlı hastaların cihazlarının elektriği kesilmemesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), aldığı kararları destekleyen prosedürleri ile farkındalık yaratıyor. 
 
SEDAŞ diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ya da benzer mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olarak yaşayan tüketicilerin SEDAŞ Müşteri Hizmetleri Merkezlerine yazılı başvurmaları halinde borçlarından dolayı elektriklerinin kesilmemesini sağlıyor.   Ayrıca dağıtım şebekesinde plansız elektrik kesintisi olursa da Çağrı Merkezi tarafından  acil statüsünde kaydı alınarak öncelikli olarak giderilmesi sağlanıyor.
 
Önce insan
SEDAŞ oluşturduğu prosedürlerle, öncelik sırası puanlaması yapılan bildirimlere saha ekiplerinin kanalize olmasını ve daha hızlı müdahalelerde bulunmasını sağlıyor. Yaşam ünitesine bağlı  abonelerin şirket veri tabanına kaydedilmesi, adreslerinin saha ekipleri tarafından kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlayacak önlemler alınması, bu abonelerin kullandığı elektrik için yapılacak kesinti uygulamaları konusunda azami dikkatli olunması SEDAŞ’ın izlediği önemli prosedürler arasında yer alıyor.  SEDAŞ söz konusu aboneliklerin elektrik borçlarından dolayı elektriklerinin kesilmemesi için gerekli bilgi girişini sağlıyor ve bu aboneler için kesme bildirimi ve talimatı oluşturulmuyor. Dağıtım şebekesinde planlı elektrik kesintisi olması durumunda ise hastalar önceden kendilerinin belirlediği iletişim aracıyla örneğin telefonla, SMS mesajla bilgilendiriliyor. Eğer dağıtım şebekesinde plansız elektrik kesintisi olursa da Çağrı Merkezi tarafından acil statüsünde kaydı alınarak öncelikli olarak giderilmesi sağlanıyor.
 
Sağlık raporu ibraz edilecek
SEDAŞ’tan dağıtım şirketi olarak bu tür hizmetleri almak isteyen tüketicilerin sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekiyor.  Ayrıca bulundukları ikametgahın aboneliğini de bildirmeleri isteniyor. Tüketiciler sağlık raporlarının sona ereceği tarihi önceden dağıtım şirketlerine bildirmekle yükümlüler.  Eğer kişinin sağlık raporu yenilenirse bilgilendirme ve borç taksitlendirme imkanı devam ediyor. Yeni alınan raporun da 30 gün içinde SEDAŞ’a iletilmesi gerekiyor.