SEDAŞ elektrik dağıtım şebekesinde normal işletme koşulları dışında, deprem, fırtına, sel vb. afetler sonucu; dağıtım şebekesine enerji verilememesi gibi koşullar oluştuğunda, neler yapılması ile ilgili tatbikat gerçekleştirdi. Yapılan tatbikatta yaşanabilecek olaylar zinciri kurgulanarak sahada uygulaması yapıldı. Tabii afet simülasyonu olarak aşırı fırtına ve kar nedeniyle  enerji hattı üzerine devrilen ağaçların yarattığı bölgesel kesinti için SEDAŞ alarma geçti. Bolu'nun Elmalık Köyü'nde olağanüstü durum simülasyonu bin kullanıcıya enerji sağlayan 50 kVA’lık trafo’nun devre dışı kalması ile başladı. Köy muhtarı Yaşar Can köylerinde cihaza bağlı hasta olduğunu belirterek SEDAŞ ekiplerinden jeneratör istedi. SEDAŞ Dağıtım Direktörü Dr. Ersan Şentürk’ün kriz alarmı ile başlayan simülasyonun başarı ile tamamlanması için ilgili tüm birimler alarma geçti.

Simülasyonun aşamaları gerçekleşti

Elektrik kullanıcılarının gündelik faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak için hazırlıklı olmak amacıyla yapılan ve enerjinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, köydeki trafonun alçak gerilim dağıtım panosunun ana barasına bağlı 3 fazlı 46 kVA gücünde bir jeneratör üzerinden beslenmesi sağlandı. Ekipler simülasyonu gerçekleştirirken yapılacak müdahaleleri harfiyen yerine getirdiler. SEDAŞ yöneticilerinin kriz masasını oluşturarak yönettiği olağanüstü durum simülasyonunda AFAD ve TEDAŞ’a da bilgi verilerek, kurumlar arası işbirliğinin de nasıl yapılacağına ait uygulama tekrarlandı. SEDAŞ Şebeke Operasyon Müdürü Gürcan Seymen ve Şebeke Bakım Yönetimi Müdürü Murat  Özdil ile Şebeke hazırlık Müdürü Selçuk Fasal da olağanüstü durumla ilgili uygulama anında sahada gerekli uygulamaları yerinde bizzat takip ettiler. Simülasyon gereği yapılan uygulamada şebeke üzerinde araziden geçen hatlardaki arıza tespitinde drone kullanıldı. Şebeke İşletme Bakım Grup Müdürü Burhan Ak, simülasyonun uygulamaları ile ilgili bilgi alırken kriz masasının da bilgilendirilmesini sağladı. Başarı ile sürdürülen operasyon sırasında Gürcan Seymen’den rapor alan Burhan Ak, tüm çalışanlara teşekkür etti.

Muhtardan teşekkür

Şebekenin gerilim ve akım verimliliği ile ilgili teknik kalitesi de izlendi. SEDAŞ bu planlı çalışmayı yapmadan önce çalışmadan etkilenecek tüm abonelere SMS ile bilgi verdi. Kesinti saatlerinde elektrikle çalışan cihazların devre dışı bırakılması, tüketicilerin bu durumu dikkate alarak, gerekli önlemlerini almaları, jeneratör kullanan tüketicilerin kesinti esnasında güvenlik açısından şebeke ayırıcılarını açık tutmaları gerektiği de önemle duyuruldu. Yapılan test çalışmaları sırasında Elmalık Köyü Muhtarı Yaşar Can çalışmaları yakından izleyerek SEDAŞ ekiplerine teşekkür etti.