Rektörden SEDAŞ’a teşekkür
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (SEDAŞ), EPDK onaylı “Termal kameralı multikopterlerle arıza tespiti” AR-GE Projesi lansmanında AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, “SEDAŞ’ı bölgesindeki üniversitelerle işbirliği yapması ve bu konuda örnek bir şirket olması nedeniyle tebrik ediyorum. Üniversitemizden bir öğrencimiz ve akademisyenlerimizle SEDAŞ’ın proje çalışmasını gerçekleştirmesinden mutluluk ve onur duyduk. Sanayi ile Üniversite işbirliğinin gerçekleştiği bu tür AR-GE projelerinin ülkemizde artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.


 
Proje Fikri Yarışma birincisi
SEDAŞ yöneticileri ve akademisyenlerin alkışları ile sahneye alınan Volkan Ulutaş da konuşmasında bu yıl AİBÜ’den Elektrik Mühendisi olarak mezun olduğunu ve son sınıfta hazırladığı bu projenin SEDAŞ’ın Proje Fikri yarışmasında başarılı bulunması ve sonrasında da AR-GE projesine dönüşmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti.
Ulutaş, “SEDAŞ’ın Proje Fikri Yarışması ile üniversitelerle işbirliği yapmasını çok değerli buluyorum. Projemin SEDAŞ’ın AR-GE projesi olarak değerlendirilmesinden, EPDK tarafından onaylanmasından ve uygulamaya dönük çalışmaların yapılması ile elektrik dağıtım sektöründeki süreçlere katkı sağlayacak olmasından dolayı büyük bir onur ve mutluluk duyuyor, SEDAŞ’a da teşekkür ediyorum” dedi. 



SEDAŞ’tan EPDK, proje ekibi ve akademisyenlere teşekkür
SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ’ın AR-GE projesinin büyük bir ilgi ile karşılandığını belirtirken, “Geliştirilecek prototip dronların elektik dağıtım şirketlerinde enerji adamlarının vazgeçilmez iş araçlarından biri olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Güven “2017-2020 yılları arasında AR-GE için 8 milyon lira harcama yapmayı planlıyoruz. Bu proje bir üniversite öğrencisi kardeşimizin SEDAŞ’ın Proje Fikri yarışmasında 1. olan projedir. Genç arkadaşımız  Volkan Ulutaş’ın hayaliyle start verdiğimiz projede şimdi SEDAŞ ekipleri multikopteri elektrik arıza tespitine uygun hale getirecekler. Havai hatlı elektrik şebekelerinde arızanın nerede olduğu tespit edilirken dron teknolojisinden yararlanılacak. Termal kameralı dronlar,  şebekenin ulaşılması zor, vadi,  tepe, yamaç benzeri ya da orman içinde kar kaplı arazide gidilemeyen noktalarına rahatlıkla ulaşılmasını ve arıza tespitinin kolaylıkla yapılmasını sağlayacaklar. SEDAŞ, AR-GE projesinin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte, özellikleri geliştirilmiş teknolojik cihazın, şebeke operasyon süreçlerine kolaylık ve hız kazandırması, elektrik dağıtım sektöründe hedeflenen amaçlar için rahatlıkla kullanılması sağlanacak. Elektrik kesintilerine yol açan ve kar yağışında iletkenlerde meydana gelen “buz yükü” olarak adlandırılan ve iletkenlerin çevresinde oluşan buzlanmayla meydana gelen buz kütlelerinin çözülmesi için solüsyon püskürtme teknolojisi kullanılması da hedefleniyor. Üniversitelerle işbirliği çalışmalarımız sürecektir. EPDK ve Proje ekibine ve üniversitelerimizden işbirliği çalışmalarımıza destek veren tüm akademisyenlerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.