SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, kurumun sorumluluk bölgesine yapılacak yatırım payının 101 milyona çıkarıldığını söyledi.

Kurumun gelişen teknolojiyi yakından takip ettiğini belirten Güven, “Gelişen bilişim teknolojileri sayesinde şebekemizle ilgili bilgileri izleme ve kayıt altına alma, bilgilerin analizini yapabilme imkanına kavuşuyoruz. Kasım ayında açılışını yapmayı hedeflediğimiz  SCADA sisteminde, 302 trafo merkezi, kapalı sisteme dönüştürülürken yeniden gözden geçirildi. Yeraltı trafoları bölgemizde yatırımlarımızla yapılmaya başlandı. Enerji talebindeki artış dikkate alınarak, şebekedeki yenileme ve ek tesis yatırımlarımız artarak devam ediyor. Bu yıl bölgeye yapılacak 64 milyon TL’lik yatırım hedefini 101 milyon TL’ye çıkardık” dedi.

Yatırım miktarındaki artışı EPDK’ye bildirdiklerini ve onay aldıklarını sözlerine ekleyen Güven ayrıca, bölgelerinde her yıl 50 bin abone kaydının yapıldığını, bunun şehirlerde yeni yapılaşmanın ve göç olgusunun hızlı gerçekleştiğinin göstergesi olduğunu da kaydetti.

SAYAÇ UYGULAMASI

Güven, Elektrik Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile sayaç değişimlerini durdurduklarını ifade etti. 10 yılı dolduran sayaçların kalibre edilmesi gerektiğine dikkat çeken Güven, “Özelleşme sonrasında SEDAŞ’ın devir alınması sırasında 800 bin sayacın kalibre edilmesi gerekiyordu. Bakanlığın verdiği sürede bu kadar sayacın kalibre edilmesi mümkün olamayacağı için tüm Türkiye’de bu süre uzatıldı ve yapılan uygulamada bazı şikayetler ortaya çıktı. Ancak yapılan yasal düzenleme ile sayaç değişimleri artık dağıtım şirketlerince ücretsiz yapılacak. Sayaç mülkiyetinin dağıtım şirketlerinde olmasına ilişkin düzenleme ile müşteri ve dağıtım şirketi arasında sorun yaşanmayacak. EPDK tarafından konuyla ilgili bir yönetmelik hazırlanıyor” dedi.

TAŞERON ÇALIŞANLARINA KADRO

910 taşeron çalışanının, SEDAŞ bünyesine alındığını ve sendikaya üye olabildiklerini belirten Güven, “Çalışanlar artık firmanın hizmet sözleşmesine endeksli bir çalışma süresine tabi.  Kadrolu olarak çalışmaları sağlandı. Arkadaşlarımızın kafaları rahattır. Bu da verimlilik getirecektir. Verimlilik, iş disiplini ile daha hızlı hizmet verme noktasında önemli bir adım  attık. Türkiye’de bu anlamda sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Çalışanların eğitimlerine ağırlık verilecek. 2017 yılı sonrasında SEDAŞ çok farklı olacaktır. Yapılan her şey yakından takip edilmektedir. Kaliteli eleman yetiştirme noktasında hareket ediyoruz. Yapılan hatalar azaltılacaktır. Müşterimizle sorun yaşamayacağız” diye konuştu.

KAYIP KAÇAK ORANI

Kayıp kaçak oranına da değinen Güven, EPDK tarafından tüm dağıtım şirketlerine verilen hedef kayıp kaçak oranları olduğunu belirterek, “SEDAŞ’ın hedef kayıp kaçak oranı 2013 yılı için yüzde 6.96’dır.  Bizim bölgemiz bu anlamda Türkiye’nin en düşük seviyedeki kayıp kaçak oranına sahiptir. Bu yönde gereken yatırımlar da yapılmaktadır” dedi.