SEDAŞ’ın özel bir hastane ile işbirliği içinde Sakarya’da düzenlediği “Meme Kanserinde Farkındalık” konulu eğitime, hastanenin Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Muzaffer Özdenoğlu konuşmacı olarak katıldı. Eğitim SEDAŞ Adapazarı eğitim salonunda gerçekleştirildi.

Op. Dr. Muzaffer Özdenoğlu, meme kanserinde farkındalık konulu seminerde de, çağımızın hastalığı kanserden korunmanın yolları ve erken teşhisin önemi vurgulandı.

Özdenoğlu, meme kanserinde risk faktörlerini ise şöyle sıraladı, “Erken adet olma (12 yaş öncesi), geç menopoz(55 yaş sonrası), geç ilk doğum, kontrolsüz doğum kontrol hapı kullanımı, sigara, aşırı alkol tüketimi, östrojen hormonuna fazla maruz kalmak, meme kanseri riskini artırıyor. Genetik risk faktörü olan hastaların yüzde 7 ila 9’unda görülmektedir. Hastanın anne tarafında erken yaşta meme kanseri olan varsa buda genetik risk olarak kabul edilir.”

“Erken tanı hayat kurtarıyor”

Meme kanserinde erken tanının tedavi başarısını artırdığını ifade eden Op. Dr. Muzaffer Özdenoğlu, “ Kadınlar kendilerini ihmal etmemeli. Göğüste elle muayene bulguları bizim için çok önemli. Belirli periyotlarla bu muayeneyi her kadın yapmalı. Erken tanı, tedavi başarısını hastalıktan hayatta kalma şansını ve yapılacak cerrahinin tedavi boyutunu etkileyen çok önemli bir etkendir” diye konuştu.

SEDAŞ Sakarya’da yapılan bilgilendirme eğitimi, eş zamanlı olarak Kocaeli SEDAŞ kadın çalışanları için Kocaeli Sivil Toplum Merkezinde de gerçekleştirildi.