SEDAŞ 2018 yılında gerçekleştirdiği başarılı mücadelesini 2019 yılında da sürdürmeye devam ediyor. SEDAŞ ekiplerinin, sahada kaçağa göz açtırmamak için yaptıkları mücadele, aldıkları önlem, kaçak tespitleri bu başarıda etkili oluyor. SEDAŞ ekiplerinin kaçak tespitleri ve bunların tutanakla takip sistemine işlenmesi, ülke kaynakları ile üretilen enerji miktarının kayıt altına alınmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor. Kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek amacıyla çalışmalar yapan SEDAŞ, denetim ve takip sonucu tespit edilen kaçak elektrik kullanımını ortadan kaldırmaya yönelik, sahada gerekli aksiyonların alınmasını ve kapsamlı mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Sürekli saha denetimleri

Yaptığı çalışmalarla kaçak elektrik kullanım oranını düşüren SEDAŞ, 2018 yılında hedeflerini gerçekleştirdiği gibi kaçak elektrik kullanımının tespiti ve ortadan kaldırılması yönünde 2019 yılında da projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Sahada yaptığı çalışmalarla, yasadışı elektrik kullanımını önleyerek yasaların uygulanmasını sağlayan SEDAŞ, kaçak elektrikle mücadelesi sayesinde, kaçak elektrik için hazırlanan düzeneklerden meydana gelebilecek kazaların önüne de geçecek aksiyonları almış oluyor. SEDAŞ ekipleri, kaçak takibi, aralıksız saha denetimleri yaparak, kaçak elektrik kullanımlarını tespit ederken, hayati risk yaratan durumları ortadan kaldırıyor. SEDAŞ tarafından, sayaç tüketim kayıtları ve abonesiz kullanım veri analizleri de yapılıyor. SEDAŞ abone olmadan elektrik kullanımları, ölçü devresinden geçirilmeden yapılan bağlantıları, ölçü devresine ve/veya sayaçlara müdahaleleri kayıt altına alarak yasal işlemlerin başlatılması yönünde aksiyon alıyor.

Ülke ekonomisine, can ve mal güvenliğine zarar

Kaçak elektrik kullanımının ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkat çeken SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Dr. Necmi Odyakmaz, bu durumun enerji verimliliği kaliteli elektrik kullanımının yanı sıra, can ve mal güvenliği açısından da önemli olduğunun altını çizdi. Elektrik dağıtım şebekesinin, ilgili bölgedeki abone sayısına göre tesis edildiğini, kaçak elektrik kullanımının ise şebekedeki yükü artırarak elektrik kesintisi ve gerilim düşümü gibi olumsuzluklara neden olduğunu, enerji de teknik kaliteyi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Odyakmaz; “Bölgede özellikle kırsalda, fındık zamanı mevsimlik işçilerin barındırıldığı, çadır ve şantiye gibi mekanlarda kaçak elektrik kullanıldığını tespit ediyoruz. Bu tür yerlerde tesisat yapısı, teknik şartname ve standartlara uygun olmadığı için elektrik kaçağı yaşanıyor. Bu nedenle de elektrik akımına kapılma veya insanların ve hayvanların can güvenliği ile maddi hasar, yangın riski ortaya çıkabiliyor” dedi.