Enerji sektöründeki EPDK, TEDAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, BOTAŞ, ELDER ve GAZBİR  gibi önemli kurum ve kuruluşların bir araya geldiği zirveye SEDAŞ Yöneticileri de katıldı. Müşteriyi odağına alan zirvede tüketici şikayetlerinin azaltılmasının önemine,  müşterilerin kendi hakları konusunda bilgili ve bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çekildi. Enerji Tüketici Zirvesine, SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven’in Başkanlığında, Dağıtım Varlıkları Grup Müdürü Enver Aka, Müşteri Hizmetleri Grup Müdürü Orhan Sönmez, Müşteri Hizmetleri Merkezi Müdürü Arzu Karaduman, Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Erkovan, Teknik Destek Help Desk Uzmanı Burçin Başcı katıldı. SEDAŞ’ın dışında Türkiye’deki 21 Elektrik Dağıtım Şirketi ve ayrıca görevli tedarik şirketlerinin, gaz dağıtım şirketleri  yöneticileri de zirvede bir araya geldiler.

“EPDK tüketici odaklı bir kurum”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz zirvenin açılış konuşmasında, EPDK’nın tüketici odaklı bir kurum olduğunu belirterek, "Bugün geldiğimiz noktada artık yeni şeyler söylememiz, yeni fikirler ortaya koymamız gerekiyor. Sonuçta hepimiz tüketiciyiz. Enerji hizmetini alırken, faturamızı öderken hiçbirimizin ayrıcalığı yok. Bugün bu platformda öz eleştiri yapmaktan çekinmemeli, eleştirilerimizi ve çözüm önerilerimizi cesaretle ortaya koymalıyız” dedi.

“Aboneler iletişim bilgilerini bildirsinler” 

Yılmaz, elektrik abonelerinin zamanında borcunu ödememesi halinde de elektrikleri kesilmeden önce yazılı bildirim, kısa mesaj ya da e-posta yoluyla bildirim yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini belirterek, "Gerekli bildirim yapılmadan abonenin elektriğinin kesilmesi mevzuata aykırıdır. Dolayısıyla abonelerimizin de iletişim bilgilerini mutlak suretle şirketlere sunmaları gerekiyor" dedi.

“Düzenlemeler yeniden gözden geçirilecek”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, “Müşteri memnuniyeti için tüketicilerimizin rahatsız olduğu yerlerde düzenlemeleri yeniden gözden geçirmemiz lazım" dedi. Bakan Dönmez'de, “Türkiye, Avrupa’da en düşük üçüncü elektrik fiyatına sahip ülke. Akaryakıt konusunda da benzer durum var. Türkiye, benzin fiyatlarında Rusya, Belarus ve Moldovya’nın ardından Avrupa’da en ucuz benzin satılan ülke durumunda. Verimlilik konusunu bizlerden artık daha sık duyacaksınız. Günlük yaşamın her anında küçük değişikliklerle büyük farklar ortaya koyabiliriz. Tüketici aslında çok güçlü. Bu konudaki bilinçlendirme ve farkındalık projeleriyle akılcı kullanımı hayatımızın her aşamasına uygulamak durumundayız. Kombinin ısısını bir derece düşürmekten led lambalar kullanmaya, otomobilleri daha düşük hızda kullanmaktan, adaptörleri prizde bırakmamaya kadar pek çok ufak değişiklikle yılda yüzde 20’lere, 30’lara varan tasarruf imkanı söz konusu. Bugün 4 kişilik bir ailenin elektrik faturası cep telefonları toplam bedelinden, su bedelinden daha düşük" ifadelerini kullandı.

Gün boyu süren Enerji Tüketici Zirvesinde,  Enerji Piyasasında Tüketicinin hakları ve sorunları ile Elektrik Sektöründe Tüketici Sorunları ile Tüketici Haklarına Hukuki Bakış, Doğalgaz SektöründeTüketici başlıklı oturumlarda ayrıntılı konular da ele alındı.