Son iki üç gün içinde SEDAŞ’ın (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) dağıtım hatlarında yıldırımın etkisi ile büyük hasarlar oluştu. Yıldırımla oluşan binlerce kilovoltluk enerji, iletim ve dağıtım hatlarındaki malzemelerin izolasyon seviyesinin çok üzerinde olunca, büyük zararlar vererek, direklerdeki kablo başlıkları ve izolatörlerin patlamasına yol açtı. Şehir ve ilçe merkezleri ile kırsal şebekede de bölgesel kesintilere neden oldu. SEDAŞ ekipleri kesintilerle mücadele için yedek ekipleriyle sahadaydı. SEDAŞ işletme bakım ekipleri,  yağmur ve bazı bölgelerdeki sel ile yıldırımın olumsuz etkileri sonucu meydana gelen arıza ve enerji kesintilerine karşı büyük bir mücadele verdi. Su baskını yaşanan yerlerde enerjiye maruz kalınmaması için vatandaşların can güvenliği için önlem alındı.

Enerji hatlarında yıldırımın yıkıcı etkisi oldu

Bir gün öncesinde Kocaeli Darıca’da bir kişinin ölümüne de yol açan sel felaketinin yaşanması nedeniyle,  Sakarya’da meydana gelen aşırı yağmur yağışı, sürekli şimşek çakması ve şiddetli yıldırım olayları yaşanması vatandaşlar arasında tedirginliğe yol açarken, elektrik şebekesine düşen yıldırımlar büyük hasara yol açtı.  Meteoroloji’den alınan bilgilere göre şehir merkezinde 15 dakikalık kısa süre içerisinde metrekareye 25 kilogramın üzerinde yağış düştüğü öğrenildi. Sakarya merkez ve çevre ilçelerde de atmosferde oluşan şarjlı havanın etkisi ile görülmemiş sayıda yıldırım oluşumu izlendi. Elektrik şebekesinde yıldırımların arıza yaratan yıkıcı bir etkisi oldu. Yıldırımın şebekede yarattığı yüksek gerilim riskinin, olumsuz etkisiyle, SEDAŞ ekiplerinin enerji hattında yaptığı çalışmalar daha tehlikeli ve zorlu bir hale dönüştü.

 

SEDAŞ ekipleri canla başla çalışıyor

Aşırı rüzgar, sağanak şeklinde yağan yağmurla birlikte, yıldırımın etkisi, enerji nakil hatlarında kesintilere yol açtı. Şebeke üzerinde yıldırım kaynaklı oluşan aşırı yüksek gerilim dalgalanmaları, izolatörlerin patlaması yanında, trafo ve enerji panolarının yanmasına, trafolardaki orta gerilim sigortalarının atmasına yol açtı. Sadece 34 bin 500 volt seviyesindeki, yüksek gerilimde değil,  alçak gerilimde de pek çok arıza ve bunun sonucunda enerji kesintisi yaşandı. SEDAŞ dağıtım hatlarına hızla enerji verebilmek için bölgesindeki tüm işletme bakım ekipleri göreve çağrıldı. SEDAŞ işletme bakım ekipleri, gece de çalışarak, yedek ekiplerle pek çok kesinti bölgesine ve şebeke arızasına cansiperane bir şekilde müdahale etti. SEDAŞ işletme bakım ekipleri canla başla çalışarak dağıtım hatlarına yeniden elektrik verilmesini sağladılar.

ALO 186 SEDAŞ Çağrı Merkezi bilgilendiriyor

Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce bölgesinde yaşanan olumsuz hava koşulları SEDAŞ Çağrı merkezine günlük gelen çağrı sayısının yüzde 119 artmasına neden oldu. SEDAŞ bu süreçte önlem alarak, çağrıları karşılayabilmek için tüm vardiyaların süresini uzattı. Çağrı Merkezinin izinli personelleri de göreve çağırıldı. SEDAŞ, bu süre devam ederken, sadece ALO 186’dan değil, diğer alternatif kanalları olan SEDAŞ web-chat, SEDAŞ web online ve SEDAŞ-mobil uygulamalarından da hizmet vermeye devam etti.