İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), tüm iş yerleri ve çalışanlar için hayati önem taşıyor. Öncelikle insana ve çalışanlarına değer veren bir çalışma modelini benimseyen SEDAŞ, İSG çalışmaları kapsamında şirket geneline yönelik 168 adet işyeri ortam ölçümü yaptı.

İşyeri ortam ölçümleri, şirket içinde çalışma ortamlarında gözle görülemeyen ancak bir cihaz desteği ile belirlenebilen ve çalışanları fiziksel olarak etkileyen tehlikelerin tespiti konusunda önemli rol oynuyor. Bu gibi tehlikelerin oluşturduğu risk faktörlerini tespit edebilmek ve alınacak önlemleri planlamak için ölçümleme yapmak gerekiyor. SEDAŞ da yıllık İSG planlarıdahilinde ‘çalışma ortamında yapılan ölçümler’ ve ‘kişisel maruziyet ölçümleri’ olmak üzere 2 ana başlık altında kişisel gürültü, termal konfor, aydınlatma ve elektro manyetik alan ölçümü gibi toplam 168 işyeri ortamölçümü gerçekleştirdi. İş sağlığı ve güvenliğine dairproaktif yaklaşım prensibi olarak yürütülen işyeri ortam ölçümlerinin şirket faaliyetleri kapsamında düzenli olarak yapılacağı açıklandı. 

İşyeri ortam ölçümlerinin önemi

Gürültü, yüksek veya düşük aydınlatma, titreşim, zararlı kimyasal gazlar, havada asılı kalabilen tozlar ve düşük veya yüksek sıcaklık gibi etkenler, çalışanları doğrudan etkileyen ancak etkilerini uzun bir süreçte gösterir. Bu etkenlere maruz kalan çalışanlarda geçici sağlık sorunları, performans düşüşü ve meslek hastalıkları oluşma ihtimali ortaya çıkar. Bu noktada risklerin önüne geçebilmek amacıyla öncelikle ortamdaki zararlı etkenlerin tespit edilerek ölçümlenmesi, sonrasında da gerekli önlemlerin alınması hayati önem arz eder.

Çalışma Ortamlarında Yapılan Ölçümler;

Elektromanyetik Alan Ölçümü: 5

Termal Konfor Ölçümleri: 36

Aydınlatma Ölçümleri: 36

Ortam Gürültüsü Ölçümleri: 21

CO Ölçümü: 3

Uçucu Organik Bileşik: 3

Kişisel Maruziyet Ölçümleri;

Kişisel Gürültü Ölçümleri: 20

El-kol Titretişi Ölçümleri: 21

Tüm Vücut Titreşimi Ölçümleri: 23