SEDAŞ İşletme Bakım Müdürlüğü ve Kurumsal İletişim Müdürlüğü yetkilileri, Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik’i makamında ziyaret ederek kendisine Camili-1 TOKİ konutları arasında yer alan dekoratif tip aydınlatmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Muhtar Yunus Özçelik, aydınlatma konusunun daha önce kamuoyuna yansıdığını ve SEDAŞ’ın belediyeler ve kaymakamlıkları da Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında bilgilendirdiğini belirtti. Özçelik, “SEDAŞ’ın Hazine adına TEDAŞ tarafından denetlendiğini, SEDAŞ’ın aydınlatma tesislerinin abone bağlantı anlaşmalarının yapılması uygulamasının zorunlu bir uygulama olduğunu biliyor ve vatandaşlarımıza da bu yönde bilgi veriyoruz. Bilgilendirme amaçlı yaptığınız bu ziyarete de teşekkür ediyoruz” dedi.

Muhtar Yunus Özçelik, 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında Camili Mahallesi yeni yerleşim yeri olarak belirlenip, 2001 yılında da burada TOKİ konutları inşa edildiğinde, bu konutlar hak sahibi olan kişilere dağıtılırken, konutların içinde yer aldığı ada ve parsellerin de hak sahibi kişilere pay edilerek, tapuda özel mülkiyet olarak gösterildiğini ve buradaki dekoratif aydınlatmaların konut sahiplerinin bahçelerinde yer aldığını belirtti.

Özçelik, Hazine tarafından bu tür dekoratif aydınlatmaların bedeli ödenmiyorsa yapılacak en önemli girişimin Ada yönetimlerinin oluşturularak acilen bu yönetimler tarafından abonelik kaydının yapılması ve yasal kullanım için elektriklerin bu şekilde açılmasının sağlanması olduğunu söyledi. Özçelik, “Kat Mülkiyeti Kanunu gereği de Camili Konutlarında Site Yönetimlerinin oluşması gerekmektedir” dedi.

AYDINLATMA YÖNETMELİĞİ 

Aydınlatma yönetmeliği hakkında bilgi veren SEDAŞ yetkilileri ise, “TOKİ konutları inşa edilirken konutlar arasına TEDAŞ standartlarına uygun olmayan, dekoratif türde yapılan aydınlatma tesislerinin Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında uygun görülmediği TEDAŞ tarafından yapılan denetimlerde SEDAŞ’a bildirildi. Özel mülkiyet alanlarında bu türde dekoratif aydınlatmaların sokak aydınlatmalarına bağlanan elektrik hattından enerji alamayacağı ve bu aydınlatma bedellerinin Hazine tarafından ödenmesine izin verilmeyeceği hususu TEDAŞ tarafından SEDAŞ’ın görev bölgesinde yapılan denetimler sırasında da en önemli konu olarak kamuoyuna yansıdı” dediler.

ABONELİK GEREKLİ

Site alanları içerisinde yer alan dekoratif aydınlatma lambalarının bakım ve onarımının yapılmasının görev ve sorumlulukları arasında olmadığını belirten SEDAŞ görevlileri, zaman zaman kamuoyuyla bunu paylaştıklarını, konutlar arasındaki 2 metre boyunda dekoratif glop lambalı aydınlatmaların enerji bağlantıları için de Site Yönetimlerince abone olunması gerektiğini ifade ettiler.