Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) İcra Başkanı Bekir Sami Güven; “Elektrik enerjisi herkesin hayatında çok önemli bir yere sahip. SEDAŞ olarak bölgemizde 1700 kişilik bir ekiple, verdiğimiz elektrik dağıtım faaliyeti hizmetlerini 7 gün 24 saat sürdürerek bu görevi yerine getirmekten büyük bir onur ve gurur duyuyoruz” dedi. Güven açıklamasında, SEDAŞ’ın bölgesi adına çok önemli elektrik yatırım projeleri yürütmekle birlikte iş süreçlerini müşteri odaklı olarak yeniden yapılandırmakta ve yönetmekte olduğunu ifade etti. Ayrıca, elektrik dağıtım  faaliyetlerini sürdürürken kaynakları verimli, etkin, güvenli, zamanında, çevreye duyarlı ve iş sağlığı ve güvenliği öncelikli olacak şekilde değerlendirdiğini ifade eden Güven; "SEDAŞ’ın yenilikçi uygulamalarla, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini sürekli arttırmayı hedefliyoruz. Bölge ve ülke refahı için de katma değer yaratmayı görev ediniyoruz" dedi.

“ELEKTRİK ENERJİSİNİN FAYDALARI”
SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, elektrik enerjisinin teknolojinin kaynağı olduğunu vurgulayarak; “Tarihin en önemli buluşlarından biri olan elektrik enerjisinin, teknolojinin bugünkü aşamaya gelmesinde insanların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kaliteli bir yaşam sürmesinde çok büyük bir rol oynadığını belirtti. Güven açıklamasında; “Elektrik enerjisi sayesinde pek çok teknolojik alet icat edilmiş ve insanlığın yararına sunulmuştur. Günlük hayatımız yanında iş hayatımızda da elektrik hayatın olmazsa olmazlarındandır. Ekonomi, sanayi, haberleşme, bilişim, sağlık, eğitim, ulaşım gibi tüm sektörlerde kullanılan makine ya da cihazlar nedeniyle elektrik enerjisine hayatımızın her alanında ihtiyaç ve gereklilik duymaktayız. Post cihazından, internete, saç kurutma makinasından, sanayi makinalarına, ameliyat cihazından, ısıtıcılar ve klimalara, cep telefonundan, lambalara, şarj aletine, tabletten, bilgisayara ve elektrikli arabalara kadar, tüm elektrikli aletler ve elektronik aletlerin hepsi elektrik enerjisine ihtiyaç duymaktadır” dedi.

“TEMİZ VE KONFORLU TÜKETİM”
Güven, elektrik enerjisinin faydalarına değinirken; “Elektrik enerjisinin diğer enerji türlerine dönüştürülmesi kolaydır. Diğer enerji türlerine göre çok uzaklara taşınması meşakkatli ve maliyetli olsa da iletim hatlarıyla yapılması süreklilik sağlanması nedeniyle daha rahattır. Elektrik enerjisini başka enerjilere dönüşümü sırasında çok fazla kayıp yaşanmaz. Verimi yüksektir. Temiz ve konforlu bir tüketim sağlar. Elektrik enerjisi sayısız bir çok parçaya ayrılarak kullanılabilir. Örneğin: Bir elektrik santralında üretilen elektrik enerjisi, enerji iletim hatlarıyla büyük kentlere götürülebilmekte ve orada sayısız konut ve iş yerlerine dağıtılarak kullanılabilmektedir. Elektrik enerjisi bulunduğu yerin ekonomik, sosyal ve kültürel düzeylerini hızla yükseltir ve kendisine karşı duyulan gereksinmenin artmasına yine  kendisi neden olur” dedi.

“ÇAĞDAŞ ŞEBEKE YÖNETİM MODELİ”
Güven, elektrik enerjisinin en önemli dezavantajının, muhafaza edilemeyen bir enerji türü olduğunu belirterek; “Çünkü elektrik enerjisi üretilmesiyle beraber hemen kullanılması mecbur olan bir enerjidir. Yüksek gerilim seviyesinde elektrik enerjisi depolanamadığından, üretildiğinde hemen kullanıcıya ulaştırılması gerekir. Bu da üretim ve tüketimin her an dengede tutulması demektir. Bu sebeple elektrik enerjisinin üretimi ile tüketimi arasında sürekli bir ilişki kurularak, arz ve talep dengeleri artık bilişim teknolojileri ile takip edilmekte ve yönetilmektedir. Şebekeden çekilen güce göre üretim kapasitesi dengelenmektedir. Yine elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı aşamalarında bir aksaklık meydana geldiğinde günlük hayatın akışı değişiyor. Pek çok faaliyet duruyor. Bundan dolayı, öncelikle, elektrik enerjisinin üretimi ve iletimi daima kesintisiz devam etmelidir. SEDAŞ’ta bölgesinde elektrik dağıtım faaliyetini sürdürürken, hem yatırım hem de bakım çalışmalarını arttırıyor. Dağıtım şebekelerinde (Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce) enerjinin sürekliliğini 7/24 izlemek, arızalara daha hızlı müdahale etmek, uzaktan kontrol ve müdahale sağlamak üzere 40 Milyon TL yatırım yaparak SCADA projesini hayata geçirdi. SEDAŞ SCADA Kumanda kontrol merkezi ile çağrı merkezinin koordinasyonunda, ayrıca Coğrafi Bilgi Sistemi (GİS) ve Mobil İş Gücü Yönetim Sistemi (WFM) projelerini de gerçekleştirerek SCADA ile koordine etti. SEDAŞ artık daha çağdaş bir şebeke yönetim modeline geçiyor” dedi.

SEDAŞ 508 MİLYON TL YATIRIM YAPACAK  
Güven; “Elektrik enerjisi hayatı kolaylaştırırken, üretim kaynaklarının oluşturulması, özel projeler gerektiren enterkonnekte sistemi oluşturan şehirler arasındaki iletim hatları ve trafo indirici merkezlerinin tesis yapım işleri, enerji yatırım projeleri ve uygulamaları, dağıtım trafo merkezleri ve dağıtım şebekelerinin kurulması, trafo ve hat geçiş güzergah  alanlarının kamu adına kamulaştırılması, kazı izinleri ve çalışmaları ile yapılan elektrik şebekelerinin işletilmesi, çağdaş bir şebeke yönetim modeline geçiş, zorlu ve meşakkatli işler olup, büyük emek, tecrübeli insan gücü, kaynak ile maliyet gerektirmektedir” dedi.
Güven açıklamasında, Dünyanın 18. ve Avrupa’nın 7. büyük ekonomisi olan Ülkemizin, Çin’den sonra elektrik tüketimi en hızlı artan ülke konumuna geldiğini belirterek, ekonomik gelişme ve artan refah seviyesinin sonucu olarak enerji sektörünün her alanında hızlı bir talep artışı olduğunu vurguladı. Güven, ülkemiz tarafından çok önemli uluslararası enerji projeleri yürütüldüğüne ve enerji yatırımlarına da ülkemizde büyük kaynak aktarıldığına dikkat çekerek; “SEDAŞ’ta  bölgesi kapsamında 2010-2015 tarife döneminde 360 Milyon TL yatırım hedefledi ve yüzde 100 oranında bu yatırım hedefini gerçekleştirdi. SEDAŞ 2016-2020 yılları arasında da 508 Milyon TL yatırım yapacak” ifadelerini kullandı.