Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) Enerji İşleri Genel Müdürlüğü İnceleme ve Denetim Heyeti Başkanı İsmet Baş ve beraberindeki heyet, SEDAŞ’ın 40 Milyon TL yatırım yaptığı SCADA merkezini yerinde inceledi.  Bakanlık heyeti, SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi’den projenin ayrıntıları,  sağladığı faydalar ile elde edilen ve kayıt altına alınan veriler  hakkında SCADA kontrol merkezinde ayrıntılı bilgiler aldı. 
 
Enerji Bakanlığı temsilcileri, SCADA komuta merkezinde gözlemde bulunurken,  SEDAŞ’ın, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce’deki yaklaşık 20 bin kilometrekarelik faaliyet alanında, 34 bin 500 Volt seviyesinde orta gerilim (OG) elektrik şebekesindeki enerji durumunu uzaktan izleyebildiğini gerektiğinde Gebzede yer alan SCADA Kumanda merkezinden Bolu veya Sakarya gibi bir ildeki şebekeye uzaktan kumanda edilebildiğini, 4 il 45 ilçede SCADA kapsamındaki trafo merkezlerinde OG kesintilerinin anında görülerek ekiplere bildirildiğini ve alternatif hatların olduğu alanlarda uzaktan da besleme yapılabildiğini ve kısa sürede müdahale edilebildiğini de gördüler.

 
ETKB Denetim Heyeti Başkanı, SCADA’yı mükemmel buldu
ETKB İnceleme ve Denetim Heyeti Başkanı Bakanlık yetkilisi İsmet Baş, “Yeni bir teknoloji olmasına karşın gelişmiş ülkelerdeki elektrik şebekelerinde SCADA sistemlerinin yaygın hale geldiğini biliyoruz. SEDAŞ’ın Türkiye’de dağıtım şirketleri içinde bu konuda öncü bir rol oynamasını takdirle karşılıyoruz” dedi. Baş, SCADA merkezini başarılı bulduklarını belirterek, “Çağrı Merkezi ile SCADA sisteminin koordinasyonunun ve tüketicilerin elektrik bağlantı adres bilgilerinin SCADA Projesi içinde güncel olarak yer alması da SEDAŞ’ın oluşturduğu SCADA Projesinde verimli çalışmayı getirecek çok önemli özellikler. SEDAŞ’ın bilişim altyapısı ile yöneteceği şebekede, SCADA Projesi, gerçek zamanlı izleme, sistem performansı hakkında anında bilgi sahibi olma, veri toplama, sistemde modifikasyon yapma, otomatik rapor üretimi, ekipman ömürlerinin uzaması, hızlı müdahale, enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi, operasyon ve bakım maliyetlerinin azaltılmasını da sağlayacak. Şebekede arızanın yansıdığı trafo merkezinin ve devre dışı kalan ana hatların görülebilmesi, arızalara hızlı müdahale, bu aynı zamanda ciddi bir zaman tasarrufu anlamına gelmektedir. SEDAŞ’ın SCADA Projesi ile sahada manuel olarak yaptığı bir çok işlemi artık uzaktan müdahale ederek sürdürülebilir enerji sağlanmasına katkı sağladığını, trafo merkezlerinde kurduğu bilişim altyapısı, kapalı sistem uygulaması ve metal muhafazalı modüler hücrelerin kullanıldığı modern teknolojiler ile hem otomasyon hem de  iş sağlığı ve güvenliği konusunda büyük bir yatırım sağladığını, bu alanda SEDAŞ’ın mükemmel bir SCADA projesi gerçekleştirdiğini görüyoruz” dedi.

 
ETKB İnceleme ve Denetim Heyeti ile yakından ilgilenen Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi, yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Heyet Başkanı İsmet Baş ve beraberindeki heyet üyelerine,  SCADA Projesiyle ilgili övgü dolu sözleri ve tebrik mesajları nedeniyle SEDAŞ yönetimi adına teşekkür etti. SEDAŞ olarak Türkiye’nin en büyük SCADA projesini hayata geçirdiklerini belirten Hasançebi, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce İllerinde bulunan dağıtım trafo istasyonlarının 2500 fider çıkışının uzaktan izlenebildiği, şebekedeki elektrik enerjisinde oluşan kesintileri kumanda merkezinden anında görebildikleri ve sahadaki ekipleri en hızlı şekilde ve en doğru arıza noktalarına yönlendirebildikleri, SCADA sisteminin kesinti sürelerinin azaltılmasına ve sistemden en doğru raporların alınabilmesine imkan sağladığı bilgisini de heyetle paylaştı.