Sakarya Üniversitesi uluslararası işbirliğini geliştirmek amacı ile Fas’taki üniversiteler ile çeşitli işbirliği protokolü imzalandı.

İlk olarak Fas’ın Fes şehrinde bulunan Sidi Mohamed Ben Abdellah Üniversitesi’ni ziyaret eden Sakarya Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Atilla Arkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat ve SAÜ Mevlana Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sidi Mohamed Ben Abdellah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer es-Subhî, Rektör Yardımcıları ve Fakülte Dekanlarından oluşan heyetle bir araya geldi.

SAÜ heyetinin üniversitelerini ziyaret etmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer es-Subhî, Sidi Mohamed Ben Abdellah Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Türkiye’nin sosyal, siyasi ve ekonomik alanda gösterdiği kalkınmanın dikkat çekici ve kendileri için örnek olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer es-Subhî, Türk üniversiteleri ile akademik işbirlikleri kurmayı önemsediklerini ve bu bağlamda Sakarya Üniversitesi ile işbirliği hususunda çok kısa süre içerinde somut adımlar atmayı arzu ettiklerini ifade etti.

Daha sonra SAÜ Heyeti Başkanı Rektör Yardımcı Prof. Dr. Atilla Arkan söz alarak konuk severliklerinden dolayı ev sahibi rektöre teşekkür etti. Sakarya Üniversitesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Arkan, yurt dışındaki üniversitelerle bilimsel işbirliklerine büyük önem verdiklerinin altınız çizdi. Her iki heyette yer alan birim yöneticileri de kendi birimleriyle ilgili bilgilendirici sunumlar yaptı.

Görüşmede hazır bulunan, Fas Adalet ve Kalkınma Partisi (Hızbu’l-adale ve’t-tenmiye el-Mağribî) Fes milletvekili Abdullah el-Abdulavî, Türkiye ile Fas arasında tarihi ve kültürel çok önemli bağlar bulunduğunu ve iki ülke arasında her alanda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen her alandaki gözle görülür ilerlemelerin diğer İslam ülkeleri gibi kendileri için de örneklik teşkil ettiğini belirten el-Abdulavî SAÜ heyetinin şehirlerinde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sidi Mohamed Ben Abdellah Üniversitesi yüz bin öğrenci sayısı ile ülkenin ve aynı zamanda Afrika Kıtasının en büyük üniversiteleri arasında yer almaktadır.

SAÜ Heyeti, bir diğer ziyaretini de Fas’ın Marekeş şehrinde bulunan Kadı İyaz Üniversitesi’ne gerçekleştirdi. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu ve SAÜ Mevlana Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Bostancı’dan oluşan heyet, Kadı İyaz Üniversitesi Arap Dili Fakültesini ziyaret ederek Dekan Prof. Dr. Muhammed Ezherî ve Dekan Yardımcısı Dr. Mevla Me’mun el-Merînî ile bir araya geldi.

İki üniversite arasından işbirliği geliştirmek amacı ile gerçekleştirilen görüşmede Dekan Prof. Dr. Muhammed Ezherî, Sakarya Üniversitesi heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve gerek fakülteler ve gerekse iki üniversite arasında akademik işbirliklerinin geliştirilmesi noktasında gerekli çabayı göstereceklerini ifade etti. Görüşme fakülte birimlerinin gezilmesi ile sona erdi.

Bilindiği üzere Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç beraberindeki heyetle 14-15 Eylül tarihlerinde Fas’ı ziyaret etmiş ve Fas-Türkiye Üniversiteleri İşbirliği Mutabakat Zaptı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Lahcen Daoudi tarafından imzalanmıştı.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Saraç’ın ziyaretinden kısa bir süre sonra gerçekleşen bu temasların yakın zamanda somut neticeler doğurması ve Sakarya Üniversitesi ile Fas üniversiteleri arasında akademik işbirliklerinin gelişmesi bekleniyor.