SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Güney Çelik Hasır A.Ş Genel Müdür Ahmet Ferhat Akgüngör konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmasına mühendis kelimesini tanımlayarak başlayan Akgüngör, “Mühendis sözcüğü, temeli Arapçaya dayalı olmakla beraber, Arapçada geometri ile meşgul olan, geometri bilen kişi anlamına gelmektedir” dedi.

“Mühendis ana dilini iyi okumalı ve iyi anlamalı”
Mühendisin öncelikle kendi ana dilini iyi okuması ve anlaması gerektiğine işaret eden Akgüngör, “Mühendis, matematiği ileri derecede bilmeli ve sorunları tespit etmelidir. İyi bir gözlemci olmalıdır. Doğayı anlamak çözüm bulmanızı kolaylaştırır. Gözlemin yanına akıl, zekâ, ahlak, beceri ve sorumluluk katılınca geriye sadece kendinizi devamlı geliştirmek kalır” şeklinde konuştu.

“Mühendislik zamana karşı yarış gibidir”
Mühendisin çözüm için sadece sayıları kullanmasının yanı sıra çözümün içine mana da katabilmesi gerektiğini söyleyen Akgüngör, “Mühendis sosyal bir kişidir, çünkü yaptıkları insanlık içindir. Takım çalışmasına da açık olmalıdır. Bir anlamda mühendislik zamana karşı yarış gibidir” ifadelerini kullandı.


“Asıl zenginlik bilim insanlarının çokluğudur”
İnsanın işini sevmesinin değil, sevdiği işi yapmasının başarıyı kendiliğinden getireceğini ifade eden Akgüngör, mühendis adayı öğrencilere bazı tavsiyelerde de bulundu. Akgüngör, şunları söyledi: “Para kazanmak için yapılan iş, sevmediğiniz ama güzel olan biri ile evlilik gibidir. Hayalleriniz mutlaka olsun. Adalet hayatınızın her anında ruhunuz gibi içinizde olmalıdır. Ülkelerin zenginliği ‘yer altı ve yer üstü kaynakları’ değildir. Zenginlik bilim insanlarının çokluğudur” diyerek sözlerine son verdi.
Akgüngör, etkinlik sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.