Son aylarda gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden hükümet sistemine ilişkin tartışmaların akademik düzeyde ele alınacağı panel 1 Nisan 2016 Cuma günü gerçekleştirilecek. Parlamenter sistemin geleceği, başkanlık sistemleri ve Türkiye’de hükümet sistemi tartışmaları konularının üç farklı oturumda derinlemesine inceleneceği panele Türkiye’nin bu alanda önde gelen akademisyenleri ve uzmanları katılacak.

Panelin “Hükümet Sistemleri: Kavramsal ve Teorik Çerçeve” başlıklı açılış oturumunda TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatetepe ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Hakyemez yer alacak.

Panelin birinci oturumunda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun ve Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Doç. Dr. Ahmet Kemal Bayram parlamenter demokrasi kavramını, parlamenter sistemin temel özelliklerini ve Türkiye’de parlamenter sistemin mevcut durumunu analiz edecek. Panelin ikinci oturumda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Serdar Gülener ve Stratejik Düşünce Enstitüsü’nden Dr. Murat Yılmaz başkanlık sisteminin ayırt edici niteliklerini, dünyadaki başkanlık sistemi örneklerini, başkanlık sisteminin avantaj ve dezavantajlarını kapsamlı bir şekilde konuşacak.

Panelin son oturumunda konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Gazeteci-Yazar Etyen Mahçupyan ve Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi - SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş ise Türkiye’de hükümet sistemi tartışmalarını siyasal, sosyolojik ve yönetsel açıdan ortaya koyarak Türkiye için hükümet sistemi arayışına yönelik çabaları derinlemesine değerlendirilecek.

Panel, hükümet sistemi meselesine ilişkin oturumlarda öne sürülen temel fikirler, tartışma konuları, kritik noktalar ve getirilen önerilerin derlendiği bir “Değerlendirme ve Kapanış” oturumu ile sona erecek.