SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin konuşmacı olarak yer aldı. Dünyevileşme konusunda bireylerin ne tür algı yanılgıları içerisinde olduğunu, hangi konularda manipülasyona uğradığını anlatmak ve bu doğrultuda daha bilinçli bir nesil oluşturabilmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, popüler kültür ve dünyevileşme psikolojisi konularıele alındı.

Meslek hayatında, pek çok uyuşturucu kullanmakta olan çocuklar ve gençlerle, boşanmış ailelerle, kaygı, panik atak ve depresyon gibi birçok sorun yaşayan kişilerle karşılaştığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin, “Sorunları sadece kitaptan okumuyorum, bizzat karşılaşıyorum. Modern psikoloji dediğimiz şey, insanların psikolojik dünyasına ait sorunları çözmek için ortaya çıkmış bir bilim. İlginç bir çağda yaşıyoruz. Çünkü biz, barış diyerek savaşların başlatıldığı, özgürlük diyerek tutsakların var edildiği ve sağlık diyerek de hastalıkların var edildiği bir dünyada yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Bilgi konusunun önemin e değinen ve doğru bilgi ile yanlış bilgiyi iyi ayırt etmemiz gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gültekin konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Günümüzde pek çok diplomalı cahille karşı karşıya kalıyoruz. Bilgi güçtür ama bunu şu kavramla değiştirmekte fayda var; doğru bilgiyi yanlış bilgiden ayırt edebilmek güçtür. Bilgi teknolojilerinin geliştiği bu çağda, bizim önümüze sunulan bilgi bizim karar vermemizi, doğruya yönelmemizi kolaylaştırmıyor. Tam tersi kafa karıştıran bir noktaya sürüklüyor.  Mantığa sahip değilsek, bilgiyle darmadağın olduğumuz bir noktaya gitmiş oluyoruz.”


“Sorunlar popülerleşiyor ancak çözüm bulunmuyor”

Sorunların popülerleşmesinin bireyler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını vurgulayanYrd. Doç. Dr. Gültekin, “Marka bağımlılığı, internet bağımlılığı, kumar bağımlılığı gibi sorunların hepsi popüler sorunlardır. Sorunun popülerleşmesiyle ilgili bir dram yaşıyoruz. Bir sorunun popülerleşmesi demek, sorunu konuşurken arttırmak ama aslında çözememek demektir. Biz psikologlar, psikolojik danışmanlar, bilim adamları ve siyasetçiler bu sorunları popülerleştirerek sorunların artmasını sağlıyorlar fakat çözümüne ilişkin hiçbir ciddi adım atmıyorlar. Bu, popülerleşmiş bir zihnin yapabileceği bir şeydir. Çünkü popülerleşen bir zihin idiottur. İdiot, IQ düzeyi en düşük olan 0-25 arasındaki kitleyi ifade eder” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin, katılımcıların sorularını yanıtladı.