Kurumsal yeteneklerini sürekli olarak geliştiren ve bu amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren SAÜ, yükseköğretim kurumlarının, yükseköğretim tecrübesi olan liderler tarafından gerçekleştirilen kapsamlı değerlendirme yoluyla en yüksek fayda elde etmelerini sağlamak üzere oluşturulan Kurumsal Değerlendirme Programı’na (KDP) dâhil olacak.

Bir üniversiteyi bütünüyle değerlendiren KDP, aynı zamanda üniversitelerin uluslararası bir bakış açısıyla akran değerlendirmesinden geçmesini ve gelişim odaklı bir sonuç elde etmesini sağlıyor. Özellikle öz değerlendirme aşamasına vurgu yapan KDP, ayrıca stratejik liderlik kapasitesi ve bunu destekleyen içsel yönetimin ve yönetişimin etkinliğine, çıktıların karar alma ve stratejik yönetim süreçlerinde ne derece kullanıldığı ile içsel kalite süreçlerinin uygunluğuna odaklanmaktadır.

KDP’de değerlendirme; üniversitenin değerleri, misyonu, normları ve hedefleri ile ne yapmaya çalıştığı, üniversitenin organizasyonel özellikleri ile fonksiyonlarını nasıl yaptığı, yürüttüğü işlerde başarılı olduğunu nasıl bildiği ile gelişim için değişimi nasıl hayata geçirdiği konularında temelde dört bakış açısına dayanıyor.

Öncelikle üniversitenin hazırladığı öz değerlendirme raporunu teslim etmesi sonrasında iki ayrı saha ziyareti ile gerçekleştirilen kurumsal değerlendirmede, KDP sürecinin en önemli çıktısı ise değerlendirme ekibi tarafından hazırlanan Geri Bildirim Raporu olarak biliniyor. SAÜ ayrıca izleme sürecine de başvurduğu için belirli bir zaman sonrasında İzleme Prosedürü’ne de tabi olacak.

KDP’ye resmi başvurusunu 2015 Haziran ayında yapan SAÜ’nün öz değerlendirme ekibi, Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, Doç. Dr. Mehmet Bayrak, Doç. Dr. Hakan Tunahan, Doç. Dr. Ahmet Özmen, Doç. Dr. Neşe Güler, Doç. Dr. Filiz Ertuğral, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Ergen, Yrd. Doç. Dr. Nermin Akyel, Alev Sevinçli ile bir öğrenciden oluşuyor.

SAÜ’nün 12 Şubat’ta EUA’ya teslim ettiği Öz değerlendirme Raporunun içeriği ise özet olarak şöyle: “SAÜ’nün misyonu, vizyonu, temel değerleri, stratejileri ve hedefleri (Ne yapmaya çalışıyor?), SAÜ’de Yönetişim, Liderlik Yaklaşımı ve Süreçleri (Nasıl yapıyor?), SAÜ’de uygulanan Toplam Kalite Yönetimi ve EFQM, Akreditasyon ve TSE ISO Uygulamaları (Başarılı olduğunu nasıl biliyor?), SAÜ’de Stratejik Yönetim ve Süreç Yönetimi Uygulamaları (Değişimi nasıl hayata geçiriyor?)”

KDP sürecinin bir sonraki aşaması olan 1’inci Saha Ziyareti, farklı ülkelerden gelecek olan gönüllü 5 değerlendirmecinin 13-16 Mart tarihleri arasında SAÜ’de yapacakları değerlendirmelerle gerçekleştirilecek. Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek olan 2’nci Saha Ziyareti ile sürecin en önemli aşamaları tamamlanmış olacak.