Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin AB Normlarında Yaygınlaştırılması ve Ağır Sanayiye Adaptasyonu” adlı bir proje gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri, proje konusunda ve işbirliği yapılan ülkelerdeki uygulamalar hakkında bilgi verdiler.

İşçi sağlığı gündemde tutulmalı

Proje kültürünün yaygınlaşmasının önemine vurgu yapan SAÜ Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özsert, bu projeler sayesinde üniversite ve paydaşları arasında işbirliğinin arttığını ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma fırsatları doğduğunu ifade etti.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği konularında yeni teknolojiler devreye girmesine rağmen bu konunun halen önemini koruduğunu söyleyen Özsert, “Bu proje vasıtasıyla bu konun gündemde tutulması çok önemli. Bundan dolayı projeye katkısı olanlara teşekkür ederim” dedi.

Yılda 250 milyon insan iş kazası geçiriyor

Proje hakkında bilgi veren SAÜ Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Ömer Özkan, bu projenin işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimine faydalı olması için hazırlandığını belirtti.

Dünya genelinde ortalama bir yılda 250 milyon insanın iş kazaları, 160 milyon insanın ise meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan zararlara maruz kaldığını aktaran Özkan, “Türkiye’de ise 2008 yılı istatistiklerine göre, sadece son bir yılda her 100 çalışandan 2,9’u iş kazası geçirmiştir” şeklinde konuştu.

Avrupa ülkelerinde incelemelerde bulunuldu

Proje kapsamında, katılımcılar dört gruba ayrılarak İngiltere, Almanya, Belçika ve Norveç’te kamu kurumları, üniversiteler, eğitim kuruluşları ve sanayi tesislerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılan çalışmaları yerinde gözlemlediler.

Buralarda çeşitli eğitimler ve geziler düzenleyen katılımcılar, işçi güvenliği hakkında AB ülkelerindeki mevzuat ve uygulamalar hakkında bilgi aldılar.

Proje sonunda tüm katılımcılara sertifikaları verildi.