Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1132 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Aralık ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci,  yönetim kurulunun aylık icraatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“İhracatta hedef; ilk 5”
Yılgenci, ihracat hedefinin ilk 5’te olmak olduğunu dile getirerek, “2015 yılı zor bir yıldı. Özellikle ekonomide son dönemde yaşadığımız sıkıntılar iş dünyasını fazlasıyla zorladı. Ancak yılın son çeyreğinde şehrimiz ihracatta rekor yükseliş yaşadı. Sakarya ihracatı Aralık ayında 2015 yılı Aralık ayına göre yüzde 214,2, 2016 yılının Kasım ayına göre ise yüzde 28,2 artış göstererek 477 milyon 477 bin dolar olarak gerçekleşti ve en çok ihracat yapan iller sıralamasında Kasım ayında olduğu gibi Aralık ayında da 7’nci sıradaki yerini korudu. Sakarya, 2015 yılı toplamına göre yüzde 31,2 artışla, 2016 yılı toplam ihracat değerinde 2 milyar 523 milyon dolara ulaştı.
Bu başarıda başta TOYOTA olmak üzere emeği geçen sanayi ve ticaretteki tüm aktörlerimize teşekkür ediyorum. 2023 hedefimiz ihracatta ilk 5 il arasında yer almak ancak biz hedefimize daha önce ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.


“SATSO hizmetlerini kolaylaştırıyor”
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın hizmetlerini her geçen gün yenilediğini kaydeden Yılgenci, “Üyelerimizin talepleri doğrultusunda mevzuat çerçevesinde tüm kolaylıkları ve hızlı hizmetleri sağlamak için çalışıyoruz. 2017’ye girerken bu kapsamda önemli düzenlemeler yaptık, paylaşmak istiyorum. Gerçekleştirdiğimiz çalışma ile SATSO üyeleri artık Ticaret Sicil servisindeki yaptıkları her işlem veya aldıkları belge için Ticaret Sicil Harcı yatırmak üzere Vergi Dairesi ya da bankalara gitmek zorunda kalmayacak. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Harç Takip ve Tahsil Sistemi (HTS) hizmete girdi. Harçların tahsil yetkisi artık bizde. Yeni sistemle üyelerimiz yaptıkları işlemler ve aldıkları belgeler için vergi dairesi ve bankalara giderek zaman kaybı yaşamayacak” diye konuştu.

“Zorunlu mesleki yeterlilik belgesi vermeye başlıyoruz”
5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Yılgenci, “Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde kişilerin çalıştırılması halinde idari para cezası uygulanması 2017 yılı itibariyle başladı. Yine aynı tebliğde belirtilen 48 meslekte yapılan sınav ücretleri de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları, TOBB-SATSO işbirliğiyle Sakarya’mızda gerçekleştirilecek. Zorunlu Mesleki Yeterlilik Belgesi Odamızdan alınabilecek.
Odamız aracılığıyla ilimizde yapılacak sınavlar, TOBB - MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri tarafından gerçekleştirilecek.  Ayrıntılar web sitemizde mevcut. Üyelerimizin cezai yaptırımlara maruz kalmamaları için bir an önce çalışanlarının sınava girmesi ve belgelendirilmelerini sağlamalarını önemle tavsiye ediyorum” dedi.



“2017’de bin kişiye girişimcilik eğitimi vereceğiz”
Yılgenci konuşmasını şöyle sürdürdü; “Oda olarak şehrin geleceği için eğitim ve istihdam çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bu alanda girişimcilik eğitimleri de önemli bir yer tutuyor. İŞKUR ile imzaladığımız protokol kapsamında 2017’de bin girişimci adayımıza eğitim vereceğiz.
Protokole göre, kendi işini kurmak isteyen ve girişimcilik eğitimlerine katılan girişimci adaylarına yönelik, haftada 5 gün ve 32 saatlik ücretsiz eğitim imkânı sağlayacağız. Girişimci adayları, vereceğimiz eğitim programının ardından KOSGEB’e başvurarak, 50 bin TL’ye kadar hibe desteği, 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkânı elde edebilecek.

“18 uygulaması tamam, hayat boyu öğrenme merkezi geliyor”
SATSO Hizmet Binamız çevresinde son alınan arazilerle birlikte alan 8 ayrı parselden oluşmaktaydı. Krokiyi arkadaşlarımız ekrana veriyor. Bunların toplam alanı 14 bin 52 buçuk metrekareydi. Oda Binamızın bulunduğu arazi ise 8 bin 755 metrekareydi. Uzun bir süredir bu konu üzerinde Yönetim Kurulumuz çalışma yapıyordu. 18 Uygulama çalışması neticesinde tüm araziler Oda Hizmet Binamızın etrafında toplandı. Son durumda toplam arazi alanımız 17 bin 434,42 metrekare olmuştur. Bu çalışmada başta Yönetim Kurulu Üyemiz Emrullah Terzioğlu Bey olmak üzere yoğun emek sarf eden yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.
18 Uygulaması çalışmasından sonra yeni projemiz olan eğitim, nitelikli eleman ve ara eleman çalışmalarımıza değer katacak, MARKA’dan da 750 bin TL’lik hibe aldığımız Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Hizmet Binası için de çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah bu çalışmayı da hızla tamamlayacağız.



“Ovalar koruma altında”
Daha önce Meclis Toplantılarımızda gündeme getirmiştik. Tarımsal gücümüzü korumak ve artırmak için Ovaların koruma altına alınması, Büyükova kapsamına alınması gerektiğini ifade etmiş ve gerekli girişimleri yapmıştık.
Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçirilen Büyük Ova Projesi'yle Sakarya’mızdaki tarımsal potansiyeli yüksek ovaları tarımsal sit alanı ilan edildi. Resmi Gazetede yayınlanan haritalarda sınırları gösterilen Pamukova Ovası, Sakarya Ovası, Ferizli Ovası ve Söğütlü Ovası, kararın yayımlandığı 20 Ocak 2017 tarihinden itibaren tarım dışında kullanılmaması için resmen koruma altına alındı.
Bu ovalara sadece tarımsal anlamda tohum atılabilecek, sadece tarımsal alan olarak kullanılabilinecek. Şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına bakanlık tarafından kiraya verilebilecek. Yerinde bir karar, Bakanlığımıza ve Hükümetimize teşekkür ediyoruz.
2017 başarılı ve huzurlu olsun istiyoruz. Önümüzde bir referandum süreci olacaktır. Güçlü demokrasi çerçevesinde bu dönemi de en güzel şekilde geçeceğimize inanıyor; meclis üyelerimize işlerinde kolaylık ve bereket diliyorum.”
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin açıklamalarının ardından Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ;’’Yönetim Kurulu’nca görevlendirilen kurulun yaptığı tarihi araştırmalar neticesinde, Odamızın kuruluş tarihinin 1917 yılı olduğu belirlendi. Bu vesile ile 100. Yılımızın ilk Meclis toplantısını yapmak bize nasip oldu” dedi.
SATSO Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu da konuşmasında, “1917 yılında Şumnuluzade Mehmet Hilmi Efendi’nin odamızı kurduğuna Tarihçi Resul Narin’in de araştırmaları neticesinde ulaştık.  Bu bilginin 100. Yıla rastlıyor olması ayrıca mutluluk vericidir. Takdir yüce meclisindir.  Teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından, 31 Mayıs 1917 yılının Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi olarak değiştirilmesi kararı meclis üyeleri tarafından oylanarak oybirliği ile kabul edildi.