Uzaktan erişimle gerçekleştirilen Meclis toplantısına, Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’ndan iştirak ettiler. Meclis Başkan Vekili Necmettin Kırık Başkanlığında yapılan Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin çoğunluğunun çevrimiçi katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1175 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Deprem görmüş binalara performans analizi
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri, dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkan A. Akgün Altuğ, konuşmasının başında 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünü anarak şunları dile getirdi; “Depremi önlemek, engellemek gibi bir gücümüz yok. Hazırlıklı bir şekilde depremi yaşamak her anlamda kaybımızı azaltacaktır. Deprem, sadece kurumsal değil, toplumsal ve bireysel hazırlık gerektiren bir durumdur. Deprem acil eylem planının gözden geçirilmeli, belirlenmiş olan deprem anında toplanma alanları konusunda bireyler bilinçlendirilmeli, yapılacak tatbikatlarla Sakarya’nın bu konuda eksikleri de belirlenmelidir. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalı, önlemlerimizi almalıyız. Özellikle şehir merkezinde depremde hasar görmüş ve daha sonra görsel olarak düzenlenerek kullanıma devam eden bina stokları mevcut. Üniversitelerimiz tarafından bu hasar görmüş veya depremi yaşamış binaların “Performans Analizleri”nin yapılarak kamuoyuna açıklanması faydalı olacaktır.” 

Sakaryaspor kongresi
Başkan Altuğ, Sakaryaspor Kongresi ile ilgili yaptığı değerlendirmede Sakaryasporun ilimiz için önemine değinerek, “Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kongrede yeniden Sakaryaspor başkanı olarak seçilen Cevat Ekşi’ye ve yönetimine başarılar diliyor, Sakaryaspor yönetimine seçilen yönetim kurulu sayman üyemiz sn. Doğan Çatalbaş’ı da ayrıca tebrik ediyorum. Deplasman masraflarını SATSO yönetim kurulu olarak biz karşılamak istiyoruz” diyerek meclis üyelerinden de destek talepleri olabileceğini ve kamuoyuna bilgi verileceğini ifade etti. 

Koronavirüs vakaları artıyor
Başkan Altuğ konuşmasının devamında artan virüs vakalarının oluşturduğu tedirginliğin ekonomiye yansımalarını değerlendirerek, “Son meclis toplantımızdan bu yana korona salgınında tüm dünyada ikinci dalga konuşulmaya başladı. Ülkemizde ve Avrupa’da tıpkı dünyanın önemli bir kısmında olduğu gibi vakaların tekrar artmaya başladığı görülüyor. Bu da üretim ve tüketim davranışları üzerinde önemli bir baskı oluşturmaya ve ekonomide toparlanmayı geciktirmeye etki ediyor. Bu salgınla yaşamaya alışmamız ve tedbiri elde bırakmamamız şart. Ulusal ekonomimizin büyümesi de sanayi, ticaret ve hizmet döngüsünün sağlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu bağlamda, sektörel katma değer yapısının iyileştirilmesi, küresel talep dinamiklerine uyumun artırılması, sektörlerin yatırım cazibesinin güçlendirilmesi, geleceğin mesleklerine, teknolojilerine ve iş yapış şekillerine entegrasyonun sağlanması ve uygulama zemininin oluşturulması gerekiyor. Normalleşme sürecinde rakamlar ekonomik olarak bir toparlanmayı, hareketliliği gösterse de yeni destek paketlerine de ihtiyaç olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Borçların ötelenmesinden ziyade borç yükünün hafifletilmesi, üretici firmaların yatırım teşvik belgelerinin 1 yıl daha uzatılması, makul bir vergi yapılandırması ve sicil affı taleplerimizi özellikle yineliyoruz” dedi.
 
Doğalgaz rezervi keşfi
Karadeniz’de büyük bir doğalgaz keşfi gerçekleştiğine dikkat çeken Altuğ, “İsmi de; Sakarya Gaz Sahası. Cumhurbaşkanımızdan ülke olarak bizzat aldığımız bu müjdeli haber vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Bu tarihi adım Türkiye’nin zengin kaynaklarını etkin kullanımının başlangıcıdır” diye konuştu.



2020 yılı teşvik bölgeleri 
2020 yılı teşvik bölgeleri açıklandığı bilgisini de meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Altuğ; “Yatırım teşvik sistemi Türkiye’yi 6 ana bölgeye ayırmaktadır. 1.bölge’den 6. Bölge’ye gidildikçe desteklerin oran ve süreleri artmakta, asgari yatırım tutarları ise düşmektedir. Bu yıl açıklanan teşviklerde ilimiz 2. Bölgede yer alıyor ve ilk kez Bölgesel Yatırım Teşvik Sistemi’nde ilçe bazlı tanımlama yapılmıştır. Buna göre Sakarya 2. Teşvik bölgesinde yer almaya devam ederken; ilçelerimiz: Ferizli, Kaynarca, Karapürçek ve Taraklı 3. Bölge teşviklerinden yararlanabilecektir. Ayrıca; bu ilçeler arasındaki Ferizli ve Kaynarca ilçelerimizde OSB kurulduğu için OSB’de faaliyet gösteren firmalar 4. Bölge teşviklerinden faydalanacaktır. Açıklanan teşvik bölgelerinde bir önemli detay daha bizleri yakından ilgilendiriyor. Orta ve yüksek teknolojili yatırım konularını içeren makine teçhizat imalatı, motorlu kara taşıtları imalatı, demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı, ulaşım araçları imalatı, elektrikli makine ve cihazların imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı konuları da 4. Bölge desteklerinden faydalanabilecek” dedi.