Meclis Toplantısının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi’nde kürsüye çıkan Meclis üyeleri sektörel sorunlarını dile getirirken Dilek ve Temenniler Bölümünde de şehir ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan 28.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, ülke ekonomisinin genel durumu ile ilgili bir değerlendirmelerde bulunurken, 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise sigorta sektöründeki yönetmelik değişikliği hakkında bilgi verdi.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, internette cep telefonu ticareti ve güvenli internet sitesi uygulamalarının başlayacağı konusunda Bakanlığın açıklama yaptığını belirterek, “Son zamanlarda insanlardan internetten aldıkları telefonlarla ilgili şikayetler gelmeye başladı. İnternette fiyatı uygun olduğu için alınan cihazlar daha önce teknik servise gitmiş Swap ürünlerdir. Bu ürünleri alanların yüzde 70’i tüketici hakem heyetine başvurarak şikayette bulunuyor. Bu tür ürünleri internetten ziyade mağazalardaki ürünlerin alınmasını tavsiye ederim” dedi.

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, özel okulların durumu ve ekonomik koşullar nedeniyle özel eğitim kurumlarının yaşadığı sıkıntıları anlattı. 14. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hasan Çakır ise SASKİ’nin altyapı çalışmaları ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Kış mevsiminde yollarda su, çamur birikintileri var. Sanayilerde de bu durum sorun yaratıyor. SASKİ’nin bu konuda çalışma yapmasını bekliyoruz. Derenin içinden geçiyoruz” dedi.

33 Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, Çek Yasasında yeniden düzenleme yapılması gerektiğini belirttiği konuşmasında, “Çek Yasası Uygulaması ile bir ekonomi büyüklüğü hacmi kazanıyoruz. Biz, şirket olarak çek kullanmadık. İleriki tarihli çeklerle bir balon ekonomi oluşturuluyor. Gelecek tarihli karşılığı olmayan bir parayı alıp satmaktır bu. Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok.  Ekonomik icraatlar içinde çek yasası düzenlenmediği sürece ilerlenemiyor. Bugün konkordato ilan etmek zorlaştığı için uzun vadeli çekler dayatılıyor. Bu bizim sektörümüzde 120 günü geçen çekler yoktu artık bunu geçen çekler için diretmeye başlandı. Reel piyasa ve değiş tokuşta da kullanılmaya başladı. Bu konuda düzenleme yapılmalı” dedi. Özüuğurlu ayrıca kredi kartı kullanımı ve finans ve bilanço okuryazarlığı konusunda da eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantının sonunda değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Önümüzde yeni yıl var, herkes yeni yıldan güzel şeyler umar. 2019’ yılında da iş dünyası olarak tasarrufa ve üretmeye devam etmeliyiz. Karşılıksız tüketimden vazgeçmeliyiz.. Hükümetimizin kısa orta ve uzun vadede üretim merkezli çalışmalar yapmasını, çözüm  bekliyoruz. SATSO olarak üyelerimizin menfaati için daha fazla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.