Meclis Başkanı Kuriş’ten teşekkür

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Talip Kuriş birlik ve beraberlik mesajı verdiği konuşmasında, “2 Nisan 2018 Pazartesi Günü Odamız 34 Meslek Grubu’nda oda seçimlerini son derece demokratik bir ortamda camiamıza yakışır bir olgunlukta gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Bugün artık ilimiz ve camiamız için birlik ve beraberlik günüdür. 1917 yılında kurulmuş, köklü bir geçmişe sahip olan odamızda, yeni bir dönemi karşılıyoruz.  Bugüne kadar odamız organlarında, hizmet vermiş olan tüm üyelerimize teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyor, Hakkın rahmetine kavuşmuş olanları ise rahmetle anıyorum. Siz değerli meclis üyelerime de göstermiş olduğunuz teveccühten dolayı teşekkür ediyorum. Bu görevi devraldığım değerli Yönetim Kurulu Başkanım Akgün Altuğ’a da geçmiş dönem çalışmalarından dolayı teşekkür eder, kendisine ve yönetim kuruluna yeni görevlerinde başarılar dilerim. SATSO meclisi ve yönetim kurulumuz daha önceki dönemlerde olduğu gibi şehrimizin değerli yöneticileri ile uyum içerisinde çalışmaya devam edecektir” dedi.

SATSO’lu olmanın ayrıcalığını hissettirelim”

Kuriş konuşmasında ayrıca, “Bizler Sakaryalı olarak gelişen, özel bir ilin iş adamlarıyız. Köklü ve güçlü bir odanın da mensuplarıyız. Bu 4 yıllık çalışma döneminde, üyelerimiz, bize, büyük bir sorumluluk yüklemiştir. Bu sorumluğun bilincinde,  meslek komite üyelerinizin, ülke ve dünya ekonomisiyle entegrasyonunu sağlayacak talep ve isteklerini, sonuna kadar takip etmenizi ve şehrimizin sorunlarına sahip çıkmanızı sizlerden, özellikle rica ediyorum. Sakarya’mızın ülkemiz ekonomisinde her geçen gün artan önemini daha da üst noktalara taşımak için güçlü bir ekip ruhu ile çalışacağımıza inancım sonsuzdur. SATSO’lu olmanın ayrıcalığını üyelerimize hissettirmek, odamıza mensup olmanın aidiyet duygusunu yaşatmak için, üstün gayret göstereceğimizi de biliyorum. Hedefimiz ve önceliğimiz, üyelerimiz ve şehrimizin ufkunu açacak projeler üretmelerine yardımcı olmak, ilimizin Türkiye’mizin parlayan yıldızı olmaya devam etmesine katkı sağlayacak tüm hizmetlere destek vermek olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1147 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Mart ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

“4 yıllık hizmet süreci başladı

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve yeni yönetimin vizyonu ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ da, “Bir seçim süreci geçirdik. Geçen yıl 2017’nin ortalarında başlayan bir süreçti. Bu süreçte olumlu veya olumsuz süreçler, diyaloglar olmuştur. Ama 2 Nisan’da SATSO’nun adına yakışır bir seçim geçirdik. Bundan sonraki süreç için, seçim öncesini bir kenara bıraktık artık. Sizlerden de bunu rica ediyorum. Yeni bir dönem yaşayacağız. Seçim sürecinde yaşananları unutalım. Üye olan herkes bizim dostumuzdur. SATSO’nun 2018-2021 döneminde görev yapacak 34 meslek komitemiz ve 87 meclis üyemiz var. Hepinize 4 yıllık süreçte hayırlı görevler diliyorum. Allah bize doğru işler yapmayı nasip etsin” diye konuştu.

“Şifremiz 54”

SATSO’nun 1917 yılında kurulduğunu kaydeden Altuğ, “8 bin 900 civarında faal üyemiz var. Bu üyelerin ilin tamamına yayıldığını, sağladığı istihdam boyutunu, ekonomik katkısını düşününce SATSO artık sadece bir meslek örgütü değil güçlü bir sivil toplum kuruluşu olma yolunda ilerliyor. Sizlerden ricam bu gücü arkanızda hissederek meclis toplantılarında mesleki faaliyetler ve sektörel sorunların yanı sıra bu şehirdeki her konu ilgili bu kürsülerden görüş bildirmeniz. Bu kürsüde olmanızı diliyorum. Sizin sunduğunuz görüşler ve öneriler şehrin gidişatında fayda sağlayacaktır. Bu güç aslında yadsınacak bir güç değildir ancak şehre aidiyet konusunda eksikliğimiz var. Bizim şehrimiz 200 yıldır göç alarak büyümüş bir il. Çok fazla millet bir arada yaşıyor. Kültürel zenginliğimiz var. Örneğin ben Kafkas göçmeniyim ancak dedem bile burada doğmuş. Sakaryalıyım ben. Bu durum hepimiz için geçerli. Bu aidiyet duygusunu güçlendirmeliyiz. ‘Bizim şifremiz 54’. Bu bizim sloganımız olmalıdır. Bu konuda ilerlemek istiyoruz” dedi.

“Lobimizi güçlendirmeliyiz”

Lobi faaliyeti içinde olunması gerektiğine de dikkat çeken Altuğ, “Şehir adına yapılması planlanan birçok çalışma, Ankara’daki lobi faaliyetleri ile sonuçlanıyor. Bizler de lobi faaliyetleri çerçevesinde ekonomik tabanlı derneklerle, sivil toplum örgütleri ile bir arada istişarelerde bulunarak lobi faaliyetlerimizi güçlendirerek Sakarya’yı ileri taşımak adına çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“OSB’lerle gelişmeye devam”

Altuğ sözlerini, “Ben bir sanayiciyim. 30 yıldır iş hayatının içindeyim. Üretmenin gücüne inanıyorum. Türkiye’nin başka bir seviyeye ilerlemesinin yolunun üretmekten geçtiğine inanıyorum. OSB’lerle bu alanda ilerleyebiliriz. 4 OSB halihazırda tam dolulukla faaliyet gösteriyor.  Bu OSB’lerimiz genişleme alanları ile ilerleyecek. Bunun dışından Kaynarca’da Makine İhtisas OSB, Mobilya İhtisas OSB, Ferizli OSB, Söğütlü OSB Otomotiv ve Metal İhtisas OSB adı altında 7 bin dönüm alan içinde kurulması planlanan ve çalışmaları devam eden bir OSB’miz var. Bunların dışında Söğütlü’de bir karma OSB planlanıyor. BMC de kuzey bölgesinde yatırıma yönleniyor. Sakarya’nın güneyinde ‘Gıda İhtisas OSB’ kurma çalışmalarına başlayacağız. Başvuruları almaya başlayabiliriz.

Kurumlarda devamlılık esastır. Önceki yönetim kuruluna yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederim. OSB’lerin yakınında küçük sanayi siteleri kurma çalışmalarımız da devam edecek. Kümelenme çalışmalarını önemsiyoruz. Sektör birliğini güçlendirmek adına mobilya sanayi sitesi, inşaat malzemecileri sanayi sitesi, geri dönüşüm firmalarına yönelik sanayi sitesi kurma çalışmalarımız hızla ilerleyecek. Üniversite ile işbirliği çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Yerli Otomotiv konusuna kaldığımız yerden devam edeceğiz.

“Gübreden elektrik enerjisi”

Sakarya kanatlı hayvan üretiminde ön sıralarda yer alıyor. Bunun atığı çevresel bir soruna neden oluyor. Kanatlı hayvan gübresinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi konusunda teşvik ve desteklerden faydalanabiliriz. Örneğin Afyon ilimiz aynı uygulama ile 4.5 mgw elektrik üretiyor. Valilik ve Büyükşehir Belediyemizin desteği ile bu projeye start verdik.

“Vergiler Sakarya’ya ödenmeli”

Sakarya’da faaliyet gösteren ancak genel merkezleri başka illerde bulunan firmaların vergilerini Sakarya’da ödemeleri ile ilgili bir çalışma başlatmayı hedefliyoruz.

SATSO hizmet binasının yanındaki arazide de ticari binaların yapılmasına öncelik vereceğiz. 2010 yılında Taraklı’da aldığımız konağın restorasyonunun tamamlanarak aktif bir şekilde değerlendirilmesini amaçlıyoruz.

Odamız Eurochambers’a üye, akredite olan B seviyesindeki Odamızı tekrar A kalite seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.

SATSO tarafından üyelerimize 2009 yılında başlattığımız üye iftar programı konusunda son yıllarda bir memnuniyetsizlik hissettik. Ben bu uygulamanın kaldırılarak farklı şekilde bir yardım çalışması yapılmasını talep ediyorum. Bu konunun dilek ve temenniler bölümünde meclis üyelerimizin görüşüne açıyorum. Hep birlikte karar verelim” şeklinde tamamladı.