SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Cem Gün ve Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyeleri; Bünyamin Müftüoğlu, Hüseyin Ür, Yılmaz Dünya ile basın mensupları kalıdbı

“Basın en önemli paydaşlarımızdandır”

SATSO Medya Buluşmaları kapsamında düzenlenen istişare toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya’nın gelişiminde büyük katkısı olan basın mensuplarının “Gazeteciler ve Basın Bayramını kutlayarak basına her zaman destek olmaya gayret ettiklerini ve medyayı önemli bir paydaş olarak gördüklerini ifade etti.

Başkan Altuğ, “Ülkemizde gazetecilerin ve basının yaşadığı zorluklar ve hangi şartlarda mesleklerini icra etmeye çalıştıklarını anlamamız için kutlanan bir gündür. Bir basın elemanı yeri geliyor bir savaşın ortasına da girebiliyor yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak zorunda kalabiliyor. İşte bu gün onların günüdür, onlara saygı günüdür. Hepinizin bu özel gününü içtenlikle kutluyorum” dedi.

Üretmenin gücü

Ekonominin gelişmesi ve ihracatın artması için üretmenin önemine değinen Altuğ “Üretmeden büyüyemeyiz, tükettiğimizden fazlasını üretmeliyiz. Biz hem zirai hem sınai anlamda üreten bir iliz ve bu anlamda şanslıyız. Sanayi alanında gelişirken hiçbir tarım arazisine zarar vermeden gerçekleştiriyoruz. Birçok yatırımcı Sakarya’da yatırım yapıyor, göç alıyoruz, büyüyen bir iliz. Kent olarak çözülmesi gereken sorunlarımız var elbette. Tek önceliğimiz Sakarya’mızı geliştirmektir. Rekabet edebilirlik seviyesini üst sıralarda tutabilmek için markalaşma ve inovasyona öncelik vermeliyiz. Tüketim toplumu olarak devam edemeyiz. Üretmenin gücüne inanıyorum, ürettikçe büyüyüp gelişeceğiz. Toplumsal refahı düşürmeden, cari açığı kalıcı olarak kapatmanın yolu ihracatı arttırmaktan geçmektedir. Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz” diyerek projeler hakkında bilgi verdi.

“Sakarya’nın gelişiminde SATSO dokunuşunu görmekten mutluyuz”

Başkan Akgün Altuğ ayrıca, Sakarya 2018 yılı İSO ilk 500 ve ikinci 500 firması arasında yani 2018 in ilk 1000 firması arasında SATSO üyesi toplam 50 firmamız yer almaktadır. 2017 yılında ilk 500 listesinde üretimden net satışlar üzerinden 31 üyemiz, 2018 yılında ise 36 üyemiz yer alıyor. Üretimden satışlarda önceki yıla kıyasla yüzde 41 oranında bir artış var. İlk 500 firmanın ihracatında ise yüzde 3 artış gözlenmektedir. Bu başarıda ve ihracat yapan, üreten, çalışan her üyemizin büyümesinde, Sakarya’nın gelişmesinde vizyon olarak bakıldığında bir SATSO dokunuşu görmekten mutluyuz. Sakarya’nın zamana ve gelişmelere yenik düşmeden hatta ekonomiye yön veren bir bölge olmasında SATSO’nun şehir vizyonu, üye profilinin gelişmesinde ekonomi vizyonunun olduğunu hissetmek ve hatta bu değişimi izlemekten sırtlanmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

“Sakarya’nın Stratejik Planı hazırlanıyor”

Sakarya Stratejik Plan çalışmalarındaki gelişmeler hakkında bilgi vererek “Tüm ilgili kurumlarımızın katılımı ile Stratejik Plan çalışmalarımız devam ediyor. Şehrimizin kısa orta ve uzun vadeli stratejik planını ortaya çıkarmak hedefindeyiz. Bu doğrultuda tüm kesimlerin görüşlerini alacağız. Ocak ayına kadar taslak bir çalışma ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Birçok kurum da bu stratejik planı baz alarak kendi planları yapacaklar ve şehrin bu doğrultuda yönetilmesine imkan sağlayacağız. Tüm kurumlarımız bu konuya büyük destek veriyor.

 “Şifremiz54 bilincini güçlendirmeliyiz”

Şifremiz54 çalışmasına basının desteğinin devam etmesini talep ederek “#şifremiz54 ile amacımız aslında Sakaryalılık ruhunu her zaman taze tutmak ve bu aidiyeti kaybetmemek adına çalışmalar yürütmektir. Bulunduğu konum ve sağladığı avantajlar itibariyle ilimiz geçmişte olduğu gibi bugün de sürekli göç almaya devam ediyor. Hepimizin bir memleket bilinci var ancak Sakaryalılık bilincini de her zaman yaşatmalıyız. Ticaretten, günlük yaşama, kültürel değerlerimizden geleneklerimize kadar yaşadığımız şehri iyi tanımak anlamında bir çıkıştır bu. Anadolu’nun birçok yerinde yaşadığı bu kültür mevcut. Biz de bu aidiyeti güçlendirmeliyiz. Bu konuda yaptığımız çalışmalarla desteklemeye gayret ediyoruz. Kültür Komisyonumuzun Sakarya Yemekleri ile ilgili bir kitap çalışmamız var. Yemek kültürümüz birçok mutfağı içeriyor, bunu Sakarya çatısı altında birleştirerek yapıyoruz” diye konuştu.

“Dozvola belgesi verilmeye başladı”

Karasu Limanı’nda Roro Seferlerinin başladığı bilgisini veren Başkan Altuğ konu ile ilgili şunları dile getirdi: “Sealıne Denizcilik ve Gemi Acentalığı Anonim Şirketi Karasu Şubesi odamız bünyesinde şube kaydını yaptırmış olup aynı zamanda 10 Temmuz 2019 tarihinde ıc karasu limanı ile Ukrayna Chornomorsk Limanı arasında seferler başlamıştır. SATSO Karasu Limanı’nda geçiş belgeleri dağıtım ofisi de çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki sefer ihracat yapan nakliye araçlarına yönelik geçiş belgelerini vermeye başlamıştır.  185 metre uzunluğunda ve 21 bin 162 gross ton ağırlığındaki ro-ro gemisi ile seferler gerçekleştirilmektedir. Düzenli seferler 125 tır taşıma kapasitesine sahip olan bu ro-ro gemisi ile devam edecektir. Ro-ro gemisinin tahmini varış süresi 24 – 27 saat arasında değişmektedir. 20 Temmuz 2019 cumartesi günü itibari ile 4. Seferini gerçekleştirmiş olan ro-ro'ya yüklenen tırlar için şu ana kadar 73 adet dozvala belgesi verilmiştir. Söz konusu ro-ro taşımacılığında genel olarak Hatay – Mersin bölgelerinden yaş sebze meyve ihracatı ile bölgemizden dorse, treyler ve nadiren makine ihracatı gerçekleştirilmekte olup, geminin Ukrayna dönüşünde ise genellikle de ülkemize kereste ithalatı yapılmaktadır” dedi.

Üyelere yönelik eğitim ve toplantı programlarının yoğun bir şekilde devam ettiğine de değinen Başkan Altuğ, “Ocak 2019-Temmuz 2019 arasında odamızda 41 eğitim düzenledik. Bu eğitimlerimize 954 katıldı. Odamızda aynı tarihlerde 77 adet bilgilendirme toplantıları, etkinlik konferans düzenlendi ve yaklaşık 2500 katılımcı iştirak etti. Bunlar üye geliştirme faaliyetleri arasında önem taşıyor. SATSO hizmetlerine kolay ulaşabilme çalışmalarımız kapsamında hizmet kalitemizi artırmak amacıyla stratejik planımız ve hedeflerimiz doğrultusunda personele atanan görevlerin; titizlikle takip etmeye ve birim performanslarını kontrol etmeye yönelik web tabanlı performans izleme ve değerlendirme sistemi kurduk. Sakaryalıların SATSO faaliyetleri hakkında kolayca bilgi alabileceği uygulamamız uygulama içerisinden online işlemlerinizi gerçekleştirebilir, haberlere ve duyulara ulaşabilir, etkinlikleri görüntüleyebilir, ihale ve fuarların güncel bilgilerine ulaşabilirsiniz” dedi.

Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Doku Kültürü Laboratuvarı konusunda ise “Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttüğümüz “Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi” projesi ile Sakarya ‘da bir doku kültürü laboratuarı açıyoruz. Yakın zamanda inşaatı başlayacak olan laboratuvarın faaliyete geçmesi ile süs bitkiciliği sektöründe ihracat payımızın artışına katkı sağlıyor olacağız” dedi.

SATSO Medya Buluşması Programı’nda basın mensupları, Sakarya ve SATSO ile ilgili görüş ve önerilerini SATSO Yönetimi ile paylaştılar.