Stratejik plan dış paydaş çalıştayı yapıldı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Stratejik Planı oluşturma sürecinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın paydaşlarının odanın gelişimine yönelik görüş ve önerilerini, geleceğe yönelik beklentilerini belirlemek amacıyla paydaş görüş öneri ve beklentilerini içeren “SATSO Stratejik Plan Dış Paydaş Çalıştayı” düzenledi.

Bu çalışma ile oluşturulacak stratejilerin etkinliğinin artırılması, stratejik planlamanın temel unsurlarından biri olan katılımcılığı sağlaması, odanın etkileşim içinde bulunduğu tarafların (paydaşların) görüşlerinin dikkate alınması stratejik planın sahiplenilmesi hedefleniyor.

Kimler Katıldı?

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın etkileşimde bulunduğu dolaylı ya da doğrudan işbirliği çerçevesinde çalıştığı paydaşlarının katılımı ile düzenlenen Dış Paydaş Çalıştayı’na hizmet ortağı olan kurum kuruluş sivil toplum örgütleri temsilcileri iştirak etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un ev sahipliğinde, Best Western Premier Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın moderatörlüğünü Stratejik Plan Danışmanı Dr. Türkay Kısa yaptı.

Başkan Mahmut Kösemusul yaptığı açılış konuşmasında, SATSO’nun çalışmaları, projeleri, hedefleri ve beklentileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi:

“Nitelikli istihdamda hedefimiz yüksek”

“İş birliği ve güç birliği çerçevesinde tüm kurumlarla bir arada gayret ediyoruz. Yatırımların artmasıyla birlikte altyapımızı hazırlayarak nitelikli istihdam konusunda yeterli bir Sakarya oluşturmak hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tematik Liselerimizi eğitim yaşamına kazandırdık. Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ni kısa zamanda açmayı hedefliyoruz. Gelişen ve büyüyen Sakarya için yol haritamızı kararlı ve köklü çözümlerle yürütmeye devam edeceğiz.

 “Kümelenme çalışmalarımızla fark oluşturduk”

Sanayi alanında gelişirken çevre konusundaki hassasiyetimiz her zaman ön planda tuttuk. Kümelenmeye ihtiyacı olan; organize olmasının sektöre fayda sağlayacağı alanları geliştirmeye yönelik projelerimiz önceliğimizdir. Galericiler Sitesi,  inşaat malzemecileri ihtisas bölgesi, makine imalatçıları İhtisas OSB, Mobilya İmalatçıları Sanayi Sitesi gibi örneklerle sektörleri bir arada tutacak sanayi bölgeleri oluşturuyoruz. Hem ticarete hem de sanayiye hizmet ediyoruz. Sanayilerimizi modernize ediyoruz. Bizler bu ortak vizyonda en iyisini yapmaya gayret ediyoruz.  Türkiye’ye rol model olabilecek bir bölge olmayı hedefliyoruz.

“Yerli otoda ısrarcıyız”

Yerli otomobili biz istiyoruz. Cumhurbaşkanımız iş dünyasına bu görevi verdi. Biz Sakarya olarak bilinçli bir şekilde ısrar ediyoruz. Potansiyelimizin ve var olan gücümüzün farkındayız. Otomotiv ana sanayide 3 parametre vardır. Öncelikle yan sanayi yakınımızda olmalıdır ve yanımızda, yakınımızda. İkinci olarak Lojistik. Karasu da limanımızla lojistik konusunda ciddi bir avantaj sağlıyoruz. Diğer parametre ise istihdam kalitesidir. Bizim gurur duyduğumuz Toyota Fabrikamız var ve sıfır hata ile üretim yapıyor. Bunu bizim insanımız yapıyor. Nitelikli insan gücümüzü de ispatlıyoruz. Biz ne istediğimizi biliyoruz. Sakarya’da yerli otomobil üretilmesi için elimizden geleni yapacağız. Sizlerin de desteklerini bekliyoruz. Bizim en büyük ortağımız basın. Bizi doğru anlayıp doğru ifade ederek kamuoyu desteğine katkı sağladılar. Basınımıza teşekkür ediyoruz.

“İhracat akademisi çalışması başlattık”

İhracat hedeflerimize ulaşmak için her türlü gayreti gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde İhracat Akademisi programımız ile ihracatçılarımızın üretim ve ihracat potansiyellerini artırmaya yönelik çalışmalara başlayacağız. Planlamada aksaklık olmazsa Mart ayında ilimizin kuzey bölgesinde BMC, 4 fabrikanın temellerini atacak. Bu bizim ihracat hedeflerimize hızla ulaşmamıza destek olacaktır.

“Tarım ve turizm potansiyelimizi harekete geçireceğiz”

Paydaşlarımızdan ve hizmet ortaklarımızdan aldığımız güçle yatırımcıların gözdesi gelişen Sakarya’nın altyapısını hazırlıyoruz. Burada harman var, burada iş var. Sizin fikirleriniz ve desteğinizle daha hızlı yol alacağız.

“Tarımda markalaşma hedefimiz var”

Tarım kendini her geçen gün yukarıya taşıyan bir sektörümüz. Bu alanda ihracat yapabilecek düzeyde katma değerli üretime yönelerek tarımda da markalaşmayı hedefliyoruz. Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezimizi Büyükşehir Belediyemizle birlikte kısa zamanda hayata geçiriyoruz. Nitelikli bir sektör olarak sürekliliğini inşa etmeye gayret edeceğiz.

“Turizme daha çok önem vermeliyiz”

Sakarya sadece sanayi ticaret ve tarım değil turizm alanında da büyük potansiyele sahip bir bölge. Sapanca tek başına bir turizm cenneti. 3 otelimiz daha açılacak. Taraklı termal turizminde 9500 yataklı termal oteli var. Karasu’da Longoz’umuzu çevresine, doğasına zarar vermeden şehrimiz turizmine kazandırmayı, katkı sağlamayı hedefliyoruz.

“En büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir”

Bizim en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. 100 yıllık bir Oda olarak geçmişimizden aldığımız ilhamla, sizlerin katkılarıyla şehrimizi hedeflerine, en güzel noktalara taşımak için her geçen gün daha aktif çalışmaya devam edeceğiz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, tüm kadrosuyla 7/24 Sakarya’mız ve ülkemiz için çalışmaya hazırdır. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Bu gün bu toplantıya katılarak ilimizin planlanmasına verdiğiniz katkılardan, Odamızın yol haritasına desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Yol arkadaşlığımız daim olsun.“

“Yol haritamızı paydaşlarımızla belirliyoruz”

Stratejik Plan Danışmanı Dr. Türkay Kısa ise çalıştay ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında, “Bu kadar kısa sürede böyle bir paydaş katılımı Sakarya’nın gücünü ve birlikteliğini gösteriyor. Stratejik düşünce ile uzun dönemli plan yaparak kaynakları düzenli kullanıp zamanı değerlendirmek gerekiyor. 2001 yılından bu yana akreditasyon modeli çalışması başladı.2010 yılında bir kılavuz haline geldi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bu disiplini uygulayan, ilk akredite olan odalardan biridir. Akreditasyon ve Stratejik Plan’ın iki temel öğesi bulunuyor.  Temel yeterlilik; kendi alt yapısı, bağlı olduğu mevzuat yönetimini ve mali politika gibi konuları kapsıyor. İkinci olarak Temel Hizmetler; lobicilik, iletişim, bölge ve ilin gelişmesine yönelik çalışmaları kapsar. Bir yerden bir yere giderken hedefimizi bilmeliyiz ve en kısa yoldan gitmeliyiz. En çok faydayı sağlayacak yolu bulmaya çalışmalıyız. Etkili olmalıyız, enerjimizin bir çıktısı olmalı. Bugün yapacağımız çalışmada durum tespiti yapmaya çalışacağız. Odanın mevcut durumu çerçevesinde, nerede olmak istediğimizi belirleyip daha sonra yol haritamızın kontrolünü yapacağız. Hedeflerimizi eylemlerimiz belirler. Hayalle hedef arasındaki fark eylemdir” dedi.

Başkan Kösemusul’a teşekkür

Çalıştayda, katılımcılara SATSO ve Sakarya ile görüşlerini bildirdikleri anketler, görüş ve öneri formları dağıtılarak kayıt altına alındı. Tüm katılımcılar söz alarak SATSO ve Sakarya’nın mevcut durumu, beklentileri ve talepleri üzerine görüşlerini bildirirken, katılımcıların Başkan Kösemusul’un yakın ilgisinden ve SATSO’nun kurumlarına verdikleri desteklerden dolayı Kösemusul’a teşekkür etmesi dikkat çekti.

Karşılıklı istişare toplantısı niteliğinde gerçekleşen çalıştay, konuşmaların ardından sona erdi.