Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1161 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mayıs ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

"Amerikan Beyaz Kelebeği ile toplu mücadele etmeliyiz"

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gün özellikle fındık rekoltesi ve Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele konusunda yapılan girişimler ve mücadele konusunda değerlendirmelerde bulunarak; “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren tarım ürünleri üretimi ve ticareti ile tarım ve hayvancılık meslek komiteleri yaz sezonun başlaması ile sorun olan Amerikan Kelebeği’nin ürünlere verdiği zararlar ve çözüm önerileri ile ilgili toplantı yaptı. Fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne verdiği zararla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile topyekün mücadele edilmemesi mağduriyet yaratıyor. 1. ve 4. Meslek komiteleri, bu konuda başta üreticiler olmak üzere sivil toplum kuruluşları, belediye ve muhtarlıkların il ve ilçe tarım müdürlükleri koordinasyonunda hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Amerika’nın Florida eyaletinde yapılan Dünya Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nde Fındık Rekoltesi açıklanmasını da doğru bulmuyoruz. 2019-2020 Türkiye'nin fındık rekoltesinin 815 bin ton olarak ilan edilmesi Türkiye fındık fiyatını düşürebilir. TMO’nun günümüz koşulları göz önüne alınarak bir fiyat belirlemesi gerekiyor. Fındık rekoltesi ile ilgili yapılan açıklamalar şu an için gerçek dışı. Fındık üretiminde Sakarya ön sıralarda yer alan bir bölgedir. Fındık, Sakarya ekonomisine yüksek oranda katma değer sağlayan önemli bir ürün. Üreticilerimizin bu konuda destekleneceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

SATSO mobil uygulama yenilendi

Başkan Yardımcısı Gün ayrıca SATSO Mobil uygulamasının yenilendiği bilgisini vererek meclis üyelerinin, SATSO üyelerinin ve Sakaryalıların SATSO faaliyetleri hakkında kolayca bilgi alabileceğini vurguladı. Gün; “Artık uygulama içerisinden online işlemlerinizi gerçekleştirebilir, haberlere ve duyulara ulaşabilir, etkinlikleri görüntüleyebilir, ihale ve fuarların güncel bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sakarya ticaret ve sanayi odası mobil uygulamasını google play ve app store’dan indirebilirsiniz” dedi.

ihracatı geliştirme çalışmaları

İhracatın artırılmasına yönelik faaliyetler kapsamında Gana ile ikili iş görüşmeleri yapıldığı bilgisini veren Başkan Yardımcısı Gün; “DEİK/Türkiye-Gana iş konseyi ve Odamız işbirliği İle Türkiye-Gana ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Türk ve Ganalı özel sektör temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin bir araya gelerek; inşaat, mobilya, gıda, enerji, ilaç, kozmetik ve tekstil alanlarında ikili iş görüşmeleri (b2b) gerçekleşti. Yapılan çalışmalardan dolayı yurtdışı iş geliştirme komisyon başkanı Ali İhsan Güneş’e teşekkür ediyorum. İhracatçı sayımızı arttırmaya kararlıyız. Benzer çalışmaları artırarak sürdüreceğiz. DEİK ile bu konuda görüşmeler yürütüyoruz” dedi.

"ÖTV ve KDV indirimi uzatılmalı"

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri çerçevesinde beyaz eşya ve mobilyada uygulanan ÖTV ve KDV indirimlerinin 30 Haziran'da sona ereceğini de hatırlatan Başkan Yardımcısı Cem Gün konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi; “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçen yılın kasım ayında başlatılan, önce 31 Aralık ve 31 Mart'a kadar uzatılan mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde uygulamaya konulan KDV ve ÖTV indirimlerinin süresi 30 Haziran'da sona erecek. Beyaz eşya sektörüne sağlanan KDV ve ÖTV indirimlerinden faydalanmak için son günlere girildi. Bunun bir süre daha devam etmesi ve sektöre dolaylı da olsa bir katkının sağlanmasını ümit ediyoruz. Bankacılık düzenleme ve denetleme kurulunun 12/06/2019 tarihli ve 8385 sayılı kararı ile banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, 11/01/2019 tarihli ve 8198 sayılı kurul kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme süreleri; mobilya alımlarında 12 aydan 18 aya, elektronik eşya alımlarında 3 aydan 6 aya, fiyatı 3 bin 500 Türk Lirasına kadar olan televizyon alımlarında 9 aydan 12 aya, havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda 9 aydan 12 aya, vergi ödemelerinde 9 aydan 12 aya, elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 18 aya, kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının ise 12 aydan 18 aya çıkarılmasına karar verilmiştir. Ayrıca yeni düzenlemeye göre önceden kart limitine göre belirlenen asgari tutar ödemesi, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 olarak belirlendi. Yeni kredi kartlarında ise bir yıllık sürenin dolmasına kadar borcun asgari yüzde 40'ı ödenecek.”

Fotograf yarışması’nda ödül töreni

Gün konuşmasının devamında; “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Kültür Komisyonu’nca projelendirilen ‘Sakarya’da Ticaret ve Sanayi konulu fotoğraf yarışması ödül töreni SATSO’da gerçekleştirildi. Odamızın 102’nci yılına girerken vizyonumuzu genişleterek; yerel, ulusal ve uluslararası bazda yeni fırsatları değerlendirme azmi ve kararlılığında olacağız. Güzel Sakarya’mızın büyüme sürecini hızlandıran tüm iş dünyamıza teşekkür ediyorum. Tarihe iz bırakmak adına düzenlediğimiz fotoğraf yarışmasının tüm katılımcılarını kutluyor, ödül alanları gönülden tebrik ediyorum. Geçmişten günümüze tarihi, gelişimi ile birlikte kentimizde yaşayan insanların yaşam tarzını, sosyal ve kültürel hayatının yanı sıra, ekonomik ve siyasal hayatı belgeleyecek özellikte yazılar, fotoğraflar, resimler ve belgelerin zamanla yok olup gitmesi tehdidi üzerine ilgili kaynakların tek elde toplanması amacıyla; kurumların ve gönüllülerin bilgi, belge bağışlarıyla gelişecek sakarya şehir hafızası web platformu oluşturuldu. Şehrimizin kültürünü geliştirmek ve korumak adına başladığımız bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Çalışmanın Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, üniversitelerimizin ve odamızın sahiplenmesiyle gelişmesinden mutluluk duyuyorum. Bu projenin sürdürülebilir olması büyük önem taşıyor. Hepimizin katkılarıyla güçlü bir kent belleği oluşturacağımıza inanıyorum. Üyelerimizin ellerindeki fotoğrafları, 50 yılı aşan şirketlerin kuruluş yıllarındaki belgeleri üniversitemize iletilerek kayda alınmasını sağlaması yararlı olacaktır. İnşallah bu projeyi hep birlikte yürüteceğiz. Geliştirdiğimiz stratejik planın üzerinde yapacağımız sıkı bir çalışma ile projeyi başarılı bir şekilde sürdüreceğiz. Stratejik plan çalışmamızın ilk ayağını oluşturan bir platform. SATSO’nun vizyonu ve hedefleri anlamında çalıştaylar büyük önem taşıyor. Odamız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ve çoğunluğunu danışmanlık ve emlak müşavirliği ile iştigal eden üyelerin oluşturduğu 28. Meslek Komitesi 'İş Sağlığı Güvenliği Sektör Çalıştayı' düzenledi. SATSO 28. Meslek komitesini başarılı çalıştay için tebrik ediyorum. Çalıştay ilimizde ve bölgemizdeki iş sağlığı ve iş güvenliği sektörünün mevcut durumu, sorunları, hedefleri ve geliştirilebilir yönlerini ortaya çıkarmak adına yapıldı. Çoğunluğunu kitap, kırtasiye, basım, reklam, medya ve yayın kuruluşlarının oluşturduğu 12. Meslek komitesi sektör temsilcileri de yıllık istişare toplantısı gerçekleştirdi. Komitemizi sektörel istişare toplantısına ev sahipliğinden dolayı kutluyorum. Gelişim ve değişimin öncüsü bu sektör temsilcilerimizle teknolojik altyapı, üretim kalitesi, nitelikli iş gücü ve daha güçlü bir hale gelmesi için birlikte hareket etmeliyiz. Komitelerimiz de başarı zincirimizin önemli bir halkasıdır. Görüş ve önerileriniz, SATSO’nun vizyonu ve işleyişinin temelidir."

SAMİKOP Genel Kurulu

"Odamızda yapılan SAMİKOP Genel Kurul Toplantısına katıldık. SAMİKOP Başkanı Lütfü Sunman’ın sektörün gelişiminin ihtisaslaşmadan geçtiği sözlerine katılıyorum. SATSO ve üreticilerimiz ile birlikte olmaları halinde Kaynarca’nın mobilya sektörünün lideri olacağına inanıyorum. Doğu Marmara ve Batı Karadeniz gibi bölgeler ülkenin mobilya üretim merkeziydi. Tekrar o günlere dönmek üzere mobilya alanında Kaynarca’da önemli adımlar atıldı. Hem makine hem de mobilya alanlarında ihtisas OSB’lerin ilimize ve ülkemize büyük katkı sağlayacak. Ülke ve il ekonomisini ayakta tutmanın yegâne çaresi üretmek ve onu dış ülkelere satmak. Kooperatifçilik faaliyetleri kalkınmada büyük önem arz ediyor. Bir tarafta ihtisas OSB, öbür tarafta da bir kooperatif aracılığıyla oluşturulan önemli bir birliktelik var. Görev paylaşımı yapacak, birbirine destek verecek olan bu iki yapının başarısı hepimizi memnun edecektir. İnşallah bir zamanlar mobilya alanında öncü olan ilimizdeki bu sektörün yeniden canlanmasına sebep olacak bir yapılanma gayretinin başarısını izleriz. Sorun, talep ve çözüm önerilerini dinlemek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Ada AVM’deki üyelerimizi ziyaret ettik. AVM sakinleri özellikle Ada AVM etrafındaki Topça Katlı Kavşağı yol ve güzergah çalışmalarının çok uzun sürdüğünden şikayet ederek ticari faaliyetlerini olumsuz etkilediğine değindiler. İnşaatı uzun süren Topça Katlı Kavşağı'nın üst kısmı uyarılarımızla trafiğe açıldı ancak tüm çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle yaklaşık üç yıldır ticaret olumsuz etkileniyor. İlgili kurumlarla görüşmeler yürüttük. Kısa vadede tamamlanarak hem trafik, hem ticari faaliyet açısından yaşanan sıkıntıların giderileceği bilgisini aldık. Sakaryaspor'umuzun geçen Pazar genel kuruluna Akgün Başkanımız, Yönetim Kurulu Üyelerimiz; Doğan Çatalbaş ve Bünyamin Müftüoğlu ile delege olarak oy kullanmak adına katıldıklarını belirterek 2 adaylı Sakaryaspor Genel Kurulu'nda yaşanan tartışmalardan dolayı genel kurul yapılamadı. Her iki aday da çekildi ve Sakaryaspor şu anda başkansız durumda. Tekrar 11 Temmuz’da Genel Kurul kararı alındı. Bu bizim için zaman kaybıdır. Çünkü transfer sezonu başladı ve zaten bir transfer yasağı var. Elimizdeki futbolcularla sezona başlamamız gerekiyor. Fakat yaşanan belirsizliklerden dolayı onlar da şu anda gidebilirler. Şehrimizin markası olan Sakarya sporumuzun bir an önce güçlü bir yönetime kavuşmasını diliyorum.”