SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Talip Kuriş ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Medya mensupları SATSO Yönetimi ile sohbet ederek kamuoyunu ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundu.

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle de düzenlenen toplantının açılışında medya mensuplarının bayramını kutlayan Başkan Altuğ, “Tüm basın mensuplarımızın Basın Bayramı’nı kutlar, emekleriniz için SATSO camiası olarak teşekkür ederiz” dedi.

Başkan A. Akgün Altuğ, şehrin ticaretinden üretimine her alanda çalışmalara ivme katmanın yanı sıra şehir aidiyetinin güçlendirilmesi, lobi çalışmalarının hız kazanması ve birlikteliğin güçlü kılınması adına, #Şifremiz54 sloganıyla, şehrin tüm kesimleri ile ortak paydada buluşmak,  farklılıklardan ortak dil oluşturmak amacıyla çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası hem üyeleri açısından ilçelere yayılmış bir halde, hem de üyelerin sağladığı imkan açısından çok güçlü bir meslek örgütü. Biz bu bakış açısının biraz daha ilerisini görüyor ve bu doğrultuda gayret göstereceğiz.  Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yalnızca ekonomiyle değil, Sakarya’yı ilgilendiren her konuda söz sahibi olacağız. Görüşünün alınması yapısı itibariyle olağan bir haldir.

Biz geçmiş yıllardaki tecrübelerimizle de Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediyemizle ve şehrimizin diğer erkleriyle birlikte ortak akılla uyumla çalışmayı arzu ediyoruz. Yönetimdeki ve meclisimizdeki arkadaşlarımız da Sakarya’ya kattıkları istihdam, değer açısından çok büyük bir kitleyi temsil ediyorlar.  Biz de bunun bilincinde bu şehir için, bu vatan için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etme ve ortak vizyonla hareket etme arzusundayız.  Başta Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Ticaret Borsası, SESOB, İş dünyasının değerli dernekleri, bu şehri yönetirken hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.


“Ülke olarak ekonomimizi güçlü tuttukça global arenada söz söyleme ve hareket kabiliyetinde rahatlığımız olur” diyen Altuğ, “Bugün dünyaya baktığımızda tüm meselelerin altında aslında ekonomi mücadelesi vardır. Bu yeni dönemde reel sektör olarak beklentimiz, yapısal reformlara hız verilmesi ve ekonomiye nefes aldıracak yeni enstrümanların devreye sokulmasıdır. İş dünyası ile istişare ederek ekonomide uygulanan reformların kapsamının genişletilip teşvik ve desteklerin süreceğine inanıyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası siyaset üstü bir kurumdur. Vatan haini ve bölücü olmayan tüm siyasi partilere eşit mesafedeyiz” şeklinde konuştu.

Sakarya’nın üretimde büyük bir ivme yakaladığını kaydeden Altuğ, “Ülke ekonomisi için üretimin odağı olma yolunda hızla ilerleyen ilimiz aynı zamanda uluslararası ticarette de bir cazibe merkezi olmaya aday. Ancak, Sakarya’da üreten firmalar vergisini İstanbul ya da merkezleri bulunan başka illere ödüyor. Bu durumda, ürettiğinin karşılığını alamayan bir il konumundayız ve büyük kaybımız var. Bizim temennimiz şirketlerin üretimlerini, Sakarya’da yaptıkları gibi vergilerini de Sakarya’ya vermeleridir. Böylece Sakarya, bugün bulunduğu noktadan daha iyi bir konuma gelmiş olacaktır.

Büyükşehir Belediyemiz vergilerin Sakarya’ya ödenmesi ile ilimizin aldığı hizmet katkı payının bu oranda artması halkımıza hizmet alanını da geliştirecektir düşüncesindeyiz. Bu yüzden Vergi Dairemiz ve Sakarya Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile gerekli girişimlerde bulunarak mevcut üretim yapan firmalarımızın vergilerini Sakarya’ya ödemeleri konusunda görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Biz biliyoruz ki; vergilerini ödedikleri yerlerdeki vergi dairelerinden daha hızlı hizmeti Sakarya Vergi Dairesi’nden alabilirler. Sakarya’da üreten firmalar vergisini İstanbul ya da merkezleri bulunan başka illere ödüyor. Sakarya’da yaptıkları gibi vergilerini de Sakarya’ya vermeleridir. Böylece Sakarya, bugün bulunduğu noktadan daha iyi bir konuma gelmiş olacaktır” dedi.

Göçler şehri Sakarya”

Sakarya’nın hızla büyürken tüm sektörlerin de kendini bu gelişime hazırlaması gerektiğini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Biz, Sakarya’nın beşeri, ticari, sosyal yapısını da bu değişimi karşılayacak şekilde düzenlemeliyiz. İnşaat sektöründen, esnaf ve tüccarına, eğitim sisteminden, sosyal yaşam alanlarına, coğrafi güzelliklerinin değerlendirilmesinden, turizm faaliyetlerinin canlandırılmasına kadar hep birlikte ilimizi göçlere ve gelişime düzenli bir şekilde hazır hale getirmeliyiz.

Sakaryalı kimliğimizi ön plana çıkarmalıyız. Aidiyet duygusunu güçlendirerek Sakaryalılık duygusu ile yürümeliyiz. Alt kimliğimiz de, üst kimliğimiz de Sakarya olmalı” şeklinde konuştu.

“Bizim şifremiz 54”

“Sakarya’da hemşehrilik duyguları canlıdır. Sakarya birçok kültürün, farklı milletlerin birlikte yaşadığı bir coğrafyadır” diyen Altuğ, “Birlikte yaşamak bu kentte mecburiyetten öte bir tercihtir. Biz şehirlilik kültürünü yalnızlaşma, yozlaşma, farklılaşma haline getirmeden hem Anadolu’ya dönük yüzümüzle kültürlerimizi ve geleneklerimizi muhafaza etmiş hem de dünyaya dönün yüzümüzle gelişimin merkezinde yer almış bir kentiz. Sahip olduğumuz gelenekler, geçmişten bu yana getirdiğimiz kültürümüz bize zenginlik katmıştır. Ancak, ‘Hangi Millettensin?’ sorusunun sorulduğu yegane şehirdir Sakarya. Biz sahip olduklarımızı aktararak, paylaşarak üzerine daha fazlasını katarak zenginleşebiliriz derken son zamanlarda tersine kazançlarından kaybeden bir il intibaı oluştu. Nasıl mı? Örneğin başka illerde hastanelerde kentte sevilenler ve kazananlarca yaptırılan bağış odaları, alınan cihazlar, milli eğitime okul yaptıranlar, kültür etkinliklerine, sportif aktivitelere sponsor olanların sayısı hızla artarken Sakarya’da bu bağış kültürünün azlığı olarak yaşanılan kente değil, dedelerinin geldiği kente bağış yönlendirmeleri olduğu gündemde. Bu anlayıştan hareketle; ‘Sakarya bizim şehrimiz, bizim ortak değerimiz, bir insan tekil olarak kimliğimizi tanımlarken, kendimizi ifade ederken kullanmaktan onur duyduğumuz en güçlü argümanımız’ diyorsak, o zaman bu şehre olan aidiyet duygumuzu geliştirmeli, güçlendirmeli ve sağlam temeller üzerine bina etmeliyiz. Kendi kimliğimizle şehrin kimliği, biri olmadan diğerinin tanımlanamadığı bir iç içe geçmişliği barındırmak zorunda.

Bu şehirde öncelikle bunu fark etmemiz gerekiyor. Bu farkındalığı bütün şehre yaymamız gerekiyor. Birliktelik içinde yapılan edilen her şeye okula, hastaneye, kültüre, sportif harekete omuz vermemiz, katkı sağlamamız gerekiyor.

Bu yüzden “Bizim #şifremiz54” olmalı. Rengimiz yeşil -siyah ekseninde rengarenk olmalı. Bu şehre dair, ortak bir dili, herkesin kendini ait hissedeceği ortak bir kimliği yapıyı, kültürel sevinci birlikte inşa etmemiz gerekiyor. Bu şehirde yaşayanlar olarak, alt kimliklerde gruplaşarak, bu dili, bu kimliği inşa etmemiz mümkün değil. Oluşturulacak bu ortak dilin rehberliğinde güçlü, tanımlanabilir, yarınlarda iz bırakacak bir şehir kimliğini elbirliğiyle inşa etmemiz gerekiyor. Elimizi taşın altına koymalı, omuz omuza vermeli ve bu yükü hep birlikte omuzlamalıyız.

Sakarya’nın her alanında söz sahibi olmalıyız. Her derdi ile ilgilenmeliyiz. Sivil Toplum Örgütleri arasında iletişimi sürekli kılarak birliktelik içinde ortak paydamız olan ilimiz ülkemiz için hizmet etmeliyiz. Amacımız tek.  Biz birlik olursak Sakarya güçlenir. Sakaryalılar olarak mevcut kültür mozaiğimizi, ayrıştırmak için değil birleştirmek için kullanmalıyız. Hepimiz Sakaryalıyız. Bizim şifremiz 54. Hep birlikte Sakarya için çalışmalıyız. Kültür mozaiğimiz bizi birleştirmeli” dedi.

“Çevre hassasiyeti önceliğimizdir”

Altuğ, “Yatırımları ilimizin doğasını, doğal potansiyelini bozmayacak şekilde düzenlemek bizim, hem Sakaryalı olarak hem de SATSO olarak görevimizdir. Son günlerde gündemde olan konu hakkında Çevre Komisyonumuz gereken hassasiyetimizi kamuoyuna duyurdu” diye konuştu.

“Üretim ile büyüme, kümelenme”

Sektörel güçlenme anlamında kümelenme gerekliliğine inandıklarına dikkat çeken Akgün Altuğ, “Vizyon olarak var olanın üzerine artı katarak ilerlemekten yanayız. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimiz ve bölgemiz adına iş dünyasının süreçlerini hızlandırarak, gelişmeye odaklanarak çalışmayı hedefliyoruz. Önceliğimiz her zaman bu şehrin ve üyelerimizin menfaatlerini korumaktır. Sektörel birliktelik, üretimin verimliliği ve düzenli sanayileşme açısından kümelenmeyi her zaman destekliyoruz.

Sakarya bulunduğu konum itibariyle önemli bir şehir ve üretim şehri olarak gelişiyor. Yatırımlar için en gözde bölgelerden biriyiz. Sakarya’nın bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezi olmaya adaydır.

OSB’lerde sektör birliği ekonomiye enerji katacaktır. OSB’lerin genişlemesine yönelik çalışmalarımız da ihracatımıza olumlu katkı sağlayacaktır. Ayrıca ihtisas OSB’lere de önem veriyoruz. Gıda İhtisas OSB üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin var olan potansiyellerini değerlendirerek ihracat hacimlerini yükseltmek, rol modellerle ihracata yönlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gelişmenin ve düzenli büyümenin Organize Sanayi Bölgeleri ile mümkün olduğunun farkındalığı ile tarım topraklarımıza zarar vermeden sistemli bir sanayileşmeden yanayız.

Sakarya sanayisi Sakarya’nın yüzölçümünün %’de 1’ini bile doldurmamıştır. İstanbul’da %3 olan bu oran Karasu’da oluşması planlanan Mega OSB ile bile %1’i bulamayacaktır. İlimiz için tarımı endüstriye, endüstriyi tarıma tercih etme gibi bir lüksümüz yoktu” dedi.

“Mega Endüstri Bölgesi”

Altuğ sözlerini, “Cumhurbaşkanımızın Mega Endüstri Bölgesi için Sakarya’dan bahsetmesi de bizim gelecek dönemler için ilimizi gelişmelere hazırlamamız gerektiğini ifade ediyor. Karasu Bölgemizdeki münferit yatırım yerinin mega endüstri bölgesi ilan edilmesinden ilimizin geleceği ve gelişimi açısından gurur ve mutluluk duyduk. Üzerimize düşen sorumluluğun farkında ve bilincinde olarak bölgemizin ekonomiye enerji ve katma değer sağlaması doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sakarya’nın bulunduğu jeostratejik konumu, liman ve demiryolu yatırımları, organize sanayi bölgeleri, işgücü potansiyeli ve üretmeye odaklanmış iş dünyası ile işaret edilen bir ekonomi merkezine dönüşüyor.

Mega OSB’mize talepler çerçevesinde, önceliğimiz Sakaryalı büyüme vizyonlu firmalarımız olacaktır” diye sürdürdü.

İhracat yapan firma sayısının arttırılması gerektiğini belirten Altuğ, Uygulamalı İhracat Akademisi Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi'ne devam edeceklerini, üniversite ve iş dünyası İşbirliğini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.