Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1148 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Nisan ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Meclis Üyelerinin katılımı ve Meslek Komitesi Başkanlarının da konuk olduğu Mayıs Ayı olağan Meclis toplantısında yönetim kurulunun aylık faaliyetleri hakkında bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ bir konuşma yaptı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Altuğ, “Geyve Gıda İhtisas OSB konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bir dizi temaslarda bulunduk. Ayrıca kadın girişimciler kurulumuz ile Geyve Belediyesi tarafından yürütülen ortak proje çerçevesinde başlanılan ‘Yöresel Ürünler Üretim Merkezi Projesi’ inşaat çalışmalarını yerinde inceledik. Geyve yöresindeki kültürel - tarımsal ürünlerin ve el sanatlarının değerlendirilmesi ve bölge kadınlarının istihdamı projesi kapsamında bir komisyon kurarak Geyve Belediyesiyle ortaklaşa ‘Yöresel Ürünler Üretim Merkezi Projesi’nde neler yapabiliriz üzerine çalışmalar başlattık. Geyve İlçesi’nde kurulması planlanan gıda ihtisas OSB’de yer almak isteyen üretici firmalar için talep toplanmaya başlandı. Talep formları SATSO ve Geyve Belediyesi’nden temin edilebilir.

Eylül ayının son haftasında ilimizde ‘Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’ düzenlenmesi konusunda bir dizi çalışmalar yürütüyoruz. Odamızın da içinde yer aldığı bu çalışmalarda festivalin düzenleneceği alanda incelemelerde bulunduk. Söz konusu festival, Kırkpınar’da bulunan eski havaalanı arazisinde düzenlenecek.

TOBB’da iki yeni görev

TOBB 74. Olağan genel kuruluna iştirak ettik. Genel kurul seçimleri sonucunda TOBB Yüksek İdare Kurulu’nda ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu’nda görev aldım.

Komisyonlar belirlendi

Yönetim kurulumuzun çalışmalarına ivme kazandırmak amacıyla istişari nitelikte ihtisas komisyonları oluşturduk.

Bu komisyonlar:

  1. Ticaret Ar-Ge komisyonu
  2. Sanayi Ar-Ge komisyonu
  3. Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu
  4. Yayın Komisyonu
  5. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu
  6. Çevre Komisyonu
  7. Turizm Komisyonu

Ayrıca; iş dünyası-üniversite işbirliği komisyonu adı altında bir komisyon oluşturma çalışmalarına başladık. Komisyonlarımızda kendi istek ve arzuları ile görev alan tüm üyelerimize teşekkür ediyor, başarılı çalışmalar diliyorum.  

Girişimci Çocuk Atölyesi

SATSO - İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (marka) tarafından organize edilen, Türkiye'de ilklerden biri olan ‘Girişimci Çocuk Atölyesi Projesi’ hayata geçirildi. Projenin amacı, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkarmak, girişimci düşünceleri küçük yaşlarda başlatabilmek ve çocukları girişimcilik hakkında bilinçlendirmektir. Proje çerçevesinde, il milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen 10-12 yaş grubundaki 25 öğrenciye,   odamızda 5 gün süren bir eğitim verildi. Eğitime katılan öğrenciler ilimizdeki 18 devlet okulundan seçildi. Eğitim sonucunda ortaya çıkan proje fikirleri Serdivan AVM’de sergilendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde ekonomiye destek vermek amacıyla başlatılan ‘Nefes Kredisi’ projesi kapsamında odamız üyelerine kredi desteği sağladık. Bildiğiniz gibi odamız bütçesinden 2 milyon TL fon aktarmıştı. Bunun sonucunda bugün itibariyle; 446 üyemiz toplamda 36 milyon 320 bin TL tutarında kredi kullanmıştır.

İstihdam ve Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Projesi İptal

Ayrıca, SATSO imaj konumlandırma çalışmalarına başladık. Ek hizmet binalarımızı kısa zamanda üyelerimizin hizmetine sunmak için çalışmalarımız devam ediyor. 

Sakarya İstihdam ve Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Projesini verimli olmadığından dolayı iptal ettik. İptal gerekçelerimiz; Proje kapsamında toplamda bin 125 firma ve 15 bin personele belgelendirme yapılması hedeflenmiş ancak; iki yıl içinde toplam 9 firma ve 26 personel bu hizmetten yararlanmıştır. SESOB mesleki eğitim merkezi açmış ve bu güne kadar 3 bin 900 kişiyi belgelendirmiştir. Hali hazırda TOBB-MEYBEM adına odamız bünyesinde belgelendirme hizmeti zaten verilmektedir. Projede meydana gelen gecikmeler dolayısıyla yaklaşık 2.250.000 TL tutarında bir cezai müeyyide karşımıza çıkacaktı.

Sakarya İstihdam ve Hayat Boyu Öğrenme Merkezi Projesi’nin iptaliyle ilgili Kalkınma Ajansı’na başvuru yaptık. Projenin kamu yararına uygun olmaması nedeniyle iptalini istedik ve bu doğrultuda iptal edildi. Odamızın 2018-2021 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmaları devam etmektedir. 4 yıllık stratejik plan ile 2018 yılı yıllık iş planlarımızı haziran ayında tamamlamayı ve meclisimizin onayına sunmayı hedefliyoruz.

Komite toplantıları ile ilgili bilgi

Mayıs ayı içerisinde 26 meslek komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantılara 125 meslek komite üyemiz iştirak etmiştir. Toplantılara katılım oranı %79’dur. Söz konusu toplantılarda 127 komite kararı alınmıştır.

Bu kararların;

47 karar SATSO’dan talep içermiştir.

38 karar komitenin genel görüşü ve istişare kararlarıdır.16 karar mahkeme yazıları,

6 durum değerlendirme kararı alınmıştır. 8 rayiç fiyat tespiti ve fatura tasdiki kararı, 4 odalar birliğinden ve diğer resmi kurumlardan bilgi talep kararı, 3 ziyaret talebi kararı,

2 eğitim talebi kararı, 2 yemekli toplantı talebi,1 üyelerden gelen talep yazısı (pide fiyat tarifesi). Bu kararlarla ilgili yönetim kurulumuzca gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Bin 250 koli ihtiyaç sahiplerine ulaştı

Bu yıl meclisimizin de uygun görüşü doğrultusunda iftar organizasyonumuzu iptal ederek 1250 ramazan kolisi hazırlandı ve meslek komite üyelerimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza dağıttık.

Fenerli konağa tadilat

Odamız mülkiyetindeki Taraklı’daki Fenerli Konağıyla ilgili çalışmalar başlattık. Bu hususta iki firmayla anlaşarak 2 ay içerisinde konağımızın tadilatını tamamlayacağız.

Yönetim Kurulu’na iletilen konuların değerlendirmesi

Bildiğiniz üzere komitelerimizin meslek grubu tanımlarının web sayfamızda ve sair tanıtım ortamlarında daha anlaşılabilir olması adına çalışma başlattık. Komitelerimizin ilk gündem maddesine bu konuyu alarak, komitelerimizin önerileri doğrultusunda tespitleri yaparak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalar tamamlanınca, yine güncelleme çalışması devam eden web sayfamızda yayınlanacaktır” dedi.
Altuğ ayrıca, komitelerin çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.