Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yönetim kurulunun aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından bölgenin rekabet gücünün artırılması amacıyla mali destek programlarının uygulandığını belirten Altuğ, “SATSO olarak bu yıl bölgede imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin geliştirilmesi, İleri Kaynak Teknikleri Eğitim Atölyesinin Kurulumu ve Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi kapsamında Geyve Sinan Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız.  Otomotiv Endüstrisinde Yenilikçi Kalite- Kontrol ve Test Sistemleri Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. İmalat Sanayine Yönelik Otomasyon Sistemleri Atölyesinin Kurulumu ve Operatör Eğitimi kapsamında         Şen Piliç Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. Sanayi İhtiyacına Yönelik Nitelikli Depo Personelinin Yetiştirilmesi kapsamında Arifiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortağız. Tasarımdan İmalata - Nitelikli Bireylerin Eğitimi kapsamında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Hendek Meslek Yüksek Okulu ile ortağız. SUBÜ Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Mutfağı oluşturulması konusunda, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu ile ortağız.  Arifiye Meslek Yüksek Okulunda Motor Testi ve Simülasyonu Laboratuvarı konusunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi - Arifiye Meslek Yüksek Okulu ile ortağız. SUBÜ Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu Uygulama Mutfağı oluşturulması konusunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sapanca Turizm Meslek Yüksek Okulu ile TR42 Bölgesi Restorasyon Uygulamalarına Yönelik İş Gücünün Temel Yetkinliklerinin Geliştirilmesi kapsamında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Geyve Meslek Yüksek Okulu ile ortağız.

SUTGEM İçin MARKA’ya başvuru yapıldı

Bunun dışında, imalat ve hizmet altyapılarının geliştirilmesi yoluyla bölgenin rekabet gücünün artırılması amacıyla hazırlanan 2 projeye ortak olarak destek verdik. Bir tane de odamız adına Sabancı Üniversitesi ile birlikte bir proje başvurusu yaptık. Sabancı Üniversitesi ortaklığı ile Sakarya Uluslararası Ticareti Geliştirme Merkezi Projesi için başvuruda bulunduk. Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Sakarya’da İmalat Sektörüne Yönelik Nitelikli İş Gücünü Artırma Projesi kapsamında Doğu Marmara Nitelikli İş Gücü Geliştirme Merkezi için Sakarya Teknokent ile işbirliği yapıyoruz. Bunlar dışında Avrupa Birliği Programlarına yapılan henüz sonuçlanmamış 3 başvurumuz daha var” dedi.

Belediye gelirlerinin artırılması için

Başkan Altuğ ayrıca, “Büyükşehir Belediyesinin ihracat yapan firmaların KDV iadelerinden dolayı büyük bir gelir açığı var. Gelir dairesi, vergi dairesi, defterdarlık, finansal anlamda yetkili kişilerle bu kaynak kaybını çözmek adına çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir belediye başkanımıza, bu konuda çözüm önerileri ve alternatif argümanları oluşturan konuları rapor olarak sunduk. Ayda 10 milyon liralık kayıp var. Senede 120 milyon yapar ve bu şehrin birçok sorununu çözer. Bunun için gayret ediyoruz. KDV ödemesi nedeniyle gelir kaybını önlemek adına gayretlerimizi artırarak sürdürüyoruz. Konu ile ilgili çözüm üzerine yoğunlaştık” diye konuştu.

Başkan Altuğ ayrıca üyelere yönelik veri güncelleme çalışmaları hakkında da bilgi vererek bu çalışmanın hızla ilerlediğini ifade etti. Başkan Altuğ “Ulaşamadığımız üyemiz kalmasın istiyoruz. Ulaşamadığımız üye bizim değildir. O yüzden tüm üyelerimizle temas kurmak istiyoruz” dedi.

Meclisin konukları

Meclis Toplantısının dilek ve temenniler bölümünde konuşan ve Mayıs Ayı Olağan meclis Toplantısının konuğu olan Tabii meclis Üyeleri (Geçmiş Dönem Başkanları) SATSO çalışmaları ve kendi dönemlerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan BUTGEM’i yönetim Kurulu’nun incelediğine memnun olduğunu belirterek, “BUTGEM’i yıllar önce inceledik. Benzerini Sakarya’da yapmak istedik. Ancak yeterli desteği alamadık. Bu merkezde o dönem yılda 2 bin 200 kişiye eğitim veriliyor ve bin 98 kişi istihdama karşılanıyor. Burada bu tür bir proje yapabilirseniz SATSO’nun tarihine geçersiniz. Bizlerin desteği her zaman yanınızda olacaktır” dedi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise ticaret ve sanayi odalarının bir şehrin ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Ticaret ve sanayi odaları bir şehrin olmazsa olmazıdır. Sakarya’mız, sanayide gelişme kaydederken, ticarette yetiştirilmeye başlanılan eksiklikler var.  Ticaret anlamında şehir bir yere hapsedilmiş durumda” dedi. Bayrak, konuşmasının devamında Tarihi Türk Ticaret Bankası binasının aktif bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği, şehrin bir fuar alanına ihtiyacı olduğu konularına değindi.

“Fuar alanının takipçisi olacağız”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ toplantının sonunda, fuar alanı ile ilgili de açıklamada bulundu. Altuğ, “Yerel seçimler öncesi şehrin öncelikli sorunları ile ilgili raporumuzda fuar merkezi gibi birçok konu başlığı ve proje önerileri yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin de seçim öncesi açıkladığı, yapılması planlanan projeleri arasında fuar ve kongre merkezi yer alıyordu. Bu çalışmanın yapılması konusunda takipçi olacağız. Hem büyükşehir projeleri arasında yer alıyor hem de bizim önerilerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.