SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere SATSO Yönetim Kurulu Başka A. Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doç Dr. Hakan Tunahan, Alibaba.com Türkiye Temsilcisi Emrah Alp Cora, Başoğlu Karavan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Başoğlu, 24. Dönem İstanbul Milletvekili Faik Tunay, SATSO Meclis üyeleri, üye firma temsilcileri ile çok sayıda ilgili iştirak etti.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Biz ekonomide ciddi hedefleri olan bir kentiz. 2023 yılına kadar hedefimiz, ihracatta 10 milyar dolara ulaşmak. Üyelerimize ihracatı anlatıp, onları ihracatçı yapmak gibi bir süreklilik arz eden bir hedefimiz var. Bunu tetiklemek adına, Odamızda üyelerimizi ihracata teşvik edecek seminer ve organizasyonları gerçekleştiriyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. İhracat son yıllarda ülkemizde büyük önem kazandı. İhracat rakamlarını daha da artırarak, bu konuda ileri noktalara ulaşmayı temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Alibaba.com Türkiye Temsilcisi Emrah Alp Cora, Alibaba.com'un tarihçesi, ticaret modeli, ihracatta yeni pazarlara nasıl ulaşılabileceğine gibi konulara değindiği konuşmasında; “E-Ticaret’in en önemli unsuru, 7/24 aktif olarak ticaret yapılabiliyor olmasıdır. E-Ticaret’i normal ticaretten ayıran tek fonksiyon, talebi elektronik ortamdan alması sebebiyle başına -e gelmesidir. E-ticaret, Türkiye’de artıyor fakat olması gereken yerde henüz değil. Rakip ülkeler, bize göre çok daha geniş bir ihracat alanına sahipler ve bu durumu aşmanın yollarından biri de e-ticaretin kendisidir. Ülke olarak sınır ötesi ticarette daha büyük hamleler yaparak, her işte olduğu gibi ilgi ve zaman ayırmamız gerekiyor” dedi.

Başoğlu Karavan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Başoğlu ise faaliyetlerinin e-ticaret ile nasıl geliştiğinden değinerek; “Avrupa’da ufak karavan eksikliğini gördük ve buna dair bir şeyler yapmak adına fikirler ürettik ve ürün geliştirmeye başladık. 2014 yılında Alibaba.com’a ürünlerimizin bilgilerini yüklemeye başladık, 2018 yılında ise gold üye olduk. Tüm kıtalara ulaşabilen ürünlerimiz var. Artık fuarlara katılma ihtiyacı duymuyoruz. Çünkü Alibaba.com sayesinde 7/24 açık fuar alanlarına sahip olmaktayız” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Tunahan, SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu ve üniversite işbirliğinde yürütülen Uluslararası Pazar Elçileri Projesi (UPEP), Uluslar arası Ticaret Elçileri Projesi(UTE) Sürdürülebilir İthalat ve Yönetilebilir İhracat gibi projeler hakkında bilgiler vererek; “SATSO ile sürekli olarak önemli işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Birçok akademik çalışmayı aktifleştirmeye çalışıyoruz. Her şey iyiyken ihracat yapmak çok kolaydır. Mühim olan stratejik düşünüp doğru hedefe, doğru adımlarla ilerleyebilmektir. Hedef pazarınızı haritada kendinize yer beğenerek ya da dostunuzun tavsiyesi ile belirlememelisiniz. Profesyonel olarak ilerlemek önemli. Başarı için zorlukları da göze almak gerekir” dedi.

Verimli geçen seminer soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Seminerin ardından Alibaba.com tarafından kurulan stantta firma temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.