16. Meslek Komitesi istişare ve tanışma toplantısının ev sahipliğini Komite Başkanı İ. Engin Adıyaman ve Meclis Üyeleri; Oktay Topçu, Zafer Yıldırım, Ayhan Akdağcı ile Komite Başkan Yardımcısı Kenan Korkmaz, Komite Üyeleri; Güven Yavuz, Mehmet Yasin Şahin gerçekleştirdi.

Toplantıya SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve 16. Meslek Grubu üyeleri iştirak etti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, toplantıda yaptığı konuşmada SATSO’nun çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi vererek “SATSO, bir kanun çerçevesinde kurulmuş Sakarya’nın en büyük bir meslek örgütüdür. Bunun yanı sıra, Sakarya’ya yayılımımızı düşünürsek SATSO ailesi olarak tüm ilçelerdeyiz. Büyük bir nüfusa hitap ediyoruz. Bu güç bize aynı zamanda Sivil Toplum Örgütü özelliği de katıyor. Dolayısıyla bu meslek örgütü ve aynı zamanda sivil toplum örgütünün meclisi, yönetimi olarak bu şehrin her hangi bir konusu hakkında görüş bildirebiliriz.  Komitelerimizin şehrin her konusunda görüşleri bizim için değerli. Bizim görevimiz üyelerimizin sorunlarını çözmek. Şehrimizle ilgili bütün konular da fikir yürütmek, çözüm aramak, bu sıkıntıları daha üst mercilere taşımaktır. Özellikle 16. Meslek grubu farklı sektörlerden oluşuyor. Sigortacılar, bankalar, kooperatifler, döviz büroları var. Meslek gruplarını yeniden düzenlemek hedefindeyiz. Bu itibarla hepinize başarılı bir görev süreci temenni ediyorum. Hep birlikte şehrimiz ve üyelerimiz için çalışacağız” diye konuştu.

Komite Başkanı Engin Adıyaman ise yaptığı konuşmada  şunları dile getirdi:

“Güzel ve dostça geçen bir seçim süreci sonunda bu gün tüm meslektaşlarımızla birlikte olmaktan mutluluk duymaktayız.16. meslek grubu Finans ve Sigorta olarak adlandırılsa da,  sigorta sektörüne dönük bir yapılanma sergilemektedir. SATSO, Sakarya’da sigortacılık mesleği ile uğraşanların temsil edildiği resmi tek kurumdur.  SATSO ve TOBB’ un gücü ile sigortacılıkla ilgili tüm sorunların, yasal olarak çare bulunabileceği, hazineyle muhatap olabilecek, sigortacılar adına tek kurumda bizlere temsil etme görevi vermiş olmasından dolayı, meslektaşlarımız ve grup üyelerimize şükranlarımızı sunarız.

Seçim dönemi artık sona erdi..Birlikte ve beraberce hareket etmek zorundayız. Her şeyden önce bu bizim ekmeğimiz için mücadele etmemizi gerektirmektedir. Seçim süreci boyunca da söylediğimiz gibi bizim ya da diğer arkadaşlarımızın kazanması bu gerçeği değiştirmez, tüm sorunlarımızı birlikte çözebiliriz. Unutmayalım ki seçimlerde kaybeden olmamıştır. Kazanan acenteler olmuştur. Kazancımız birlik ve beraberliğimiz olmuştur. Aynı amaç için hizmet yarışına giren tüm arkadaşlarımızın göstermiş oldukları olgun tavırdan dolayı da tekrar huzurlarınızda teşekkür etmek isterim.

Sorunlar hepimiz için aynı ve hızla çözüme ihtiyaç duymaktadır. Geçtiğimiz dönem büyük çabalar harcayarak sektörde kısa süreli iptal poliçelerinde belirli bir rakam komisyon alınması için mücadele etmiş ve her ne kadar ortaya çıkan rakam bizleri mutlu etmese de buradan bir kazanım sağlamıştık. Geçen dönem ilk adımlarını attığımız ve bu dönem mücadele edeceğimiz iki konuyu sizlerle paylaşmak isteriz. 1.si iptal poliçelerinde komisyon iadesinin tamamen kaldırılması ve kazanılmış olan hakkımızın geri verilmesi için yapacağımız çalışma. Çeşitli iş kollarında olduğu gibi verilen hizmetin ya da yapılan işin daha sonra kullanıcı tarafından iptal edilmesi halinde vermiş olduğumuz hizmetin karşılığı olan bedelin kesilmeden iade işleminin yapılması öncelikli talebimizdir. Hem poliçenin kesilmesi sırasında hem de poliçenin iptali sırasında hizmet vermemize rağmen bu hizmet karşılıksız kalmaktadır. Bu nedenledir ki hakkımız olanı almak için mücadele etmekteyiz.  İkinci olarak ise hepimizin malumudur ki 2018 yılı itibari ile noterler aracılığı ile ruhsatların teslim edilmesi konusudur. Biz SATSO 16. Meslek Komitesi olarak konu hakkında yapmış olduğumuz çalışmalarda noterlerin eskiden olduğu gibi yine satışa aracılık etmeye ve asıl işini yapmaya devam etmesini dile getirdik. Ancak ruhsat basımı ve teslimini trafik sigortasını yapan levhaya kayıtlı acente tarafından yapılması gerektiğini savunmaktayız. Neden bunu savunmaktayız? Tüm acente arkadaşlarımız bu konuyu iyi takip etmeliler. Çünkü noter satış sonrası, aracı satanın sigortasına göre işlem yapmakta ve araç sigortasız trafikte dolaşmakta bunun birkaç sakıncası doğal olarak ortaya çıkacaktır. Öncelikli olarak sigortasızlık oranındaki artış ve yaşanacak kazalarda sigortasız araçlardan kaynaklı mağduriyetler, mahkemelerdeki iş yükü artışı olarak karşımıza çıkacaktır. Bu iki konu özellikle Sayın Başkanımız Akgün Altuğ’un da desteği ile direkt olarak TOBB başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na aktarılmış ve çalışma başlatılmıştır. SATSO Yönetiminin de desteği ile kısa sürede sonuç almayı umuyoruz.”

Toplantının sonunda 16. Meslek Komitesi Komite eski Başkanı Mustafa Tekneci’ye çalışmalarından dolayı teşekkür ederek,  plaket takdim edildi.