SASGEM tarafından düzenlenen Çarşamba Konferanslarının ilk hafta konuğu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Çaylak oldu. SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Çaylak FETÖ’yü anlattı.
“FETÖ dindar değil dinci bir harekettir” diyen Prof. Dr. Adem Çaylak, “FETÖ, tüm dinci dil ve dinci görüntüye rağmen dini bir hareket değil, aksine oldukça seküler ve çıkara dayalı dünyevi bir harekettir. Kaynağını ve biçemini dinden aldığı görüntüsü içinde, seküler amaçları haiz Mehdiyetçi bir zihniyet ve tutumla hareket eden FETÖ dini, ulvi amaçlara ulaşmak için kullanılan bir aparattan başka bir şey değildir” diye konuştu.



“FETÖ Seküler Kemalizm’in dinci versiyonudur”
Prof. Dr. Çaylak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi ideolojisi Seküler Kemalizm’in zor, baskı ve darbesi ile Batılı, pozitivist, modern kapitalist değerler çerçevesinde makbul vatandaş yapılamayan toplum kesimlerini, gönüllü kulluk ve rıza üzerinden devşirmenin ve makbul şakird yapmanın bir aparatı olarak devreye sokulan FETÖ, kullandığı din dili ve içerdiği söylem itibariyle Seküler Kemalizm’in dinci versiyonudur. Devamında,  tüm İslami görüntüsüne ve kullandığı din diline rağmen FETÖ’nün bilgi, eğitim, toplum ve devlet anlayışı, Seküler Kemalizm’in üzerine oturduğu modern zemin ve beslendiği zihniyet dünyası ile biçimsel olmasa da mahiyet itibariyle özdeştir” şeklinde konuştu.
Mistik hezeyanlar, rüyalar ve Mehdiyet anlayışı ile toplumda Seküler Kemalizm’in ulaşamadığı kutsallaştırmayı FETÖ’nün mümkün hale getirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çaylak, Seküler Kemalizm’den daha tek-tip ve daha itaatkar bedenler yaratmış ve abi, abla ve hoca efendilerin ancak idrak edeceği ulvi dava uğruna himmeti ve kitleleri seferber etmede efsunlaştırılmış din dilini kullandığı için Kemalizm’den daha başarılı olduğunu ifade etti.



“FETÖ, ‘Militarist ve Darbeci’ zihin dünyası ve geleneğe yaslanmaktadır”
Prof. Dr. Çaylak, “Gülen kurulu düzene ve otoriteye biat noktasındaki yaklaşımı, en çok darbe dönemlerinde ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Gülen’in ve FETÖ’cüler, 12 Eylül ve 28 Şubat askeri vesayet döneminde, darbeci orduya ilişkin vaaz, yazı veya değerlendirmeleri, militarist ve darbeci bir zihin ve psikolojik dünyanın olduğunu ortaya koydu” dedi.
Katılımcıların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Çaylak’a, Doç. Dr. Bünyamin Bezci tarafından hediye takdim edildi.